Βασίλισσες της διαφθοράς Ελλάδα και Μποτσουάνα

Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπομπή του newsbomb «Αποκαλύπτω» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο για τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Βασίλισσες της διαφθοράς Ελλάδα και Μποτσουάνα
4'

Πρώην επιθεωρητές βγήκαν επωνύμως και κατήγγειλαν ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δέχθηκαν πιέσεις από πολιτικούς, προκειμένου να «θαφτούν» οι υποθέσεις που χειρίζονταν.

«Την περίοδο 2003-2004 η υπηρεσία μού αφαίρεσε το φάκελο που χειριζόμουν με εντολή άνωθεν», κατήγγειλε ο Γιώργος Κουρέρης, πρώην επιθεωρητής ΣΕΥΠ.

Αντιμέτωπος με τη διαφθορά και τις πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα ήρθε και ο Ιωάννης Σωπάσης, οικονομολόγος, πρώην διευθυντής του ΙΚΑ.

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας έφερε στο «φως» και άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τα ταξιδάξια αναψυχής

Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες εβδομάδες το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το «πάρτι» στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις ακόμη και για ταξιδάκια αναψυχής των συνδικαλιστών.

Ο Γιώργος Αδαμίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ μίλησε στην εκπομπή μέσω skype για τα εικονικά τιμολόγια που βρήκαν οι ελεγκτές. «Η ΔΕΗ πλήρωσε π.χ. 100.000 ευρώ, όμως το ΣΔΟΕ βρήκε παραστατικά αξίας 60.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 40.000 ευρώ ή τα φάγαμε εμείς ή το πρακτορείο έκανε φοροδιαφυγή και δεν έχει καταθέσει τα παραστατικά».

Δεύτερη η Ελλάδα σε καταγγελίες διαφθοράς

Χώρες όπως η… Μποτσουάνα συναγωνίζεται η Ελλάδα στο θέμα της διαφθοράς. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρώην ευρωβουλευτή και υποψηφίου βουλευτή Α΄ Αθηνών με τη Ν.Δ Μανώλη Μαυρομάτη: «Ήμουν μέλος της επιτροπής αναφορών και μπορώ να σας πω, ότι η Ελλάδα ήταν δεύτερη μετά την Ιταλία σε καταγγελίες διαφθοράς. Οι καταγγέλλοντες έβρισκαν το δίκιο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά οι οδηγίες δεν εφαρμόζονταν στην Ελλάδα».

Ραγκούσης: Μπορεί να εντοπιστεί το μαύρο χρήμα

Λαϊκή απαίτηση είναι να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι «έφαγαν» δημόσιο χρήμα, αλλά κυρίως να δημευτεί η περιουσία τους. Μπορεί, όμως, να εντοπιστεί το μαύρο χρήμα; Μπορεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο Φραγκίσκο Ραγκούση: «Για υποθέσεις όπως τα μαϊμού επιδόματα αναπηρίας και τα αμαξίδια, δεν υπάρχει περίπτωση εντοπισμού ή να επιστραφούν τα χρήματα, πάμε δεκαετίες πίσω. Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες, με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού του μαύρου χρήματος».

Μόνο με πολιτική βούληση θα καταπολεμηθεί η διαφθορά, υποστήριξε ο Δημήτρης Στρατούλης, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να καταπολεμηθεί η διαφθορά, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να επιστραφούν τα κλεμμένα. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν μεγάλες ιστορικές ευθύνες, οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το χάλι, πρέπει να τιμωρηθούν από τους πολίτες στις εκλογές. Χρειάζεται κυβέρνηση αριστερή προοδευτική, που θα απλουστεύσει τους νόμους, θα άρει την ασυλία των υπουργών, θα δημεύσει περιουσίες όσων έφαγαν δημόσιο χρήμα».

Το «γαϊτανάκι» της διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού ξετύλιξε ο Θεόδωρος Κατσανέβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά: «Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ εκκλησία της καθαρότητας. Όμως πηγαίνοντας προς τα εμπρός, περιμένει κάποιος ότι θα εκσυγχρονιστούμε και θα εξαλείψουμε φαινόμενα διαφθοράς. Αντίθετα, καταρρέουμε σε επίπεδα χωρών και βρεθήκαμε ακόμη και κάτω από την Μποτσούανα, διότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 σταμάτησε να υπάρχει η πολιτική βούληση για έλεγχο της διαφθοράς. Πολιτικοί, παράγοντες, δημοσιογράφοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, έπλεξαν ένα γαϊτανάκι που τροφοδοτείτο από την πλαστή ευημερία του ευρώ. Δεν υπήρχε έλεγχος και τιμωρία, μπάτε σκύλοι αλέστε».

Για τεράστιες πολιτικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος μίλησε ο Δημήτρης Λιντζέρης, υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Πειραιά ΠΑΣΟΚ: «Βεβαίως και το πολιτικό σύστημα έχει τεράστιες ευθύνες. Όμως θα έπρεπε να επιμερίσουμε τις ευθύνες και να στέλναμε τον καθένα στον εισαγγελέα. Είναι κύκλωμα που χρειάζεται πολιτική παρέμβαση για να σπάσει».

Στο «Αποκαλύπτω» προβλήθηκε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας στον διευθυντή του «Νewsbomb.gr» Χάρη Λαζαρόπουλο. Ο κ. Ρέππας τόνισε, ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης ή την ποινικοποίηση της πολιτικής». Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έχει κάνει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών σε υποθέσεις που υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις διαφθοράς και χρηματισμού.

Δείτε προηγούμενες εκπομπές:

Λερναία ύδρα η διαφθορά στην Ελλάδα

Πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί!

Έλληνες πολίτες Α' και Β΄ κατηγορίας!

Ποιους «κρατάει στο χέρι» ο Άκης

Τι κυβέρνηση θα έχουμε στις 7 Μαΐου

Πώς θα γίνουμε... Βούλγαροι και Ρουμάνοι

Το 15% των νέων έχει πάει σε ψυχίατρο!

Άνεργοι σε απόγνωση – εργαζόμενοι απλήρωτοι

Το μεγάλο δίλημμα ζωντανό πάντα: Ευρώ ή δραχμή;

Μία βόμβα στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας

Τo «τσουνάμι» των νέων οδυνηρών μέτρων

Τιμωρία ενόχων: Στο σκαμνί αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα

Ελληνικά Πετρέλαια: Οι μυστικές συμφωνίες και το προεκλογικό παιχνίδι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή