Μπροστά στο δίλημμα: Ευρώ ή δραχμή
Η «κλεψύδρα» του χρόνου για το σχηματισμό κυβέρνησης αδειάζει και τα πολιτικά κόμματα δεν φαίνεται ότι καταλήγουν σε συγκλίσεις.
Οι Ευρωπαίοι απειλούν να δείξουν στην Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ, ενώ τα ξένα μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν τη χρεοκοπία σε βραχύ χρονικό διάστημα. Οι νέες εκλογές φαντάζουν αναπόφευκτες, όμως, η χώρα μάλλον δεν έχει οικονομική ή χρονική πολυτέλεια.
Η εκπομπή «Αποκαλύπτω», με τους Κώστα Χαρδαβέλλα και Χάρη Λαζαρόπουλο, προσπάθησε να ξετυλίξει το κουβάρι των τελευταίων πολιτικών διεργασιών στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε την εντολή στον κ. Κ. Παπούλια. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας προεξόφλησε εκλογές, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα για κυβέρνηση της Αριστεράς». Τη «σκυτάλη» παίρνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο συνταγματολόγος κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος εξήγησε τι θα ακολουθήσει, αν τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί δεν καταφέρουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
«Μόλις λήξει η διερευνητική διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπαίνει στο δεύτερο στάδιο, που είναι η σύγκλιση. Ο κ. Παπούλιας αποφασίζει αν θα τους καλέσει έναν-έναν ή όλους μαζί. Πιθανόν αυτό να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, διότι ο χρόνος μας πιέσει ασφυκτικά και η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση», είπε ο κ. Δημητρόπουλος.
Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας «είναι να φέρει σε επαφή τα πολιτικά κόμματα, θα επιχειρήσει να σώσει την κατάσταση, να μην πάει η χώρα σε εκλογές. Δεν μπορεί όμως να το επιβάλλει», δήλωσε ο κ. Δημητρόπουλος. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο συνταγματολόγος, το Σύνταγμα δίνει το περιθώριο ελιγμών.
«Μέσα στο γενικό ρυθμιστικό του ρόλο, μπορεί να προτείνει μία κυβέρνηση π.χ. γενικής αποδοχής προσωπικοτήτων. Αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, μπορεί να προχωρήσει σε ονόματα», σημείωσε ο ίδιος.
Στην ανάγκη σύγκλισης των κομμάτων αναφέρθηκε και ο πρώην εισαγγελέας κ. Νίκος Καρπέτας: «Είμαστε η χώρα των θαυμάτων και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη. Θα έπρεπε, όμως, να συγκλίνουν, διότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. O κόσμος ψήφισε μέσα στο ευρώ και την Eυρώπη συνολικά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων», ανέφερε.
Ο Τσίπρας έδειξε ηγετικό προφίλ
Ο δημοσιογράφος και αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DPG Digital Media κ. Γιώργος Χριστοφορίδης είπε ότι οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων θα έπρεπε να ρίξουν στο τραπέζι το «χαρτί» της ανοχής.
«Όταν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δέσμευσαν τη χώρα, το έκαναν πατώντας σε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σήμερα, όχι μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπάρχει, αλλά το ρεύμα δείχνει ότι είναι μειοψηφία. Οφείλουν να αλλάξουν τη στάση τους, να πουν ότι αφουγκράζονται την ελληνική κοινωνία και να δώσουν έστω μία ανοχή στον Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε.
Ο κ. Χριστοφορίδης αναφέρθηκε στη στάση που κρατά το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ίσως αναδειχθεί σε νικητή της υπόθεσης: «Ο Αλέξης Τσίπρας με έχει εκπλήξει ευχάριστα τον τελευταίο καιρό. Έχει δείξει μία συνέπεια, διατήρησε τη ρητορεία του ενάντια στο μνημόνιο, έκανε κινήσεις που δείχνουν ηγετικό προφίλ».
Ο ίδιος προανήγγειλε τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του newsbomb, που θα γίνει το επόμενο διάστημα και θα καταγράψει τις νέες τάσεις.
«Ναι» στο ευρώ με αλλαγή πολιτικής
Ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αναφέρθηκε στα προβλήματα, που θα πρέπει να λύσουμε, είτε η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, είτε επιστρέψει στη δραχμή.
«Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από κάποια πράγματα. Πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα, είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε το έλλειμμα στο ισοζύγιο των πληρωμών. Αυτά πρέπει να γίνουν και στο ευρώ και στη δραχμή», επεσήμανε ο κ. Γκότσης.
Τη θέση του για επιστροφή στη δραχμή επανέλαβε ο καθηγητής Οικονομικών κ. Θεόδωρος Κατσανέβας: «Είναι γκεμπελική η κατάσταση, πες πες κάτι θα μείνει. Τρομοκρατούμε το λαό, ότι το τέρας που λέγεται δραχμή θα μας πιει το αίμα, θα μας εξαϋλώσει», σημείωσε.
Ο κ. Κατσανέβας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πάμε σε νέες εκλογές. «Δεν μπορούμε να μην πάμε σε εκλογές. Και κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καμία ψευτοσυμφωνία του ποδαριού δεν θα μας επιβάλλει υπάλληλο της Μέρκελ, όπως ήταν ο Παπαδήμος, να πάρουμε και άλλα δάνεια, να υπογράψουμε και άλλες εξευτελιστικές συμφωνίες. Θα πάμε σε εκλογές και ελπίζω αυτές να δώσουν λύσεις, γιατί θα μπουν με ένα απλό δίλημμα. Ή με το μνημόνιο και το ευρώ, ή ενάντια στο μνημόνιο και επιστροφή τη δραχμή, αλλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Κατσανέβας.
Τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις του κοινού μετέφερε στο στούντιο ο Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος ήταν σε είναι σε συνεχή επαφή με τους τηλεθεατές.
Δείτε στα παρακάτω βίντεο
1) Α. Δημητρόπουλος: Ο Παπούλιας θα επιχειρήσει σύγκληση
2) Θ. Κατσανέβας: Ζούμε γκεμπελική κατάσταση
3) Χ. Γκότσης: Ναι στο ευρώ, αλλά αλλαγή πολιτικής
4) N. Καρπέτας: Είμαστε η χώρα των θαυμάτων
5) Γ. Χριστοφορίδης: Ο Τσίπρας έδειξε ηγετικό προφίλ
6) Χ. Γκότσης: Κάποια πρέπει να γίνουν και με ευρώ και με δραχμή