Ελευσίνα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υποδοχή των 39 διασωθέντων από το Σουδάν
Συνάντηση με τους 39 διασωθέντες από το Σουδάν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στην Ελευσίνα
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η άφιξη των 39 διασωθέντων από το Σουδάν στην Ελευσίνα, το βράδυ της Πέμπτης (27/04).
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τις ένοπλες για τις επιτυχείς επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ενώ συνομίλησε και με μερικούς από τους διασωθέντες.
«Θέλω να συγχαρώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την άρτια οργάνωση αυτής της αποστολής, πάντα σε συνδυασμό με άλλες φίλες χώρες», ανέφερε αρχικά μιλώντας στις δημοσιογραφικές κάμερες ο πρωθυπουργός.
«Καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα μας, όλους τους συμπολίτες μας που ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ανά πάσα στιγμή να φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών ασχέτως το που αυτοί βρίσκονται. Και εύχομαι η μεγάλη περιπέτεια στο Σουδάν να τελειώσει ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, για ακόμη μια φορά μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους και φρόντισαν για την ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης επιχείρησης», συμπλήρωσε.
Πρόκειται για 20 Έλληνες και 19 ξένους πολίτες οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν στην Ελλάδα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, έπειτα από την τελευταία ελληνική επιχείρηση διάσωσης στην εμπόλεμη χώρα.
Tους διασωθέντες που μεταφέρθηκαν από την αεροπορική βάση Wadi Seidna στην Ελλάδα, υποδέχθηκαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πρόκειται για τους τελευταίους Έλληνες από το εμπόλεμο Σουδάν που επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, δίνοντας τέλος στις επιχειρήσεις διάσωσης από τον στρατό.
Την ίδια ώρα βίντεο ντοκουμέντο αλλά και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών που βρίσκονταν στο Σουδάν, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.
Σημειώνεται ότι την επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν καθ' όλη τη διάρκεια ζωντανά από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης και διάσωσης ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
Η αποστολή σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού βρίσκονταν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:
- Την Κυριακή 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε αποστολή δύο μεταφορικών αεροσκαφών ενός C-27 και ενός C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την αεροπορική βάση Ελευσίνας στο αεροδρόμιο Ασουάν της Αιγύπτου.
- Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, απογειώθηκε ένα C-27 από το Ασουάν με προορισμό το Τζιμπουτί και παρέλαβε τους πρώτους 17 πολίτες (13 ‘Ελληνες και 4 άλλους υπηκόους συζύγους των Ελλήνων) και επέστρεψε την Τρίτη 25 Απριλίου στην Ελευσίνα.
- Την Τρίτη 25 Απριλίου, απογειώθηκε άλλο C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν ενώ στη συνέχεια, παρέλαβε από το Τζιμπουτί και την 'Ακαμπα της Ιορδανίας 16 ‘Ελληνες πολίτες, έναν από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου το αεροσκάφος με τον Ν. Χαρδαλιά και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην αεροπορική βάση Τανάγρας.
- Την Τετάρτη 26 Απριλίου, απογειώθηκε αεροσκάφος C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν από όπου αναχώρησε και έφτασε στην Ελλάδα
Σουδάν - Γιος Έλληνα τραυματία: «Μας σημάδευαν ελεύθεροι σκοπευτές»
Την ίδια ώρα ανατριχιάζει η μαρτυρία του Θοδωρή Παναγιώτου, ενός εκ των διασωθέντων από το Σουδάν το οποίο έχει βυθιστεί στη δινή του εμφυλίου πολέμου.
Πρόκειται για τον γιο του Έλληνα τραυματία ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ έπειτα από έκρηξη βόμβας σε πολύ κοντινή απόσταση.
Ο Θοδωρής περιέγραψε στον ΣΚΑΪ με λεπτομέρειες όλα όσα βίωσε από την έναρξη του εμφυλίου και τον τραυματισμό του πατέρα του.
«Καθώς γυρνάνε πίσω έπεσε μια βόμβα, που όταν σκάει βγάζει σίδερα. Χτύπησε τον μπαμπά στα πόδια, στην κοιλιά, στα δόντια και στο μάτι» λέει αρχικά και συνεχίζει: «Ακούμε τανκς και αντάρτες να μαζεύονται εδώ πέρα και χτυπήματα. Ο μπαμπάς και ο κύριος Μάρκος βγαίνουν από εδώ πέρα κι έρχονται στην εκκλησία να πουν στον κόσμο να φύγει και στους παπάδες να σταματήσουν την λειτουργία. Ο κ. Μάρκος ήταν λίγο πιο μακριά από την βόμβα. Του χτύπησε και τα δυο του πόδια. Εγώ ήμουν στο σπίτι. Βγήκα έξω, τους είδα και τους δυο πεσμένους κάτω, να βγάζουν αίμα. Τους τράβηξα και του δυο μέσα στο σπίτι. Τους άφησα εκεί πέρα. Κι έπειτα καθόμαστε 1,5 ώρα χτυπάμε τηλέφωνα να έρθουν οι γιατροί. Κάποιος να έρθει να μας βοηθήσει. Μετά ήρθε ένας γιατρός και μας πήγε στο νοσοκομείο του Φιντέλ. Καθίσαμε εκεί πέρα πέντε μέρες και δεν μπορέσαμε να κάνουμε εγχείρηση, επειδή δεν είχαν λάμες. Έκλεισε το νοσοκομείο, επειδή δεν είχαν τίποτα. Ούτε φάρμακα, ούτε νερό. Μας έφεραν ένα ασθενοφόρο με το ζόρι και πήγαμε το σπίτι του κ. Μάρκου, που είναι στο Χαρτούμ. Τα προβλήματα άρχισαν εκεί πέρα τώρα. Ήθελαν να πάρουν και το αεροδρόμιο. Οι αντάρτες και ο στρατός. Άρχισαν να χτυπάνε, να χτυπάνε, να χτυπάνε. Όταν χτυπούσαν κουνιόταν όλο το σπίτι και χωρίς ρεύμα. Το ρεύμα δεν θέλαμε να το ανοίξουμε, επειδή ακούνε οι αντάρτες και μπαίνουν μέσα στο σπίτι και σε σκοτώνουν και σε κλέβουν. Μόλις ακούω μπουμ ξυπνάω αμέσως» καταλήγει.
Η Μεσαράτ Παναγιώτου, η σύζυγος του Έλληνα τραυματία που κατάφερε κι εκείνη να φτάσει στην Ελλάδα περιγράφει με τη σειρά της την κόλαση που βίωσαν. «Από την πρώτη μέρα χτυπήθηκε ο σύζυγος μου και ήμασταν όλοι κλειδωμένοι μέσα και δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. Δεν είχε ούτε νερό, ούτε φαγητό. Ήταν πολύ δύσκολα. Φοβάμαι πολύ. Δεν τον έχω δει 14 μέρες. Αύριο θέλουμε να πάμε να τον δούμε».
Ο μικρότερος γιος της οικογένειας συγκλονίζει λέγοντας πως τους σημάδευαν συνέχεια ελεύθεροι σκοπευτές. «Όλο το μέρος μας είχε σνάιπερς -ελεύθερους σκοπευτές. Μόλις βγεις έξω ακούς ένα ταχ και ακούς και τα αεροπλάνα να ρίχνουν βόμβες κοντά μας».
Τον εφιάλτη που έζησε περιγράφει και η Χάρις Ντούφα, δασκάλα στο Χαρτούμ που έφτασε στη χώρα μας. «Εμείς ήμασταν 11 μέρες εγκλωβισμένοι, είμασταν ακριβώς στο κέντρο του Χαρτούμ και δυστυχώς δεν υπήρχε περιθώριο να έρθει κανένας να μας πάρει. Το φαγητό τελείωνε. Το νερό το πίναμε ήδη από την βρύση που δεν πίνεται. Μας έστειλαν ένα βανάκι την τελευταία μέρα κάτι ντόπιοι για να ξεφύγουμε τα μπλόκα. Κάναμε τον σταυρό μας και λέμε τώρα πάμε».