Ευρώ ή δραχμή: Σενάρια και εφιάλτες
Το newsbomb.gr και η εκπομπή «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ» του Κώστα Χαρδαβέλλα επιχείρησαν να δώσουν απάντηση στα διλήμματα της οικονομικής κρίσης.
Μία μεγάλη έρευνα με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή παρουσίασε ο Κώστας Χαρδαβέλλας και η εκπομπή του newsbomb «Αποκαλύπτω».
Οι αλλεπάλληλες πιέσεις και οι εκβιασμοί της Τρόικας για χρεοκοπία της χώρας μας και εξόδου από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Ο φόβος που καλλιεργείται, ότι αν φύγουμε από το ευρώ, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών θα είναι ανάλογο με εκείνο των Αλβανών τη δεκαετία του ’50. Ακόμη, η εκπομπή συνέχισε την έρευνα για τη μεγάλη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον κοινωνικό ιστό και τη δημόσια υγεία.
Α. Γεωργιάδης: «Το δίλημμα των εκλογών Ευρωζώνη ή όχι»
Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή εξόδου από αυτή, είναι το δίλημμα των εκλογών, δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ Άδωνης Γεωργιάδις.
«Το 75% των ερωτηθέντων των δημοσκοπήσεων θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ, αλλά το 66% λέει όχι στο Μνημόνιο. Αυτό δεν γίνεται. Αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε και αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών είναι, αν θέλουμε να παραμείνουμε μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι».
Φτάσαμε ως εδώ εξαιτίας του ανίκανου πολιτικού προσωπικού της χώρας υποστήριξε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Σωτήρης Θεοδωρόπουλος:
«Θεωρώ, ότι είναι τραγικό δέκα χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, να συζητάμε ξανά αν πρέπει να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές, που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές σε όλους τους τομείς. Το πολιτικό της προσωπικό είναι ανίκανο να υπερασπιστεί το ευρώ».
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής αποκάλυψε, ότι η συμφωνία για την ενίσχυση της χώρας δεν πέρασε ποτέ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! «Εφ’ όσον οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σύναψαν συμφωνία με τη χώρα μας, αυτή θα έπρεπε να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σας ενημερώνω ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι δεν πέρασε! Όμως είσαι εκτός Ευρωζώνης, όταν σε ελέγχει και σε εποπτεύει ένας εξωευρωπαϊκός οργανισμός».
«Επιστροφή στη δραχμή πόνος χωρίς όφελος»
Η οικονομική κρίση που περνάει σήμερα ο ελληνικός λαός δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην κόλαση που θα ζήσει στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, δήλωσε η Ιωάννα Στεφανάκη, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής «Δράσης» και Υποψήφια Επικρατείας.
«Επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε πόνο χωρίς όφελος. Το δημόσιο χρέος θα γίνει ποιο μεγάλο, διότι οι υποχρεώσεις μας θα είναι σε ευρώ. Θα χρωστάμε σε ακριβό νόμισμα και θα έχουμε χαμηλό νόμισμα».
Αντίθετα, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά Θεόδωρος Κατσανέβας υποστήριξε, ότι με τη δραχμή δεν ζήσαμε την τραγωδία του ευρώ και έκανε λόγω για άσκηση τρομοκρατίας από το πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο:
«Έχουμε να κάνουμε με μία φοβερή τρομοκρατία που διανέμει αφειδώς το πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο. Λησμονούν, ότι με τη δραχμή τόσα χρόνια ουδέποτε ζήσαμε την τραγωδία που περνάμε σήμερα. Όλες οι χώρες του νότου με αντίστοιχη οικονομία με τη δική μας, βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης καταρρέουν. Αντίθετα όλες οι χώρες που είναι εκτός, αντέχουν στην κρίση. Το ευρώ είναι συγκεκαλυμμένο μάρκο. Κοστούμι ραμμένο στα μέτρα της Γερμανίας, που έχασε δυο παγκοσμίους πολέμους και κερδίζει τον τρίτο, τον οικονομικό».
Θέση στο θέμα πήρε και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλιανάτος, ο οποίος έδωσε δίκιο στους δανειστές μας, που μας ζητούν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. «Αυτή η χώρα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Τις χρειαζόμαστε για μας. Πιστεύω ότι θα γίνουν μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μη γελιόμαστε, έχουμε υπογράψει κάποιες συνθήκες. Έχουν δίκιο οι άνθρωποι που μας δανείζουν να μας λένε, περιμένουμε να δούμε τι θα κάνετε. Καλό μας κάνει αυτό».
Έρευνα σοκ σε φοιτητές
Αίσθηση προκάλεσαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο Καθηγητής Μαθηματικών Χρήστος Φράγκος σε 1.350 φοιτητές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, αντικείμενο της οποίας ήταν η σύγκριση του βιοτικού επιπέδου σήμερα με το 2009, το 32,7% δαπανά αρκετά λιγότερα χρήματα για φαγητό, το 52,5% πολύ λιγότερα για διασκέδαση, ενώ το 88% των νέων δηλώνει, ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο διευθυντής του newsbomb Χάρης Λαζαρόπουλος σε ζωντανή επαφή μετέφερε στο στούντιο ερωτήσεις, παρεμβάσεις και καταγγελίες.