Τα 20+2 παιδικά κινούμενα σχέδια που χαζεύουμε ακόμη σαν... μικρά παιδιά
Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να χαζεύει σε timeline στο facebook ή στο youtube παλιά κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του 80 ή του 90 ή ακόμη και του 70. Αν δει κανείς τις προβολές και τα σχόλια σίγουρα πολλές… Γιατί όμως μας σαγηνεύουν τα παλιά παιδικά; Τι είχαν που δεν το έχουν τα σημερινά που οι απεικονίσεις τους αγγίζουν την τελειότητα.
Πώς ο Ροζ Πάνθηρας κερδίζει σήμερα και τα παιδιά με την απλότητα του, πώς ο Λούκυ Λουκ μπορεί να πυροβολεί πιο γρήγορα από την σκιά του, πώς ο Λάιον-Ο από τους Θάντερκατς προκαλεί δέος, ή ακόμη και οι Τρανσφόρμερες να μεταμορφώνονται από αυτοκίνητα και μαχητικά σε ρομπότ μπορούν να κεντρίζουν την προσοχή μας ενώ τα έχουμε δει εκατοντάδες φορές; Ειδικοί μιλούν στο Newsbomb.gr και εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό.
Αλεξάνδρα Καππάτου: Σηματοδοτούν την ανεμελιά μιας ξεχασμένης παιδικότητας
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί στο Newsbomb.gr
«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η καθημερινότητα χαρακτηρίζονται από πίεση , άγχος ανασφάλεια κλπ. Αρκετοί άνθρωποι δηλώνουν ότι δύσκολα χαμογελούν , δεν είναι ανέμελοι.. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που καλούνται να διαχειριστούν τους αποστερούν συχνά απλές απολαύσεις που νοηματοδοτούν τη ζωή όπως το γέλιο , τα αστεία , την ανεμελιά...
Τα κινούμενα σχέδια του παρελθόντος με τα οποία μεγάλωσαν αποτελούν για αρκετούς μια τρυφερή παιδική ανάμνηση , ένα καταφύγιο στην φαντασία , στην αναμελιά μιάς ξεχασμένης παιδικότητας και ταυτόχρονα ένα μέσο χαλάρωσης αλλά και ψυχαγωγίας.
Τα κινούμενα σχέδια αυτά περνούσαν με διακριτικό τρόπο μηνύματα όπως αυτά της φιλίας, της δικαιοσύνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ακόμη και σήμερα πολλοί ενήλικες, γονείς πιά ανακαλύπτουν αυτές τις εικόνες. Γελάνε και ταυτόχρονα συγκινούνται.
Στα σημερινά κινούμενα σχέδια δεν υπάρχει αυτός ο ρομαντισμός. Δεν υπάρχει αυτή η μαγεία και τα σημερινά πρότυπα δεν έχουν τις ίδιες δυναμικές αξίες. Δεν είναι λίγοι οι γονείς σήμερα που παρακολουθούν με τα παιδιά τους τα κινούμενα σχέδια των δικών τους παιδικών χρόνων ανακαλύπτοντας μια δεξαμενή γέλιου και επικοινωνίας μαζί τους».
Γιώργος Λάγιος: Παράθυρο στην παιδική μας ηλικία
Ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Γιώργος Λάγιος μιλώντας στο Newsbomb.gr κάνει λόγο για ένα παράθυρο ανοιχτό στην παιδική μας ηλικία.
«Στα παιδικά εκείνης της εποχής βρίσκεται κρυμμένη η παιδικότητα μας, η ανεμελιά μας και τα πρότυπα μας. Όλοι συντασσόμασταν με τους καλούς που ήθελαν να επιβάλλουν την Δικαιοσύνη ενάντια στο άδικο και τους θαυμάζουμε. Αυτά συνέβαιναν ενώ διαμορφώναμε χαρακτήρα και συνειδήσεις οπότε είναι λογικό να έχουμε ταυτιστεί με κάποια από αυτά και όταν τα αντικρίζουμε να θέλουμε να τα παρακολουθούμε αφού αποτελούν ένα παράθυρο για την παιδική μας ηλικία.
Βέβαια τότε τα κινούμενα σχέδια είχαν πιο απλές εικόνες και πιο εύπεπτες και ίσως τελικά η απλότητα αυτή σε συνδυασμό με την παιδικότητα να μένει πιο ανεξίτηλη στην μνήμη μας. Όπως και να έχει είναι ένα παράθυρο στην παιδική μας ηλικία, την πιο όμορφη, την πιο ξέγνοιαστη φάση της ζωής μας. Αυτά τα παιδικά ίσως έχουν και το ρόλο της νοσταλγίας εκείνης της εποχής καθώς είναι οι πιο ζωντανές εικόνες της».
Τα 20+2 παιδικά κινούμενα σχέδια που όλοι αγαπήσαμε
Ας ξεφυλλίσουμε μερικές αναμνήσεις και να δούμε μαζί κάποια παιδικά κινούμενα σχέδια που μεσουρανούσαν τις δεκαετίες 80-90 και έχουν μείνει διαχρονικά
Λούκυ Λουκ: Πυροβολεί πιο γρήγορα από την σκιά του
Ως ήρωας κόμικ πουλάει μέχρι σήμερα χιλιάδες αντίτυπα. Οι τηλεοπτικές του περιπέτειες τραβάνε τα βλέμματα ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο Λούκυ Λουκ με την απλότητα και την ηρεμία του είναι αυτός που άλλαξε την Άγρια Δύση προς το καλύτερο. Κυνηγώντας τους Ντάλντον ή τον Μπίλυ τον τρομερό έγραψε χρυσές σελίδες στις παιδικές -και όχι μόνο συνειδήσεις.
Τα Στρουμφάκια
Την Τετάρτη, 2 Μαΐου 1984, η ΕΡΤ γράφει ιστορία στα παιδικά:Αρχίζει να προβάλει τους 4 πρώτους κύκλους (από τους 9 της αμερικάνικης σειράς του 1981) των Στρουμφ μονοπωλώντας σχεδόν το παιδικό ενδιαφέρον! Τετάρτη και Σαββατοκύριακα τα παιδιά μαζεύονταν για να απολαύσουν τα 256 επεισόδια των Στρουμφ. Μάλιστα όταν είχε κυκλοφορήσει και ο αντίστοιχος δίσκος είχε γίνει ανάρπαστος. Δεν εννοείτο παιδικό πάρτυ χωρίς την μουσική των στρουμφς.
Ροζ Πάνθηρας
Το 1983 βρίσκει την ΕΡΤ-2 να προβάλλει τη ροζ συμφορά και να κάνει τα ελληνόπουλα πολύ πιο χαρούμενα. Η τρομερή τζαζ μουσική που τον συνοδεύει μαζί με τις σκανταλιές του δίνει και έναν τόνο στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας των παιδιών. Πολλοί δε γονείς βάζουν και σήμερα τα παιδιά τους να βλέπουν ροζ πάνθηρα μόνο και μόνο για να ακούν αυτή την αξεπέραστη μουσική.
Κάντυ Κάντυ: Η αγαπημένη των κοριτσιών
Η Κάντυ Κάντυ με τα σμαραγδοπράσινα μάτια, τα μακριά σγουρά ξανθά μαλλιά και τις φακίδες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1975 σε μια νουβέλα της Γιαπωνέζας συγγραφέως Κιόκο Μιζούκι. Όταν η Μιζούκι συνεργάστηκε με την εικονογράφο manga Γιούμικο Ιγκαράσι το ιαπωνικό περιοδικό Nakayoshi έδειξε ενδιαφέρον για την Κάντυ Κάντυ. Η σειρά, 151 επεισοδίων προβλήθηκε για πρώτη φορά μέσα από την ΕΡΤ το 1984 και κράτησε μέχρι το 1987, γνωρίζοντας απίστευτη τηλεοπτική επιτυχία. Συνέχισε να προβάλλεται στην ΕΡΤ 3, ενώ το 1989 προβλήθηκε ξανά σε καθημερινή βάση από την ΕΡΤ1, γνωρίζοντας και πάλι επιτυχία.
Για όσους δεν θυμούνται η Κάντυ Κάντυ μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο, το Σπίτι της Πόνυ, κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν των ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα. Βρέθηκε όταν ήταν μωρό σε ένα καλαθάκι, μαζί με τη φίλη της Άννυ. Στα 10 της αναγκάζεται να αποχωριστεί την Άννυ, η οποία υιοθετείται από τους Μπράιτον, μια πλούσια οικογένεια. Οι δυο τους αρχίζουν να επικοινωνούν μέσω αλληλογραφίας, μέχρι τη στιγμή που η θετή μητέρα της Άννυ της το απαγορεύει. Η Κάντυ μετά απ’ αυτήν την είδηση τρέχει κλαίγοντας στο λόφο που βρίσκεται πίσω από το σπίτι Πόνυ όπου συναντά ένα αγόρι με σκωτσέζικη ενδυμασία. Η Κάντυ Κάντυ θα τον αποκαλεί πρίγκιπα του λόφου και θα τον σκέφτεται για όλη της τη ζωή.
Μάγια η Μέλισσα
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο γνωστή μέλισσα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα τη Μάγια Μέλισσα τη γνωρίσαμε το 1979 από την ΕΡΤ με την φωνή της Βάσιας Τριφύλλη και «πετούσαμε» μαζί της από λουλούδι σε λουλούδι έως το 1982. Αυτό, όμως, που για τους περισσότερους παραμένει άγνωστο είναι ότι η ιστορία της ξεκινά το 1912 και βασίζεται σε γερμανικό βιβλίο του Waldemar Bonsels.
Οδύσσεια του Διαστήματος
Η θρυλική συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιαπωνίας (Ulysse 31 – 1981) μεταγλωττίστηκε από την ΕΡΤ και αναμεταδόθηκε το 1982: 26 επεισόδια των 30 λεπτών προβάλλοναν κάθε Σάββατο και καθήλωναν μικρούς και μεγάλους.
Σπορτ Μπίλλυ
Ο Σπορτ Μπίλλυ κατάγεται από τον πλανήτη Όλυμπος που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ήλιου και μοιάζει στη Γη. Το αγαπημένο του σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα έχει μαζί του το κίτρινο βαλιτσάκι του, το οποίο περιέχει διάφορα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες του (από ρακέτα του τένις μέχρι αυτοκίνητο), τα οποία με το που τα βγάζει από την τσάντα του μεγεθύνονται…
Ο Σπορτ Μπίλυ πηγαίνει στη Γη με σκοπό να προωθήσει τον αθλητισμό και την ομαδική δουλειά. Θανάσιμη εχθρός του είναι η βασίλισσα Βάντα και ο βοηθός της ο Σάιντ. Η Βάντα έχει σκοπό να καταστρέψει όλα τα αθλήματα στο γαλαξία. Έχει δύο βοηθούς, τη Λίλυ και το σκύλο του το Γουίλυ. Σε κάθε επεισόδιο ταξιδεύουν στο χρόνο με το διαχρονόπλοιό του που μοιάζει με ρολόι πάνω σε ρουκέτες και σώζει κάποιο άθλημα από τα διαβολικά σχέδια της Βάντα.
Αστυνόμος Σαΐνης
Η ΕΡΤ μεταγλωττίζει την πασίγνωστη σειρά κινουμένων σχεδίων του 1983 (Inspecteur Gadget) και ξεκινά την προβολή της το 1985. Οι Πέμπτες και τα Σάββατα ανήκαν στον τρελό επιθεωρητή, ο οποίος μας κράτησε συντροφιά στα ελληνικά για 86 επεισόδια. Το χέρι του Δρ. MAD και ο γάτος του είναι ένα στοιχείο που άφηνε αποτύπωμα μυστηρίου στα παιδιά μέχρι και σήμερα…
Θάντερκατς
Όταν ο Λάιον-Ο έβγαζε το σπαθί του και φώναζε «Thunder, Thunder, Thunder, ThunderCats HOOOOOOO!» η δράση ξεκινούσε αφού οι υπόλοιποι σύντροφοι του ανταποκρίνονταν στον σήμα του σπαθιού του. Οι Θάντερκατς έφυγαν από τον πλανήτη τους, την Θαντέρα και εγκαταστάθηκαν στην Τρίτη Γη όπου εκεί κυριαρχούσε ο Μάμ-Ρα μια υποχθόνια κακιά μούμια. Οι μάχες τους ομηρικές.
Σερίφης του διαστήματος
Η σειρά που προβλήθηκε αρχικά στην Ελληνική τηλεόραση κατά την τηλεοπτική χρονιά 1989-1990 από τον τηλεοπτικό New Channel και διάφορα τοπικά κανάλια ενώ πιο πριν έπαιζε σε βιντεοκασσέτες.
Μπορεί να μην μεταδόθηκε από κάποιο κρατικό ή άλλο κανάλι πιο μεγάλο αλλά για κάποιο λόγο λατρεύτηκε από τα παιδιά των 80’s. Ο σερίφης του διαστήματος και οι φίλοι του πιλοτάρουν το Ramrod, ένα διαστημόπλοιο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε παντοδύναμο ρομπότ και μπορεί να αντιμετωπίσει τα ρομπότ των εισβολέων επί ίσοις όροις.
Χελωνονιτζάκια
Το New Channel επέλεξαν για να κάνουν την εμφάνιση τους το 1989 στο ελληνικό παιδικό κοινό ο Λεονάρντο, ο Ραφαέλο, ο Μικελάντζελο και ο Ντοναντέλο. Χελώνες μεταλλαγμένες που λάτρευαν την πίτσα και τα έβαζαν με τον Σρέντερ και τον Κραγκ που ήθελαν να έρθουν από την διάσταση Χ για να κατακτήσουν την Γη.
Τρανσφόρμερς
Δεν υπήρχε αγόρι την δεκαετία του '80 και του '90 που να μην βλέπει Τρανσφόρμερς.
Ο πόλεμος των δύο φυλών, των ρομπότ των Ότομποτ και των Ντισέπτικονς, ήταν καθηλωτικός και μάλιστα είχε πολλούς κύκλους επεισοδίων. Ο αρχηγός των Ότομποτ ήταν ο Όπτιμους Πράιμ και των Ντισέπτικονς ο Μέγατρον οι οποίοι έδιναν ομηρικές μάχες.
Μπάτμαν
Το «Batman: The Animated Series» ήταν ένα αριστούργημα. Τα επεισόδιά του θα τα βλέπουμε ξανά και ξανά και ξανά. Και όχι απλά δεν θα τα βλέπουμε με παιδική νοσταλγία αλλά αντίθετα με την πώρωση που ζει ακόμα μέσα μας αναφορικά με τον Μπάτμαν. Οι σειρές ήταν καθηλωτικές καθώς η πλοκή τους ήταν απίστευτη για παιδικό. Στην Ελλάδα η παιδική σειρά του Μπάτμαν προβαλλόταν από την συχνότητα του Ant1.
Κάπτεν Πλάνετ
Πέντε έφηβοι μετατρέπονται σε προστάτες του πλανήτη και ενθαρρύνουν τη περιβαλλοντολογική συνείδηση στα παιδιά. Οι ήρωες σώζουν την Γη από οικολογικές καταστροφές με την βοήθεια του υπερήρωα Κάπτεν Πλάνετ τον οποίον καλούν ενώνοντας τις δυνάμεις των δαχτυλιδιών τους.
Πόκεμον
Ο Ας Κέτσαμ είναι ένας δεκάχρονος εκπαιδευτής από την πόλη Πάλετ, που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο με σκοπό να γίνει ο Αφέντης των Πόκεμον. Αγαπημένο του Πόκεμον που το έχει πάντα μαζί του είναι ο Πίκατσου
Παιδικά κινούμενα σχέδια που έκαναν καριέρα από το VHS
Υπήρχαν και οι σειρές που δεν προβλήθηκαν ποτέ από κάποια συχνότητα τηλεοπτική και όμως κατέκτησαν παιδικές συνειδήσεις και έχουν πιστούς ακολούθους 35-40 χρόνια μετά την γέννηση τους.
Καμπαμαρού, Τζουμαρού, Βόλτρον και Χ-Μαν είναι κάποια μόνο από αυτά τα κινούμενα σχέδια της χρυσής εποχής του 80.
Τζούμαρου
Ο Σαν Σίρο έχει θέσει ως σκοπό να γίνει ο καλύτερος χειριστής Plawres –ρομπότ μαχητών ολόκληρη την Ιαπωνία. Έχοντας στο πλευρό του ένα από τα πιο δυνατά plawres, τον Jumaru θα αντιμετωπίσουν στα ιαπωνικά τουρνουά Plawres (και όχι μόνο) άλλα αδίστακτα και εξίσου δυνατά Plawres, όπως για παράδειγμα τον Mad Hurricane, τον Blue Hawaii, τον Mosquito (Κουνούπη) και τον El Matador (Ταύρο). Η ατάκα του «Ο Jumaru είναι έτοιμος» έμεινε στην ιστορία.
Καμπαμαρού
Ο νεαρός νίντζα που είναι υπερκινητικός και έχει αδυναμία στις μακαρονάδες ήταν ένα παιδικό που ενώ στην Ιαπωνία, την χώρα προέλευσης του δεν έκανε επιτυχία, αντίθετα στην Ελλάδα στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή. Από το χωριό στην πόλη και στο Γυμνάσιο Γιοντόκου κανει όλους τους συμμαθητές του να τον λατρέψουν αφού τις βρέχει σε αυτούς που ενοχλούν τα παιδιά…
Χ-Μαν
Όταν ο πρίγκιπας Άνταμ ύψωνε το μαγικό του σπαθί και φώναζε με την «Δύναμη του Γκρέικαστλ, απέκτησα την δύναμη» μεταμορφωνόταν στον υπεράνθρωπο Χ-Μαν ο οποίος τα έβαζε με τον μοχθηρό μάγο Σκέλετορ και την συμμορία του.
Σίγουρα τη δεκαετία του '80 αποτέλεσε αναμφίβολα μια από τις πιο επιτυχημένες παιδικές σειρές animation και ίσως το πιο κερδοφόρο franchise παιχνιδιών της εποχής. Το "Masters of the Universe" (MOTU) και οι επικές μάχες του Χίμαν με τον Σκέλετορ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα μικρά (και μεγάλα) παιδιά και έχτισε ένα fan base που είναι ιδιαίτερα ενεργό μέχρι σήμερα, το οποίο αναθάρρησε όταν ανακοινώθηκε η μεγάλη επιστροφή της Ετέρνια μέσα από το Netflix.
Ασημένια Γεράκια
Τα ασημένια Γεράκια είναι μια ομάδα ανθρώπων που φέρουν μεταλλικά σώματα και φτερά και τα βάζουν με μοχθηρούς εξωγήινους εγκληματίες στον γαλαξία Λίμπο. Τα γεράκια εξορμούσαν από τη βάση τους με το ειδικό τους αεροσκάφος/διαστημόπλοιο για τις περιπέτειες τους.
Βόλτρον
Το πιο ισχυρό ρομπότ στον γαλαξία το οποίο συναρμολογούσαν 5 ρομπότ λιοντάρια. Οι πιλότοι του τα έβαζαν με τον διαβολικό Ζάρκον από του οποίου τον πλανήτη είχαν δραπετεύσει. Κατάφεραν και βρήκαν τα ρομπότ λιοντάρια και ακολούθησαν το μύθο και επανάφεραν στην ζωή το βασιλιά των ρομπότ, τον Βόλτρον.
Η σειρά Βόλτρον αποτελούνταν από 3 κύκλους, συνολικά 124 επεισόδια, και διήρκεσε από τις 10 Σεπτεμβρίου του 1984 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου του 1985, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ήρθε και στην Ελλάδα, μέσα από βιντεοκασέτες και προβολές μέσα από το Τζούνιορς TV.
Τα αρκουδάκια της αγάπης
Από τις πιο γλυκές παιδικές σειρές που ήταν σε VHS και είχαν τραβήξει τα βλέμματα των παιδιών της εποχής ήταν σίγουρα τα αρκουδάκια της αγάπης. Τα αρκουδάκια όταν ήθελαν να νικήσουν τους κακούς έπιαναν τα χέρια τους σχημάτιζαν αλυσίδα και πετούσαν από την κοιλιά τους την δύναμη αγάπης που είχε το καθένα.
Πρόκειται για μια σειρά καναδικής παραγωγής που βασίζεται στην αντίστοιχη σειρά παιχνιδιών και πρωτοπροβλήθηκε από τις 9 Σεπτεμβρίου 1985 μέχρι 7 Μαρτίου 1987 σε 98 επεισόδια των 25 λεπτών.
Μικρό μου πόνυ
Το Μικρό μου Πόνυ ήταν μια από τις πιο δημοφιλής τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του ‘80.Η σειρά κινουμένων σχεδίων που έγινε αιτία για να ξεκινήσει κάπου στα τέλη του ’80 συλλογή με πολύχρωμα κουκλάκια πόνυ, κάθε παιδί που σεβόταν τον εαυτό του. Ουράνια τόξα, ψυχεδέλεια με πανέμορφα πόνυ, αρμονία, αγάπη και γενικά possitive vibes, χαρακτήρισαν τη σειρά με την επίσης αλησμόνητη επιτυχία:
«Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ ήρθε η άνοιξη ξανά. Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ, γλύκαναν τα δειλινά Πάει το χιόνι! Πάει το χιόνι! Λιώνει στα βουνά. Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ! Άνοιξη ήρθε ξανά», ήταν το χαρακτηριστικό τραγούδι που συνόδευε τις περιπέτειες των πόνυ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.