Η κοινότητα των Σιχ της Κρήτης – Η ζωή των Ινδών που βρίσκονται στο Ρέθυμνο εδώ και 30 χρόνια

Λίγο έξω από το Ρέθυμνο, υπάρχει εδώ και 30 χρόνια, η μεγαλύτερη κοινότητα Σιχ στην Ευρώπη.
2'

Η εκπομπή «Αυτοψία» και ο Αντώνης Σρόιτερ, ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη για να βρει την κοινότητα των Ινδών Σιχ, που τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εγκατασταθεί στο νησί κι έχουν ενσωματωθεί με τους ντόπιους.

Η κοινότητα των Σιχ έχει ενσωματωθεί πλήρως στην Ελληνική κοινωνία, ενώ κάποιοι από αυτούς, έχουν παντρευτεί ακόμα και Κρητικές.

Η δεύτερη -πλέον- γενιά της κοινότητας που ζει έξω από Ρέθυμνο, μιλάει τέλεια τα ελληνικά αλλά έχει κρατήσει τα έθιμα και τις παραδώσεις των Σιχ.

Τι είναι οι Σιχ και πού πιστεύουν

Οι Σιχ συνδέονται με τον Σιχισμό, μια μονοθεϊστική θρησκεία που ξεκίνησε τον 15ο αιώνα, στην περιοχή Παντζάμπ στο βόρειο τμήμα της ινδικής υποηπείρου, με βάση την αποκάλυψη του Γκουρού Νάνακ.

Ο όρος Σιχ έχει την προέλευσή του στις λέξεις śiṣya, που σημαίνουν «ακόλουθος» ή «μαθητής». Σιχίτης, σύμφωνα με το άρθρο Ι του Sikh Rehat Maryada (ο κώδικας δεοντολογίας του Σιχ), είναι «κάθε άνθρωπος που πιστεύει πιστά σε Ένα Αθάνατο Ον, στους δέκα γκουρού (σ.σ. σαν τους 12 Αποστόλους του Χριστιανισμού), από τον Γκουρού Να έως τον Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ, στο Τιμημένο Βιβλίο των Γκουρού , στις διδασκαλίες των δέκα Γκουρού και στο βάπτισμα που κληροδοτήθηκε από τον δέκατο Γκουρού».

Πώς ήρθαν στην Ελλάδα

Οι Ινδοί αρχικά μετανάστευσαν στην Κρήτη καθώς μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αναζητούσαν προσωπικό αλλά και επειδή υπάρχει μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση.

Στις αρχές εγκαταστάθηκαν 15 με 20 άτομα. Ο πληθυσμός τους είχε φτάσει ακόμα και τους 1500, ενώ σήμερα η κοινότητα των Σιχ απαριθμεί περίπου 1000 άτομα.

Η κοινότητα έχει εγκατασταθεί σε δύο χωριά. Τα χωριά αυτά, είναι 10 χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου ζουν περισσότεροι από 1000 Ινδοί, 600 στην κοινότητα Χαμαλευρίου και κυρίως στον Σταυρωμένο και 400 στο Ρέθυμνο.

Στην αρχή, οι ντόπιοι ήταν επιφυλακτικοί για την παρουσία τους όμως με τον καιρό, είδαν πόσο ειρηνικοί και φιλικοί είναι, με αποτέλεσμα να τους αποδεχτούν πλήρως.

Τα μέλη της κοινότητας των Σιχ, ανέφεραν στην κάμερα της «Αυτοψίας» πως δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τους Κρητικούς, αντιθέτως, έχουν πολλούς φίλους.

Γάμοι με προξενιό

Στους Σιχ, οι γάμοι, γίνονται ακόμα με προξενιά. Όταν οι οικογένειες συμφωνήσουν, οι γυναίκες μπαίνουν στο αεροπλάνο, και κάνουν το ταξίδι για να παντρευτούν.

Όμως η νέα γενιά δείχνει πως δεν θέλει να ακολουθήσει πλέον αυτή την «παράδοση».