Σελίν Ντιόν: Η μάχη με το σύνδρομο του «δύσκαμπτου ανθρώπου» και η επανεμφάνιση μετά από 3,5 χρόνια
Μετά από 3,5 χρόνια έκανε την εμφάνισή της Σελίν Ντιον λόγω της μάχης που δίνει με μία σπάνια ασθένεια το σύνδρομο του «δύσκαμπτου ανθρώπου».
Η σταρ εμφανίστηκε για να παρακολουθήσει έναν αγώνα χόκεϊ στην T-Mobile Arena μεταξύ των Vegas Golden Knights και της ομάδας της πατρίδας της, των Montreal Canadiens.
Στα αποδυτήρια το κλίμα ήταν καλό, παρά το ότι η ομάδα της έχασε.
Καθώς η Ντιόν συζητούσε με την ομάδα και έδειχνε πολύ ευδιάθετη.
Η Καναδή τραγουδίστρια δεν έχει δώσει συναυλίες και έχει αποδεσμεύσει σχεδόν όλο το προσωπικό της. Το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι οι πρώτες της τραγουδίστριας μετά από 3,5 χρόνια.
Οι γιοι της Ντιόν, Ρενέ-Τσαρλς, και οι δίδυμοι Νέλσον και Έντι ήταν μαζί της και πόζαραν με μερικούς από τους παίκτες.
Η ποπ σταρ ανακοίνωσε στον κόσμο στα τέλη του περασμένου έτους ότι πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο βάζοντας σε αναστολή τη μουσική της καριέρα, προκειμένου να αφοσιωθεί στην υγεία της.
Τι είναι το σύνδρομο του «δύσκαμπτου ανθρώπου»
Το σύνδρομο δύσκαμπτου ανθρώπου είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επεισόδια μυϊκής δυσκαμψίας και επώδυνους μυϊκούς σπασμούς. Αυτοί οι σπασμοί μπορεί να εμφανίζονται τυχαία ή να πυροδοτούνται από ερεθίσματα, όπως θόρυβος, άγγιγμα ή συναισθηματική δυσφορία.
Οι μύες στον κορμό και την κοιλιά είναι συνήθως οι πρώτοι που επηρεάζονται. Στην αρχή, η μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να έρχεται και να φεύγει, αλλά τελικά έρχεται για να μείνει. Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες των ποδιών γίνονται δύσκαμπτοι και ακολουθούνται από άλλους μύες, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, ακόμη και του προσώπου. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς παρουσιάζουν τυπικό «άκαμπτο» ή «ρομποτικό» βάδισμα με υπερβολική οσφυϊκή υπερλόρδωση.
Ποιοι μπορεί να πάσχουν;
Το σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου (stiff person syndrome) έχει γραφτεί στην ιατρική βιβλιογραφία με πολλές διαφορετικές, συγκεχυμένες ονομασίες. Αρχικά χαρακτηρίστηκε ως σύνδρομο του δύσκαμπτου άνδρα (stiff man syndrome) από τους γιατρούς Moersch και Woltman το 1956. H ονομασία άλλαξε για να αντικατοπτρίζει ότι η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου. Στην πραγματικότητα εμφανίζεται γυναίκες δύο φορές περισσότερο από ότι στους άνδρες.
Γίνεται συνήθως αντιληπτό κάποια στιγμή μεταξύ 30-60 ετών. Ωστόσο, έχει συναντάται και σε παιδιά και ηλικιωμένους ενήλικες. Συνδέεται συχνά με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η θυρεοειδίτιδα και η λεύκη. Παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα με ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, του πνεύμονα, των νεφρών, του θυρεοειδούς, του παχέος εντέρου και του λεμφώματος Hodgkin.
Πόσο πιθανό είναι να πάσχετε από σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου; Η απάντηση είναι –κυριολεκτικά – μία στο εκατομμύριο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και οι ασθενείς μπορεί να διαγνωστούν λανθασμένα με νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, ινομυαλγία ή κάποια ψυχοσωματική ασθένεια.