Κυνηγοί θησαυρών: Οι πλαστοί χάρτες & οι ιστορίες για κρυμμένο θησαυρό
Οι πλαστοί χάρτες και οι ιστορίες για κρυμμένο θησαυρό. Πώς βρίσκουν την τοποθεσία και ποια είναι η πραγματική αξία μιας τέτοιας ιδιαίτερης δραστηριότητας;
Ο Alpha βρέθηκε σε κρυφή τοποθεσία της Αττικής, όπου κυκλοφορούν χρυσοθήρες και ερευνητές, οι οποίοι ανιχνεύουν θαμμένους θησαυρούς και τους περισυλλέγουν.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε Χρυσοθήρες και ερευνητές; Ένας χρυσοθήρας θα κάνει έρευνα με στόχο να γίνει πλούσιος, κάτι που διαφέρει εντελώς από έναν ερευνητή που απλά έχει μέσα του τη χαρά της ανακάλυψης.
Για να γίνει εύρεση νομισμάτων οι ερευνητές χρησιμοποιούυν ανιχνευτή στο δάσος, στο βουνό και σκαπτικό. Συγκεκριμένα σαρώνουν το έδαφος και μόλις «χτυπήσει» το μηχάνημα αρχίζουν την ανασκαφή.
Στην κάμερα του «Καλύτερα δε γίνεται», μίλησε ένας από τους ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με τη συγκεκριμένη ασχολία και δήλωσε ότι έχει βρει έναν μίνι οθωμανικό θησαυρό, δηλαφή ασημένια νομίσματα κρυμμένα ανάμεσα σε δύο βράχους. «Τρέχανε τα ασημένια νομίσματα», είπε χαρακτηριστικά στον ρεπόρτερ.
Το σημαντικότερο εύρημά του ήταν ένα νόμισμα της Ελευσίνας, το οποίο είχε η αρχαιολογία μόνο σε σκίτσο και δε υπήρχε πουθενά στον κόσμο. Ο θησαυρός αυτός έχει τοποθετηθεί στο μουσείο της Ελευσίνας.
Μέσα από το διαδίκτυο κάποιος μπορεί να γίνει μέλος σε τέτοιες ομάδες που ψάχνουν για κρυμμένους θησαυρούς. Ωστόσο παρατηρούνται και μεγάλες απάτες καθώς υπάρχουν άτομα τα οποία πουλάνε πλαστούς χάρτες από τη δεκαετία του '70 και τους πουλάνε έναντι 10.000 ευρώ. Οι χάρτες αυτοί έχουν ψευδείς πληροφορίες.
Άξιον απορίας είναι πώς βρίσκονται τόσα νομίσματα σε τέτοιου είδους περιοχές... Η Ελλάδα έχει ιστορία αιώνων με συμβάντα καταστροφών και πολέμων. Ο κόσμος τότε δεν είχε τράπεζες και έκρυβε τα χρήματα σε παλιά σπίτια, σημαδεμένα σημεία και αλλού.
Οι τοποθεσίες μένουν κρυφές γιατί ο καθένας προστατεύει τον τόπο ανίχνευσης και τις πληροφορίες του. Για να αρχίσει μια έρευνα πρέπει να κυνηγήσεις την ιστορία.
Ο θησαυρός δεν είναι για όλους η αξία αυτής της δραστηριότητας. Είναι η παρέα, η έρευνα, η αγωνία κάθε φορά που χτυπάει ο ανιχνευτής και το εύρημα το οποίο είναι καλοδεχούμενο.