Η ώρα της κάλπης
Τα «φώτα» των προεκλογικών συγκεντρώσεων σβήνουν και η ώρα της κάλπης πλησιάζει.
Η εκπομπή «Αποκαλύπτω», που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις τελευταίες τάσεις στο εκλογικό σώμα και να διερευνήσει τη στάση των αναποφάσιστων.
Το πολιτικό σκηνικό της Δευτέρας μετά τις εκλογές, περιέγραψε ο γενικός διευθυντής της SPIN COMMUNICATIONS, κ. Ζαχαρίας Λουδάρος.
«Οι πολιτικοί, από την άκρα Αριστερά μέχρι την άκρα Δεξιά, θα πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το μεγάλο αδιέξοδο θα δημιουργηθεί αν υπάρξει διχασμός», δήλωσε ο κ.Λουδάρος, ενώ θεωρεί ότι θα χρειαστεί και τρίτο κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
«Τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται γύρω στο 40% και παλεύουν να φτάσουν το 43% το πολύ. Νομίζω ότι θα χρειαστεί και τρίτος παίκτης, που θα δώσει κοινοβουλευτική άνεση και πολιτική νομιμοποίηση», σημείωσε ο ίδιος.
Οι χιλιάδες αναποφάσιστοι νέοι θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, πολλοί εκ των οποίων μπροστά από την κάλπη θα επιστρέψουν στο «μαντρί», εκτίμησε ο κ. Νικόλαος Μαραντζίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.
«Στις ηλικίες 18 – 35 ετών βλέπουμε έναν άλλον εκλογικά κόσμο. Θα δούμε τις μεγαλύτερες ηλικίες να μένουν προσκολλημένες και να ψηφίζουν ότι συνήθως ψήφιζαν. Αντίθετα, υπάρχουν τρομακτικές μετακινήσεις στους νέους ανθρώπους. Είμαστε μπροστά σε μία νέα μεταπολίτευση τουλάχιστον όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά», σημείωσε ο κ. Μαραντζίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της «Politics», κ. Γιάννη Ράζου. «Οι συμπεριφορές 18-35 ετών δεν έχουν σχέση με τους άνω των 55, που είναι πιο παραδοσιακοί ψηφοφόροι», είπε.
Ζητούμε η μετεκλογική σταθερότητα
Τέσσερα σοβαρά ζητήματα ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος της D.P.G DIGITAL MEDIA, κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος: Αποσταθεροποίηση, δημοκρατία, αποχή-συμμετοχή νέας γενιάς και σταθερότητα την επόμενη ημέρα.
«Είναι δεδομένο ότι κάποιοι “τζογάρουν” στην αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό το γεγονός θα παίξει καθοριστικό ρόλο μόνο σε ένα μικρό κομμάτι ψηφοφόρων», εκτίμησε ο κ. Ευσταθόπουλος.
«Λέμε ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, έχει, όμως, μονόδρομους. Είμαστε καταδικασμένοι να ακολουθήσουμε μονόδρομο με μικρή ευχέρεια κάποιων ελιγμών», συνέχισε ο ίδιος.
«Για να υπάρξει σταθερότητα την επόμενη ημέρα θα πρέπει να υπάρξουν κάποια στάνταρ συνεννόησης των κομμάτων», ανέφερε ο κ. Ευσταθόπουλος και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη συμμετοχή των νέων. «Αυτή είναι η κρισιμότερη εκλογική μάχη για τους νέους και θα κρίνει το μέλλον τους», υπογράμμισε. Ο ίδιος σημείωσε ότι την Κυριακή θα πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν σύνεση και λογική και όχι να κυριαρχήσει η οργή και ο θυμός.
«Το ζητούμενο είναι την 7η Μαΐου να υπάρχει στη χώρα κοινωνική, πολιτική και οικονομική σταθερότητα», τόνισε ο κ. Ευσταθόπουλος.
Οι θέσεις των κομμάτων
Ο υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Πολύζος έκανε αυτοκριτική για το κόμμα του και τα λάθη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι σήμερα «έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει μέσα από τις ιδέες και τα προγράμματα των κομμάτων για τους πιο κατάλληλους ανθρώπους».
«Παλεύουμε για μία εργατική λαϊκή εξουσία», είπε ο κ. Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών με το ΚΚΕ.
Όταν ρωτήθηκε γιατί, ενώ το ΚΚΕ διεκδικεί τη ψήφο του ελληνικού λαού, δηλώνει ότι δεν θέλει να κυβερνήσει, ανέφερε το παράδειγμα των κομμουνιστικών κομμάτων της Γαλλίας και της Ιταλίας: Στο τέλος συνέπλευσαν, όπως είπε, με το πολιτικό σύστημα με αποτέλεσμα να χάσει το εργατικό κίνημα και το ίδιο το κόμμα.
«Θα ήταν πισωγύρισμα, μια αυτοκτονική δράση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλβατζής», τονίζοντας ότι «την επόμενη ημέρα θα είμαστε μάχιμοι και θα παλέψουμε για το λαό».
Η νέα Βουλή αναμένεται να έχει πολλά νέα πρόσωπα, καθώς πολλά είναι τα «φρέσκα» πρόσωπα στις υποψηφιότητες.
Η κ. Σίσσυ Αλιγιζάκη, υποψήφια στη Β΄ Αθηνών με το ΛΑ.ΟΣ., αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νέων: «Δεν λειτουργούμε με παλαιοκομματικά “θα”. Είμαστε ειλικρινείς και έχουμε όραμα. Είμαστε κοντά στους προβληματισμένους νέους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως επαγγελματικής επιβίωσης αλλά και επαγγελματικής ύπαρξης», σημείωσε η ίδια.
Από την πλευρά της, η 26χρονη δικηγόρος κ. Νίκη Αραμπατζή, υποψήφια στην Α΄ Αθηνών με τη Δημοκρατική Συμμαχία, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι το κόμμα της θα αποτελέσει τον «τρίτο πόλο». «Θα είμαστε στη Βουλή, διότι έχουμε μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους. Ο κόσμος καταλαβαίνει, ότι δεν πρέπει να ψηφίσει με οργή και αγανάκτηση. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα παίξει το ρόλο του τρίτου πόλου», είπε η ίδια.
«Η Κοινωνική Συμφωνία δεν θα στηρίξει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κ. Λάζαρος Λασκαρίδης. Ο ίδιος απάντησε σε όσους κατηγόρησαν κ. Λούκα Κατσέλη και τον Χ. Καστανίδη ότι σήμερα λένε όχι στο μνημόνιο, ενώ είχαν ψηφίσει το πρώτο.
«Στο “μνημόνιο 1” η Ελλάδα είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού και δεν υπήρχε άλλη λύση. Αυτό, όμως, δεν ίσχυε στο “μνημόνιο 2”. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε στη νέα Bουλή. Έχουμε στελέχη με συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά και νέους ανθρώπους. Δεν θα είμαστε με τις δυνάμεις του δικομματισμού, δεν θα συνεργαστούμε με ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.», σημείωσε ο κ. Λασκαρίδης.
Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής «Αποκαλύπτω», ο Χάρης Λαζαρόπουλος ήταν σε συνεχή επαφή με τον κόσμο, μεταφέροντας ερωτήσεις και θέσεις των τηλεθεατών.
Ο πρώτος κύκλος της εκπομπής ολοκληρώθηκε, όμως, έπειτα από την τεράστια ανταπόκριση του κοινού, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της D.P.G DIGITAL MEDIA, κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος «σε αυτή την εκλογική μάχη η παρουσία του διαδικτύου ήταν καθοριστική. Εξυπηρέτησε, με την καλή έννοια του όρου, τους ψηφοφόρους, που είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, αλλά και τους υποψηφίους, οι οποίοι προέβαλαν τις θέσεις τους σε ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς υπερβολές».
«Τα social media εδραιώθηκαν σε αυτές τις εκλογές και απέδειξαν ότι ήρθαν για να μείνουν», υπογράμμισε ο κ. Ευσταθόπουλος.
Και το newsbomb.gr έδωσε δυναμικό παρόν μέσω της web TV, αφήνοντας -για άλλη μια φορά- τους άλλους να ακολουθούν…