Eurovision 2024: Κλείδωσε η πόλη και οι ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού

Eurovision 2024: Οι προετοιμασίες σιγά σιγά ξεκινούν για την 68η διοργάνωση
EUROVISION TV/EBU
2'

Στο Μάλμε της Σουηδίας θα διεξαχθεί ο 68ος διαγωνισμός της Eurovision, το 2024, έπειτα από τη νίκη της Loreen με το κομμάτι «Tattoo».

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η EBU, το μεγάλο πάρτι της μουσικής θα λάβει χώρο τον Μάιο του 2024. Συγκεκριμένα, στις 7 του μήνα θα δούμε τον Α’ Ημιτελικό, στις 9 Μαϊου τον Β’ Ημιτελικό και στις 11 Μαΐου τον μεγάλο Τελικό.

Αν και τη φιλοξενία του θεσμού διεκδικούσαν επίσης στενά η Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Όρνσκολντσβικ, το Μάλμε κέρδισε. Με εμπειρία, καθώς έχει διοργανώσει τη Eurovision δύο φορές στο παρελθόν, το 1992 αλλά και το 2013, η επιτυχία είναι δεδομένη. Είναι η πρώτη φορά που επί 5 συναπτά έτη ο διαγωνισμός δεν διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της νικήτριας χώρας, αφού προηγήθηκαν το Λίβερπουλ, το Τορίνο, το Ρότερνταμ και το Τελ Αβίβ.

«Ανακοινώνουμε με ενθουσιασμό την επιστροφή σε αυτή τη ζωντανή και δυναμική πόλη που έχει αποδείξει ότι διαθέτει τους χώρους και τις υποδομές για να φιλοξενήσουν απόλυτα το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός του κόσμου. Το Μάλμε ταιριάζει τέλεια με το πνεύμα της διαφορετικότητας που διέπει τον διαγωνισμό», αναφέρει ο Executive Supervisor της Eurovision, Martin Österdahl.

Nα σημειωθεί ότι η 67η διοργάνωση της Eurovision είχε ως νικήτρια τη Loreen. Η ερμηνεύτρια από τη Σουηδία είναι η δεύτερη φορά που σηκώνει το τρόπαιο της Eurovision, αφού είχε νικήσει ξανά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το «Euphoria». Ξυπόλητη και με τη φωνή της για όπλο, η ερμηνεύτρια εντυπωσίασε και κέρδισε την καρδιά των Eurofans αλλά και των επιτροπών. Συγκεκριμένα, από τις επιτροπές πήρε 340 βαθμούς και από το κοινό 243 βαθμούς, στο σύνολο δηλαδή 583 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Φινλανδία με τον Käärijä και το «Cha, Cha, Cha». Αν και πήρε μόνο 150 πόντους από τις επιτροπές, αποθεώθηκε από το κοινό. Συγκεκριμένα, πήρε 376 πόντους σημειώνοντας στο σύνολο 526. Το Ισραήλ πήρε 177 βαθμούς από τις επιτροπές και 185 από το κοινό, δηλαδή 362, με την τρίτη θέση να ανήκει στην Νόα Κιρέλ.