Eurovision 2024: Πώς και πότε ξεκινάμε να ψηφίζουμε

Για πρώτη φορά φέτος, οι τηλεθεατές θα μπορούν να ψηφίζουν από την έναρξη της βραδιάς του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024
ΣάττιΜαρίνα Σάττι
Πώς μπορείτε να ψηφίσετε την ελληνική συμμετοχή με τη Μαρίνα Σάττι
Corinne-Cumming/EBU
6'

Όλα είναι έτοιμα για τον πολυσυζητημένο αποψινό τελικό της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας όπου θα διαγωνιστούν 25 χώρες, μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας . Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Μαρίνα Σάττι με το viral «Zari».

Πότε και πώς θα ψηφίσουμε

Φέτος, για πρώτη φορά, το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει το αγαπημένο του τραγούδι από την αρχή της βραδιάς και καθ' όλη τη διάρκεια του τετράωρου σόου!

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται από την ψηφοφορία των τηλεθεατών σε συνδυασμό με τις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών. Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν και οι 37 χώρες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, ακόμα δηλαδή και αυτές που αποκλείστηκαν στα ημιτελικά.

Επίσης, υπάρχει και η ψήφος «Rest of the world» για όσες χώρες του πλανήτη θέλουν να ψηφίσουν στον διαγωνισμό. Οι εν λόγω χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ακόμα και πριν την έναρξη του σόου.

Το τηλεοπτικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων ή μέσω της εφαρμογής της Eurovision (Eurovision app).

Πρέπει να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας δεν μπορούν να ψηφίσουν τη Μαρίνα Σάττι. Ωστόσο, οι Έλληνες που κατοικούν σε χώρες του εξωτερικού μπορούν να στηρίξουν με την ψήφο τους την ελληνική συμμετοχή, πληκτρολογώντας τον κωδικό #12.

Αποτελέσματα κριτικής επιτροπής

Κάθε μία από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στη Eurovision 2024 έχει μια κριτική επιτροπή που αποφασίζει για το μισό αποτέλεσμα. Οι βαθμοί της κριτικής επιτροπής δίνονται από έναν εκπρόσωπο από κάθε χώρα. Μόνο οι 12 πόντοι θα ανακοινωθούν προφορικά.

Αποτελέσματα τηλεψηφοφορίας

Όλες οι τηλεψηφοφορίες από τις 37 χώρες, καθώς και οι διαδικτυακές ψήφοι από τον «υπόλοιπο κόσμο», ομαδοποιούνται και ανακοινώνονται για κάθε χώρα, ξεκινώντας από τη χώρα με τους λιγότερους πόντους από την κριτική επιτροπή.

Ψηφοφορία

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ακολουθεί την ίδια συνταγή με πέρυσι.

Κάθε συμμετέχουσα χώρα θα έχει δύο σετ των 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 πόντων για να δώσει. Ένα σετ για την κριτική επιτροπή κάθε χώρας και ένα σετ για την τηλεψηφοφορία κάθε χώρας. Οι διαδικτυακές ψήφοι του «υπόλοιπου κόσμου» θα έχουν την ίδια βαρύτητα με μία συμμετέχουσα χώρα.

Κάθε μία από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στη φετινή Eurovision θα ψηφίσει.

Κάθε χώρα έχει μια εθνική κριτική επιτροπή που έδωσε ένα σετ με 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 βαθμούς.

Κάθε χώρα θα έχει τηλεψηφοφορία, με επίσης ένα σετ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 πόντων.

Η διαδικτυακή ψηφοφορία «υπόλοιπος κόσμος» έχει την ίδια βαρύτητα με μία συμμετέχουσα χώρα: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 βαθμούς.

Αρχικά, οι βαθμοί των κριτών θα παρουσιαστούν μεμονωμένα από έναν εκπρόσωπο από κάθε χώρα.

Οι πόντοι από την τηλεψηφοφορία θα ομαδοποιηθούν και θα δοθούν συνδυαστικά.

Οι εθνικές κριτικές επιτροπές ψήφισαν χθες το απόγευμα (Παρασκευή 10 Μαΐου) κατά τη δεύτερη πρόβα τζενεράλε.

Εάν δύο χώρες ισοβαθμούν, θα υπολογιστεί ένα συνδυασμένο εθνικό αποτέλεσμα τηλεψηφοφορίας και κριτικής επιτροπής για τον σκοπό της επίλυσης της ισοπαλίας. Ο νικητής θα είναι το τραγούδι που έχει συγκεντρώσει βαθμούς από τον μεγαλύτερο αριθμό χωρών συνδυαστικά από την τηλεψηφοφορία και την κριτική επιτροπή.

Δείτε τη σειρά εμφάνισης των χωρών που διαγωνίζονται. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία έχει αποκλειστεί από τον αποψινό τελικό.

https://www.instagram.com/p/C6xIRjaibOh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία μετά τον αποκλεισμό της Eurovision

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η EBU μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, αφού μειώνονται οι θέσεις εμφάνισης στον αποψινό τελικό. Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση δεν θα υπάρχει τραγούδι στη θέση 5 και έτσι σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να ψηφίσει για το τραγούδι 5 οι ψήφοι δεν θα μετρήσουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της EBU:

«Ως αποτέλεσμα της μη συμμετοχής της Ολλανδίας στον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, ισχύουν τα ακόλουθα: Όλοι οι διαγωνιζόμενοι διατηρούν τον αριθμό τους στην επίσημη σειρά εμφάνισης. Δεν θα υπάρχει τραγούδι στη θέση 5.

Τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών, τα οποία ελήφθησαν μετά τη βραδινή γενική πρόβα την Παρασκευή 10 Μαΐου, έχουν υπολογιστεί εκ νέου έτσι ώστε η Ολλανδία να μην λάβει κανέναν βαθμό. Για τον λόγο αυτό, όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής πρέπει να κατατάξουν όλα τα τραγούδια από το 1 έως το 26. Για παράδειγμα, εάν η Ολλανδία είχε καταταγεί στην 9η θέση από μια εθνική κριτική επιτροπή σε μια χώρα, το τραγούδι που είχε καταταγεί στη 10η θέση κατατάσσεται τώρα στην 9η θέση και θα λάβει 2 βαθμούς και το τραγούδι που είχε καταταγεί στην 11η θέση είναι τώρα στη 10η θέση και λαμβάνει 1 βαθμό. Δεν θα δοθεί κανένας βαθμός στην Ολλανδία από το κοινό. Οι θεατές στην Ολλανδία μπορούν να ψηφίσουν στον Μεγάλο Τελικό και το αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής της Ολλανδίας εξακολουθεί να ισχύει.

Η EBU θα ενημερώσει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς εταίρους ότι η Ολλανδία δεν συμμετέχει πλέον και θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε τις γραμμές για το τραγούδι 5. Παρακαλούμε να μην επιχειρήσει κανείς να ψηφίσει για το τραγούδι 5. Σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να ψηφίσει για το τραγούδι 5, οι ψήφοι του δεν θα μετρήσουν, αλλά υπάρχει πιθανότητα οι θεατές να χρεωθούν. Η Ολλανδία δεν θα εμφανιστεί στον πίνακα βαθμολογίας».

Διαβάστε επίσης

Eurovision: Αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό των «αποκλεισμών», υπό τη σκιά του πολέμου στη Γάζα

Eurovision: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που αποκλείστηκε η Ολλανδία - Η ανακοίνωση του σταθμού

Eurovision 2024: Τα στοιχήματα δείχνουν αλλαγές λίγο πριν τον τελικό - Ποια η θέση της Ελλάδας

Eurovision 2024: Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τον μεγάλο τελικό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή