Στ. Μάνος: Οι τσαμπουκάδες δεν περνάνε πια!
Ο πρόεδρος της «Δράσης», κ. Στέφανος Μάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση και χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ιδιαίτερα επώδυνη.
Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στην εκπομπή «Αποκαλύπτω», στους Κ. Χαρδαβέλλα και Χ. Λαζαρόπουλο, και μεταδόθηκε μέσω της Web TV του Newsbomb.gr, ο κ. Μάνος έκανε εκτενή αναφορά στις προϋποθέσεις συνεργασίας με τον κ. Θ. Τζήμερο της «Δημιουργίας Ξανά».
Ο κ. Στέφανος Μάνος έκανε σαφές ότι αυτό που ενώνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς είναι η κοινή τους πεποίθηση ότι «θα πρέπει να μπει ένα τέρμα στην ακυβερνησία της χώρας», ότι η Ελλάδα πρέπει «ανεπιφύλακτα να παραμείνει στην Ευρώπη» και ότι «απαιτείται να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Η κοινή τους πρόθεση, όπως περιγράφηκε στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» του Κ. Χαρδαβέλλα, είναι να «λειτουργήσουν ως ένα σταθεροποιητικό σχήμα».
Καταλόγισε ευθύνες στα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίζοντας ότι στις προηγούμενες εκλογές λειτούργησαν «αποσταθεροποιητικά», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Φώτη Κουβέλη, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δείχνει μία εικόνα που μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στην ερώτηση του Κ. Χαρδαβέλλα αν θα επαναδιαπραγματευθούν με την Τρόϊκα, ο Στ. Μάνος απάντησε ότι αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι «διαπραγμάτευση με την ελληνική κοινωνία».
Σύμφωνα με όσα είπε ο Στ. Μάνος, δεν γίνεται να υποστηρίζεις ότι θα επαναδιαπραγματευθείς με την τρόϊκα, αν προηγουμένως δεν έχεις έτοιμη αντιπρόταση με την οποία μπορείς να τους πείσεις ότι είσαι διατεθειμένος να κάνεις τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
«Ναι, μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα που έχουμε, αν έχουμε μία άλλη πρόταση. Διαφορετικά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα μας δώσουν τα λεφτά», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Μάνος.
Όταν ρωτήθηκε από τον Κ. Χαρδαβέλλα, αν τον κάλεσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς για να συνεργαστούν, εκείνος παρέπεμπε σε μία συνάντηση που είχε μαζί του στις 12 Μαΐου, οπότε και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση.
«Στις 12 Μαΐου επισκέφτηκα τον Σαμαρά, του παρουσίασα μία πρόταση, τι θα έπρεπε να γίνει, να συνενωθούν εκλογικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με μικρότερα κόμματα και να κατεβούν μαζί, να υπάρξει ένα κόμμα μόνον για τις εκλογές. Την ίδια πρόταση την έκανα και στον κ. Βενιζέλο. Στο "Βήμα της Κυριακής", ο δημοσιογράφος κ. Ραβανός έγραψε ένα ρεπορτάζ στο οποίο έλεγε ότι για το θέμα συνεργασίας με τον Μάνο, έθεσε βέτο ο Καραμανλής. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Η κεντροδεξιά σύναξη είναι όπως την ορίζει ο καθένας: λίγο από την κ. Μπακογιάννη, και παλαιούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχαν πάει με την κυρία Μπακογιάννη, μερικοί βουλευτές του ΛΑΟΣ και ο Ψωμιάδης από την Θεσσαλονίκη. Αυτός είναι ο ορισμός της συμπαράταξης όπως την καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς», ανέφερε ο Στ. Μάνος.
Θα είχε ο ίδιος κάποια θέση σε μια κεντροαριστερή σύναξη; Ο κ. Μάνος, μεταξύ άλλων, απάντησε: «Αυτήν την στιγμή υπάρχουν στην αριστερά ορισμένοι, που λένε ανεπιφύλακτα ναι στην Ευρώπη. Με την δική μου λογική αυτοί δεν έχουν θέση στην αριστερά. Ο κ. Τσίπρας δεν το λέει καθόλου... δεν χάλασε και ο κόσμος να φύγουμε από την Ευρώπη. Ο κ. Κουβέλης λέει ό,τι λέει και ο Σύριζα. Το ΚΚΕ το λέει ρητά, είναι οι μόνοι που μιλούν έντιμα στον ελληνικό λαό, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι δεν θέλουν. Στον κ. Κουβέλη είναι συγκεχυμένο τι θέλουν και τι δε θέλουν».
Τελικά τα κόμματα της «Δράσης» και της «Δημιουργίας Ξανά», στηρίζονται από το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες της χώρας, ρωτήθηκε ο κ. Μάνος. Κι αν ναι, πως μπορούν να πείσουν τους πολίτες που δεινοπαθούν από την ανεργία και τα φοροεισπρακτικά μέτρα να τα ψηφίσουν;
Σ' αυτό το καίριο ερώτημα του Κ. Χαρδαβέλλα ο κ. Στ. Μάνος είπε ότι τον τελευταίο καιρό τα στελέχη του κόμματος του, ζήτησαν από τους φίλους του κόμματος να αυξήσουν την συνδρομή από 5 και 10 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, σε 20 ευρώ.
«Έτσι ζούμε», απάντησε ο Στ. Μάνος και κατέληξε λέγοντας: «Η διαφορά με τα άλλα κόμματα είναι ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν ιλιγγιώδη ποσά που πληρώνουν οι φτωχοί φορολογούμενοι οι οποίοι συμμετέχουν στην χρηματοδότηση των κομμάτων ακόμη και όταν αγοράζουν ένα πακέτο όσπρια».
Σε ότι αφορά τον καταμερισμό των εδρών με το κόμμα του κ. Θ. Τζήμερου, ο κ. Στ. Μάνος είπε αυτό θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου. Μέχρι τώρα, πάντως, βασίζονται στα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.
Τελικά, μπορούμε να απειλήσουμε ή να εκβιάσουμε τους Ευρωπαίους, ρώτησε ο Κ. Χαρδαβέλλας. Ο Στ. Μάνος ήταν σαφής: «Δεν το νομίζω αυτό. Εφ' όσων δείξουμε ότι έχουμε το δικό μας πρόγραμμα, ξέρουμε τι κάνουμε, εννοούμε αυτά που λέμε, ανοίγει ο δρόμος. Όσο έχουμε την απαίτηση να μας κάνουν χατίρια, δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο. Πιστεύω ότι θα κινδυνέψει ο τόπος με πολύ χειρότερη κατάσταση σε περίπτωση που συνεχίσουμε την στάση του τσαμπουκά... ποιοι είστε εσείς παλιοκερατάδες...»!
Υπάρχει περίπτωση η χώρα μας να επιστρέψει στην δραχμή;
Ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ επικαλέστηκε μία φράση του Κ. Χαρδαβέλλα στον πρόλογο της εκπομπής ο οποίος τόνισε ότι στις 17 Ιουνίου εμείς αποφασίζουμε με την ψήφος μας για το ποια Ελλάδα θέλουμε να έχουμε.
«Μεγάλη πλειοψηφία έχει αποφασίσει ότι θα δώσει την πλειοψηφία στον Σαμαρά, το ερώτημα που δεν απαντούν όλοι τους είναι μετά τι θα κάνει ο Σαμαράς; Θα κυβερνήσει επιτυχώς με τον κύριο Βενιζέλο. Αν μπούμε εμείς αυξάνουν οι πιθανότητες να γίνουν πέντε σωστά πράγματα», σημείωσε.
Στην παρέμβαση του Χάρη Λαζαρόπουλου για το αν υπάρχει χειρότερο επίπεδο από την υφιστάμενη χρεωκοπία, ο κ. Μάνος απάντησε: «Στην δραχμή θα αγοράζουμε τα μισά απ' ότι σήμερα διότι σχεδόν όλα στην χώρα μας είναι εισαγόμενα. Έτσι θα είναι όλα ακριβότερα. Είναι ανόητο να λέμε, θα πάμε στην δραχμή».
Διαβάστε επίσης:
Εξασθενεί το αντιμνημονιακό μπλοκ!
Εκλογές Ιουνίου: «Ιδανικός» ο Σαμαράς, «χρήσιμος» ο Τσίπρας
Δείτε τη συνέντευξη.