Ελληνικές σειρές «ανοίγουν τα φτερά τους» για το εξωτερικό

Από το Έτερος Εγώ και το πρόσφατο Maestro έως τη... Λάμψη, τη σειρά που άνοιξε το δρόμο για το εξωτερικό...

Ελληνικές σειρές
Θα είναι το Maestro η πρώτη ελληνική σειρά που θα δούμε στο Netflix;
Newsbomb.gr
6'

Η ελληνική μυθοπλασία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πρωταγωνιστεί, κεντρίζει το ενδιαφέρον και θυμίζει παραγωγές της μεγάλης οθόνης. Οι σειρές μας αποδεικνύουν ότι δεν έχουν να «ζηλέψουν» σε τίποτα σίριαλ του εξωτερικού και μόνο τυχαίο δεν είναι που μερικές από αυτές προκαλούν το ενδιαφέρον ξένων δικτύων… ακόμα και του Netflix.

Η σειρά «Maestro», με την υπογραφή του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να προβληθεί στο Netflix. Ο δημιουργός μπορεί ακόμη να μην έχει παραδεχτεί δημόσια την εν λόγω εξέλιξη, όμως δεν την έχει διαψεύσει κιόλας. Με ένα καλογραμμένο σενάριο, υπέροχο καστ και μία ιστορία που θέτει στο επίκεντρο κοινωνικά ζητήματα, πάντα βέβαια περιτυλιγμένη με love stories, το «Maestro» ανοίγει τα φτερά του και σίγουρα το αξίζει.

Maestro
Maestro

Δεν είναι η πρώτη ελληνική σειρά, όμως, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων της διάσημης streaming πλατφόρμας. Η σειρά «Έτερος Εγώ» του μοναδικού Σωτήρη Τσαφούλια, που μπόρεσε να καταρρίψει κάθε ταμπέλα και να αποδείξει ότι το ποιοτικό μπορεί να είναι και εμπορικό, βρέθηκε ένα βήμα πριν το Netflix. «Υπήρχε μια μικρή διαφωνία, στο τελευταίο στάδιο για την προβολή. Αρνιόταν το Netflix να το παίζει παντού εκτός Ελλάδος. Εκεί δεν τα βρήκαμε», είχε δηλώσει ο ίδιος πριν λίγο καιρό. Αυτό που θεωρεί σημαντικό, όμως, ο Σωτήρης Τσαφούλιας (και είναι) είναι ότι χάρη στο «Έτερος Εγώ» άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο ελληνικών παραγωγών στην κολοσσιαία πλατφόρμα.

Μία ακόμη σειρά της φετινής σεζόν που συζητιέται και στο εξωτερικό είναι το «Κάνε ότι κοιμάσαι» στην ΕΡΤ1. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψυχολογικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία των Αλέξανδρου Πανταζούδη και Αλέκου Κυράνη και σε πρωτότυπο σενάριο του βραβευμένου συγγραφέα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, Γιάννη Σκαραγκά, έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι αν οι συζητήσεις ευδοκιμήσουν, δεν αποκλείεται να δούμε τη σειρά να μεταγλωττίζεται όπως συνέβαινε με τις τουρκικές σειρές στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

Κάνε Ότι Κοιμάσαι
Κάνε Ότι Κοιμάσαι

Δείγμα αξιόλογης ελληνικής σειράς ήταν ο «Σιωπηλός δρόμος». Η σειρά του MEGA, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ανοίγει τα φτερά της για το εξωτερικό έπειτα από την απόκτηση των δικαιωμάτων για την παγκόσμια διανομή της από την γερμανική Beta Film. Το καθηλωτικό σενάριο των Πέτρου Καλκόβαλη και Μελίνας Τσαμπάνη και η κινηματογραφική σκηνοθετική προσέγγιση του Βαρδή Μαρινάκη κέρδισαν και τη διεθνή αγορά, με τη σειρά να ακούγεται και να απασχολεί μέχρι και την περίφημη τηλεοπτική αγορά των Καννών MIPTV. Με τον αγγλικό τίτλο «Silent Road» προσέλκυσε και στελέχη του μεγαλύτερου ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού ομίλου στην Ιταλία, της Mediaset, ενώ θα προβληθεί και στην Αμερική και τον Καναδά, αφού σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα στο variety.com η Beta Film υπέγραψε αποκλειστική συμφωνία με την αμερικάνικη πλατφόρμα Topic.

Ανδρέας Γεωργίου, ο μετρ

8 Λέξεις
8 Λέξεις

Ο σκηνοθέτης των μεγαλύτερων τηλεοπτικών επιτυχιών, τα τελευταία χρόνια, μπορεί να μονοπωλεί φέτος το ενδιαφέρον λόγω της σειράς του MEGA «Η Γη της Ελιάς», όμως κουβαλά στις πλάτες του και κάποιες διακρίσεις. Τα περισσότερα από τα σίριαλ που έχει υπογράψει έχουν βγει εκτός συνόρων, όπως οι «8 Λέξεις». Ο ΣΚΑΪ, το κανάλι από το οποίο προβλήθηκε, έχει έρθει σε συμφωνία με την εταιρία Eccho Rights για τη διεθνή διανομή της σειράς. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που δουλειά του σκηνοθέτη… έχει αυτό το μέλλον.

Το «Μπρούσκο», που βγήκε στον αέρα μέσω του ΑΝΤ1 από το 2013 έως το 2017, σε σενάριο Βάνας Δημητρίου, με πρωταγωνιστές τους Αποστόλη Τότσικα, Ανδρέα Γεωργίου, Ελένη Βαΐτσου, Εβελίνα Παπούλια, Γιώργο Ζένιο και Τζόυς Ευείδη, προβλήθηκε και σε ακόμη 52 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η Εσθονία, η Σλοβενία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αργεντινή, η Κολομβία, το Περού, η Ουρουγουάη, το Μεξικό, η Βενεζουέλα, ο Παναμάς και η Χιλή, σημειώνοντας εξίσου μεγάλη επιτυχία.

Τατουάζ
Τατουάζ

Μία ακόμη παραγωγή του Ανδρέα Γεωργίου που είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι είναι και «Το τατουάζ». Για όσους δεν θυμούνται, η δραματική-αστυνομική-ερωτική τηλεοπτική σειρά παραγωγής 2017-2019, παίχτηκε στον ALPHA με σαρωτικά ποσοστά τηλεθέασης.

Το ένα και μοναδικό «Νησί»

Από τις ελληνικές σειρές που έγραψαν ιστορία, το «Νησί» προβλήθηκε από το MEGA τη σεζόν 2010-2011. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, για το οποίο είχε δεχτεί πρόταση από το Χόλιγουντ για μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη, θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες σε κόστος παραγωγές μιας και κόστισε 3.900.000 ευρώ ή 150.000 ευρώ το κάθε επεισόδιο. Είναι επίσης η πρώτη ελληνική τηλεοπτική σειρά για την οποία δόθηκε η δυνατότητα παρακολούθησής της με υπότιτλους μέσω teletext, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν ελληνική σειρά υποτιτλισμένη. Φυσικά, για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν θα μπορούσε να μην εντυπωσιάσει και στο εξωτερικό, με τις Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Αλβανία, Κροατία, Τουρκία, να είναι ελάχιστες από τις χώρες στις οποίες προβλήθηκε.

«Λάμψη»: Η σειρά που άνοιξε τον δρόμο

Η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης προβαλλόταν για 14 ολόκληρα χρόνια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 όλες τις καθημερινές. Αριθμεί 3.457 επεισόδια, ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 και ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου 2005 (με τηλεθέαση 41,4%). Συνολικά γράφτηκαν 150.000 σελίδες διαλόγων για 190 ιστορίες, συμμετείχαν 1.500 ηθοποιοί, ενώ εργάστηκαν επτά σκηνοθέτες και αμέτρητοι τεχνικοί. Το σενάριο έγραψε ο Νίκος Φώσκολος και κανείς δεν ξεχνά τις ιστορίες του Γιάγκου Δράκου, της Βίρνας και της Τζάιαντ. Η σειρά έκανε θραύση στην Ελλάδα και ήταν το πρώτο τηλεοπτικό προϊόν της χώρας που πουλήθηκε στο εξωτερικό. Στην Κίνα σημείωσε επιτυχία, όμως στη Βουλγαρία τρέλανε τα μηχανάκια τηλεθέασης και προβλήθηκε σε επανάληψη αρκετές φορές.

«Μυστικά της Εδέμ», εντός και εκτός συνόρων

Τα «Μυστικά της Εδέμ» γνώρισαν επιτυχία και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η σειρά έχει προβληθεί στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία, στο Καζακστάν, στην Αρμενία, ενώ τη μετέδιδε και το δίκτυο FARSI1 που εκπέμπει σε Ντουμπάι, Ιράν, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αφγανιστάν. Πρώτη φορά βέβαια παίχτηκε στη χώρα μας, στο MEGA, με την Ελενα Ακρίτα και τον Γιώργο Κυρίτση να υπογράφουν το σενάριο.


Διαβάστε επίσης

Οι «μούσες» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από τις σειρές του

Ηθοποιοί σε ρόλους παρουσιαστών – Από την Κορινθίου στη Μακρυπούλια

Τηλεοπτικές σειρές: Αυτά είναι τα βιβλία που βλέπουμε φέτος στη μικρή οθόνη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή