Handelsblatt: Η «ανάσταση» για τον Α. Τσοχατζόπουλο αργεί
«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος βιώνει τη σταύρωσή του χωρίς να ελπίζει σε σύντομη ανάσταση» γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Οι Έλληνες, τις ημέρες πριν το Πάσχα τις αποκαλούν Μεγάλη Εβδομάδα. «Όμως για τον 72χρονο Τσοχατζόπουλο το φετινό Πάσχα σηματοδοτεί το ναδίρ της μακράς ζωής του. Ο πρώην υπουργός βιώνει την σταύρωσή του χωρίς να ελπίζει σε σύντομη ανάσταση», αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα.
Η σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τη Γερμανία. Ήταν αναμενόμενη μετά την εμπλοκή του ονόματός του στη δίκη της Ferrostaal σε βάρος δύο μάνατζερ της εταιρίας για μίζες που έδωσαν σε αξιωματούχους».
Η εφημερίδα αναφέρεται στη σύλληψη του πρώην υπουργού τη Μεγάλη Τετάρτη στο σπίτι του, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σχολιάζει: «από το σωφρονιστικό κατάστημα υψηλής ασφαλείας του Κορυδαλλού δεν θα του λείψει μόνο η καταπληκτική θέα από το σαλόνι του στον Παρθενώνα». Μάλιστα, αναφέρεται στο «στιλ ζωής» του κ. Τσοχατζόπουλου, που έδωσε αφορμές για ερωτηματικά σχετικά με τυχόν «δευτερεύουσες πηγές εσόδων».
Η σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν μια είδηση στην οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, οι αρθρογράφοι συνδέουν τη σύλληψη με τις μίζες που φέρεται ότι πήρε ο πρώην υπουργός από τη θυγατρική της ΜΑΝ, Ferrostaal για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων.
Το Spiegel περιγράφει τις πολυετείς ανακρίσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που κατέληξαν στο πόρισμα «ότι ο Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε, καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις από πού προήλθαν τα χρήματα με τα οποία αγόρασε το σπίτι του σε ακριβή συνοικία των Αθηνών και άλλα πολυτελή ακίνητα. Ο Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες».
Οι μίζες της Ferrostaal
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Πρωτοδικείο του Μονάχου καταδίκασε τους δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal ότι διέθεσαν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας για τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων. Ο ένας εκ των δύο μάνατζερ, ο Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν, είχε ρωτήσει τον τότε υπουργό Άμυνας τί θα πρέπει να κάνει για να «εξουδετερώσει» γαλλική ανταγωνιστική προσφορά και του δόθηκε όνομα ενός μεσάζοντος.
Για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων, δόθηκαν σε μίζες στην Ελλάδα 36 εκατ. ευρώ. Δύο εκατομμύρια πήγαν στον τότε Πορτογάλο επίτιμο πρόξενο στο Μόναχο. Τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω ενός κυκλώματος μεταζόντων προς υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa είχε αναφέρει ότι ανάμεσά τους ήταν και ο πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Μονάχου δήλωσε ότι γίνονται ανακρίσεις εις βάρος άλλων 40 ατόμων που φέρονται ότι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο δωροδοκίας. Λόγω της υπόθεσης είχε ξεσπάσει το 2009 διαμάχη μεταξύ της μητρικής τότε εταιρείας ΜΑΝ και του αραβικού επενδυτικού ομίλου IPIC, που ήθελε να εξαγοράσει τη Ferrostaal, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το ενδιαφέρον της και τα λεφτά της. Στο μεταξύ η εταιρεία έχει πουληθεί στον εμπορικό όμιλο MPC με έδρα το Αμβούργο.
Διαβάστε επίσης:
Πάσχα στη ΓΑΔΑ θα κάνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος