Ξένη Δημητρίου: «Η Ράικου οδηγήθηκε μόνη της στην έξοδο»
Κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου στη δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη.
Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελενη Τουλουπάκη πήρε σήμερα η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία έδωσε και την εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.
Η μάρτυρας περιέγραψε μια άρτια συνεργασία με την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελενη Ράικου, δηλώνοντας έκπληξη με την παραίτησή της και ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση το μυαλό της δεν πήγε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, διαβάζοντας την επιστολή παραίτησης.
«Αιφνιδιάστηκα με την παραίτηση της κυρίας Ράικου διότι είχαμε συναντηθεί πριν δύο ημέρες και είχαμε συζητήσει για υπόθεση της Novartis. Δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά. Όταν γύρισα, είδα την παραίτηση και πήρα και εφημερίδα και πήρα και κ. Δασκαλόπουλο» είπε η κυρία Δημητρίου.
Πρόεδρος : Τι καταλαβαίνετε;
Μάρτυρας : Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μου έχει μιλήσει. Δεν ταιριάζει το δημοσίευμα με την αναφορά της.
Πρόεδρος : Πήγε το μυαλό σας στον Παπαγγελόπουλο;
Μάρτυρας : Ούτε στο ελάχιστο. Εγώ θα υποστήριζα την παραμονή της στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Δεν μου είχε περάσει από μυαλό ότι θα αντικατασταθεί διότι έτρεχαν σοβαρές υποθέσεις και δεν μου είχε δώσει δικαίωμα ότι δεν ήταν ικανή. Και οι επίκουροι ήταν ικανοί. Πολύ καλά παιδιά.
Πρόεδρος: Ποιος θα ήθελε να την οδηγήσει στην έξοδο;
Μάρτυρας: Κανένας. Μόνη της οδηγήθηκε. Δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να την πάρω να την ρωτήσω. Εκείνη έπρεπε να με πάρει τηλέφωνο και μου εξηγήσει. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία.
Πρόεδρος : Πως δημοσιεύτηκε αυτή η αναφορά αφού είχε τελειώσει το θέμα;
Μάρτυρας: Είχε τελειώσει. Είχε διευθετηθεί το θέμα.
Πρόεδρος: Η παραίτηση δεν είχε σχέση με δημοσίευμα; Τι λέτε;
Μάρτυρας: Τότε, μου ήταν ανεξήγητη. Όταν όμως μου ήρθε αναφορά με καταθέσεις σε κοινό λογαριασμό εκείνης και συζύγου της, έδωσα εντολή, να επιληφθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εκείνος το χρέωσε να γίνει έρευνα.
Πρόεδρος: Την συναντήσατε μετά την παραίτηση της;
Μάρτυρας: Σε μία εσπερίδα στα μέσα του 2019. Εκεί με χαιρέτησε. Μου είπε «όταν με το καλό φύγετε θέλω να σας πω». Της απάντησα είναι πολύ αργά πλέον Ελένη μου να μου πεις.
Η κυρία Δημητρίου κατέθεσε πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής της διαβίβασαν δημοσιεύματα για την υπόθεση της Novartis στις 14 Δεκεμβρίου 2016 κι εκείνη δυο ημέρες αργότερα τα διαβίβασε στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
«Από το πρώτο δημοσιεύμα στις 5 Δεκεμβρίου 2016, υπάρχει αναφορά σε ανθρώπους κατείχαν κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις. Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κυρία Ράικου. Σχεδόν αμέσως η κυρία Ράικου, στις 19 Δεκεμβρίου, είχε συντάξει το αίτημα δικαστικής συνδρομής, μέσα σε τρεις ημέρες. Σε αυτό το αίτημα ζητάει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Εκείνη τη στιγμή, εκτός από δημοσιεύματα δεν υπήρχε κάτι άλλο. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν αίτημα δικαστικής συνδρομής και αυτό ήταν πολύ σωστό» ανέφερε η κυρία Δημητρίου.
Όπως εξήγησε, ακολούθησαν πολλά δημοσιεύματα και σε όλα υπήρχαν αναφορές για πολιτικά πρόσωπα. «Όταν βοά ο τύπος για πολιτικά πρόσωπα, έχουν αναφερθεί Πρωθυπουργοί, έχει γραφτεί το όνομα Σαμαρά, μπορεί δικαιολογημένα να την πήρε τηλέφωνο και να της είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος «έχεις πολιτικά πρόσωπα»;» εκτίμησε η πρώην εισαγγελέας του Αρειου Πάγου.
Πρόεδρος : Δεν υπήρχαν κάποια έγγραφα FBI που τους είχαν δεσμεύσει να μην χρησιμοποιηθούν ως πηγές;Μάρτυρας : Το έχω ακούσει από τον Τύπο. Εγώ αυτά τα έγγραφα δεν τα πήρα ποτέ.
Αναφερόμενη στη σχέση και τη συνεργασία με την Ελένη Ράικου υποστήριξε πως ήταν πολύ καλή, ενώ ανέφερε πως είχε την εικόνα πως οι σχέσεις Ράικου - Παπαγγελόπουλου ήταν καλές εως φιλικές.
Πρόεδρος : Είχε η κυρία Ράικου την άνεση να σας πει για τον κ. Παπαγγελόπουλο;
Μάρτυρας : Βεβαίως.
Πρόεδρος : Δε σας παραπονέθηκε ποτέ;
Μάρτυρας : Ποτέ.
Πρόεδρος : Οι σχέσεις της κυρίας Ράικου με τον κ. Παπαγγελόπουλο πως ήταν;
Μάρτυρας : Εκείνοι ξέρουν. Από τα δημοσιεύματα ξέρω ότι είχαν φιλικές σχέσεις και μάλιστα και πως μετά από την παραίτηση της, συνευρέθηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε τραπέζι. Εκείνη το είπε στη Βουλή. Εγώ το διάβασα από τα δημοσιεύματα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν δικός μου φίλος αλλά δικός της. Θα σας φανεί παράξενο ότι δεν έχω πάει ούτε μία φορά από το γραφείο του, ούτε για καλημέρα.
(…)
Πρόεδρος: Στη Βουλή καταθέτει η κυρία Ράικου πως ότι της είπε να κατασκευάσει στοιχεία…
Μάρτυρας: Πως να γίνει αυτό; Αυτό είναι αδύνατον ακόμα και για ένα διεφθαρμένο δικαστικό λειτουργό. Η κυρία Ράικου ήταν επικεφαλής, οι επίκουροι χειρίζονταν την υπόθεση. Πως να κατασκευάσεις στοιχεία για μία υπόθεση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι να κατασκευάσεις; Τα κατασχεθέντα έχουν πάει στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, τι να κατασκευάσεις;
Πρόεδρος: Άρα δεν είναι λογικό να κατασκευάσει;
Μάρτυρας: Όχι δεν είναι λογικό.
Οι επισκέψεις πολιτικών
Ερωτήσεις δέχτηκε σχετικά με το εάν δεχόταν επισκέψεις πολιτικών προσώπων στο γραφείο της, με τη μάρτυρα να απαντά πως αυτό είχε συμβεί αρκετές φορές, κίνηση πάντως που η ίδια χαρακτήρισε φυσιολογική.
«Από το γραφείο μου ήρθαν πολλοί νυν υπουργοί που τότε ήταν στην αντιπολίτευση και για δικές τους υποθέσεις και για υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος. Μάλιστα πολλές φορές είχα κάνει το αίτημα τους δεκτό και είχα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση. Και για προσωπικά τους ζητήματα είχαν έρθει, για να ζητήσουν ενημέρωση και επίσπευση. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορά έκανε και στην απόπειρα αυτοκτονίας υπαλλήλου της Novartis, λέγοντας πως «την Πρωτοχρονιά του 2017 γίνεται μία απόπειρα αυτοκτονίας από Χίλτον. Είναι εργαζόμενος Novartis αλλά στην Ελβετία. Ο άνθρωπος αυτό έλεγε «φέρτε μου την κυρία Ράικου να καταθέσω». Της είπα «Ελένη πήγαινε». Τι έγινε από εκεί και πέρα αν πήρε κατάθεση, δεν ξέρω».
Η κατάθεση Βαξεβάνη
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος επανέλαβε πως δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ επιτέθηκε ξανά στην Ελένη Ράικου.
«Υπάρχει ένα άλμα λογικής που κάνει η κυρία Ράικου, ενώ η ανακρίτρια Ζαμανίκα κάνει την αναφορά σε βάρος της, η κυρία Ράικου υπερπηδά την πιθανότητα η πληροφόρηση να προέρχεται από την ανακρίτρια Ζαμανίκα, το ανακριτικό γραφείο, εισαγγελία κλπ και πάει κατευθείαν στον Παπαγγελόπουλο. Γιατί δεν διερωτάται γιατί η αναφορά δε δόθηκε από αυτήν που την ανέφερε; Ουδέποτε έχω επικοινωνήσει ούτε με την κυρία Ράικου ούτε με την κυρία Τσατάνη. Δεν έχω πάει ποτέ στο γραφείο Παπαγγελόπουλου» ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης και συμπλήρωσε πως «είναι δεδομένο πως έχουν λάβει και η Ελένη Ράικου και ο σύζυγος της λεφτά από Novartis διότι είναι κοινός λογαριασμός. Κατά παραδοχή της κυρίας Ράικου ο σύζυγος της πληρώθηκε από Novartis 1.000 και 1.500 ευρώ. Εμείς λέγαμε ότι η κυρία Ράικου έπρεπε να εξαιρεθεί».
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube