Πώς θα έλυναν οι αρχαίοι Έλληνες το γρίφο της κρίσης

Στο ερώτημα «ποιες συμβουλές θα έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στους σύγχρονους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση», προσπαθεί να απαντήσει ο λέκτορας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Armand D'Angour, σε άρθρο του στο BBC.
1'

1. Χρέος, διχασμός και εξέγερση

Έτσι περιγράφει ο D'Angour την Αθήνα του 6 π.Χ. αιώνα, πριν τη νομοθετική παρέμβαση του Σόλωνα, ο οποίος κλήθηκε να γεφυρώσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, των αριστοκρατών και των χρεωμένων φτωχών γεωργών. Με τη σεισάχθεια, ο Σόλων χάρισε τα χρέη στους φτωχούς γεωργούς, όμως δεν προχώρησε σε αναδασμό.

2. Το μαντείο των Δελφών

«Πρέπει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ;» Στην ερώτηση αυτή το μαντείο θα απαντούσε: «Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ αν το ευρώ εγκαταλείψει την Ελλάδα». Δηλαδή, κάτι σαν τις αναλύσεις των σύγχρονων οικονομολόγων. Τουλάχιστον, η Πυθία είχε τη δικαιολογία ότι κάπνιζε φύλα δάφνης.

3. Οδύσσεια

Το μήνυμα είναι ότι όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Δυσκολότερες προκλήσεις, οι οποίες ξεπερνιούνται με οξυδέρκεια και γενναιότητα.

4. Ο Σωκράτης και η μαιευτική

Η επιμονή του Σωκράτη να συνεχίζει να κάνει ερωτήσεις, ακόμα και όταν δεν προκύπτει ξεκάθαρη απάντηση, θα αποκαλύψει την ουσία των πραγμάτων.

5. Ο Αριστοφάνης και η κωμωδία

Ο Αριστοφάνης, που κορόιδευε τους Αθηναίους πολιτικούς, θα έδινε την εξής συμβουλή: διαλέξετε καλούς ηγέτες, αλλιώς θα ξεμείνετε με τους κακούς.