Eurovision 2023: Απόψε ο μεγάλος τελικός – Τα μεγάλα φαβορί και όσα θα δούμε

Έφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2023
AP
3'

Η Eurovision μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Eurofans, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τον αποψινό τελικό ξεκίνησε. Το μεγάλο πάρτι της μουσικής θα λάβει χώρα στη Liverpool Arena και το ζωντανό σόου θα παρουσιάσουν η Βρετανίδα τραγουδίστρια Αλέσα Ντίξον, η Βρετανίδα ηθοποιός Χάνα Γουάντινγκχεμ και η Ουκρανή τραγουδίστρια Γιούλια Σάνινα, με τον Ιρλανδοβρετανό τηλεοπτικό παρουσιαστή και σχολιαστή του διαγωνισμού Γκρέιαμ Νόρτον.

Είκοσι έξι χώρες θα συμμετέχουν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Αλβανία, Κύπρος, Εσθονία, Βέλγιο, Αυστρία, Λιθουανία, Πολωνία, Αυστραλία, Αρμενία, Σλοβενία, είναι οι δέκα χώρες που πήραν το εισιτήριο από τον Β’ Ημιτελικό. Κροατία, Μολδαβία, Ελβετία, Τσεχία, Φινλανδία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Σουηδία, Νορβηγία, Σερβία, πέρασαν από τον Α’ Ημιτελικό. Οι εν λόγω συμμετοχές θα συναντήσουν τις αποκαλούμενες Big 5 (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) και την περσινή νικήτρια Ουκρανία.

H σειρά εμφάνισης

  1. Αυστρία
  2. Πορτογαλία
  3. Ελβετία
  4. Πολωνία
  5. Σερβία
  6. Γαλλία
  7. Κύπρος
  8. Ισπανία
  9. Σουηδία
  10. Αλβανία
  11. Ιταλία
  12. Εσθονία
  13. Φινλανδία
  14. Τσεχία
  15. Αυστραλία
  16. Βέλγιο
  17. Αρμενία
  18. Μολδαβία
  19. Ουκρανία
  20. Νορβηγία
  21. Γερμανία
  22. Λιθουανία
  23. Ισραήλ
  24. Σλοβενία
  25. Κροατία
  26. Ηνωμένο Βασίλειo

Πώς θα αναδειχτεί ο νικητής

H νικήτρια χώρα θα αναδειχθεί κατά 49,4% από πενταμελείς εθνικές κριτικές επιτροπές και κατά 50,6% από την τηλεψηφοφορία του κοινού. Απόψε, ψηφίζουν οι θεατές και από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό, οι θεατές από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και οι 37 κριτικές επιτροπές των χωρών που συμμετέχουν στη φετινή Eurovision. Το κοινό σε κάθε συμμετέχουσα χώρα θα απονείμει συνολικά 58 βαθμούς (1 έως 8, 10 και 12). Οι ψήφοι του κοινού από τις μη συμμετέχουσες χώρες θα αθροιστούν, σαν να προέρχονταν από μία επιπλέον «χώρα» («Rest Of The World») που θα απονείμει άλλους 58 βαθμούς (1 έως 8, 10 και 12).

Τα μεγάλα φαβορί

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποδόσεις, η Σουηδία είναι το μεγάλο φαβορί με τη Loreen και το τραγούδι «Tattoo». Η τραγουδίστρια, που έχει ξανακερδίσει τον διαγωνισμό το 2012 με το «Euphoria», επιστρέφει σε γνώριμα εδάφη και είναι έτοιμη να σαρώσει.

Tην τριάδα, στα μεγαλύτερα στοιχηματικά γραφεία που ασχολούνται με τη Eurovision, συμπληρώνουν η Φινλανδία με τον Käärijä και το «Cha, Cha, Cha», αλλά και η Ουκρανία με το ποπ ντουέτο των Tvorchi και το τραγούδι «Heart of Steel». To Iσραήλ με την εκρηκτική Νόα Κιρέλ έχει ανέβει πολύ και, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία είναι επίσης ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των φανατικών της Eurovision.

Ο Andrew Lambrou με το τραγούδι «Break A Broken Heart» φαίνεται ότι θα κινηθεί περίπου στην 20η θέση, ωστόσο ανεβαίνει αρκετά τις τελευταίες ώρες.