BBC: Η Ελλάδα γυρνάει στο αρχαίο σύστημα πληρωμής
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις λεγόμενες ΤΕΜ (Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες) που ξεκίνησε να εφαρμόζει πριν κάποιους μήνες ο Βόλος και με τις οποίες γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και λοιπές ειδικότητες συναλλάσσονται μεταξύ τους.
«Πριν από λίγους μήνες ένα εναλλακτικό νόμισμα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στο Βόλο. Ήταν μια λαϊκή πρωτοβουλία η οποία τον τελευταίο καιρό αποκτά όλο και περισσότερα μέλη. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν με το νόμισμα του ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.
Το δημοσίευμα εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ΤΕΜ λέγοντας πως «ένα πράγμα δεν θα χρειαστείτε αν περιπλανηθείτε στην αγορά του Βόλου και αυτό είναι τα χρήματα!».
«Από τα κοσμήματα και τα τρόφιμα μέχρι τα ηλεκτρικά είδη και τα ρούχα όλα εδώ είναι προς πώληση μέσω του εναλλακτικού τοπικού νομίσματος που ονομάζεται ΤΕΜ» λέει το BBC.
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται συνεντεύξεις πολιτών του Βόλου οι οποίοι φέρνουν παραδείγματα των «ανταλλακτικών πωλήσεων». «Μπορούμε να αγοράσουμε ψωμί και κρέας σε αντάλλαγμα με τα προϊόντα μας» λέει η Πέρη Μαντζαφλέρη η οποία διευθύνει έναν συνεταιρισμό.
Το ρεπορτάζ κλείνει λέγοντας ότι αυτή η μικρή κοινότητα έχει αναπτύξει ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. «Το ευρώ δεν μπορεί εξαφανισθεί αλλά ο Βόλος έχει βρει έναν τρόπο αντιμετώπισης του με εναλλακτικά μέσα. Ένα απλό σύστημα αντιπραγματισμού, ανταλλαγής της απελπισία με την ελπίδα.»
Πηγή: mediagate.gr