«Πυρά» τουρκικού Τύπου κατά της Ελλάδας: «Μονομερείς και παράνομες οι ενέργειές της στη Λιβύη»

Τουρκία: Ως «παράνομη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Αϊντινλίκ τη δραστηριότητα έρευνας υδρογονανθράκων που διεξάγεται από την Ελλάδα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο.
2'

Η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ, δίνει μεγάλη έκταση στην αντίδραση της Λιβύης κατά της Ελλάδας

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, η εφημερίδα έχει αναδειχθεί προσφάτως στο κύριο ΜΜΕ έκφρασης εθνικιστικών θέσεων στην Τουρκία, ασκώντας κριτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προβάλλοντας συνεχώς νέες εντάσεις με την Ελλάδα.

Η Αϊντινλίκ, παίρνοντας σαφή θέση, χαρακτηρίζει ως «παράνομη» τη δραστηριότητα έρευνας υδρογονανθράκων που διεξάγεται από την Ελλάδα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

«Η νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αντέδρασε σκληρά στις ερευνητικές σεισμικές δραστηριότητες που ξεκίνησε η Ελλάδα στα νότια της Κρήτης.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης εξέφρασε την αντίδρασή της με διάβημα στην Αθήνα, ανέφερε ότι η περιοχή όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες παραμένουν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Λιβύης και ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δικαιοδοσία να διεξάγει εργασίες στην περιοχή».

«Η Αθήνα και πάλι ενέργησε μονομερώς»

Η εθνικιστική εφημερίδα φτάνει να κατηγορεί την Ελλάδα για εκμετάλλευση της πολιτικής αστάθειας στη Λιβύη το 2014, όταν κήρυξε μονομερώς περιοχές εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Αντιπαραθέτει μάλιστα το Μνημόνιο Κατανόησης για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019, το οποίο, σύμφωνα με την Αϊντινλίκ, απαντά σε αυτές τις «άδικες» ελληνικές κινήσεις και παρέχει στη Λιβύη σημαντική επέκταση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της.

«Οι διαπραγματεύσεις για τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ της Λιβύης και της Ελλάδας είχαν ξεκινήσει το 2004.

Ωστόσο, το 2014, η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη την πολιτική αναταραχή στη Λιβύη κήρυξε μονομερώς περιοχές εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης.

Ενώ το Μνημόνιο Κατανόησης για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019 ήταν η απάντηση σε αυτή την άδικη κίνηση της Ελλάδας.

Με τη συμφωνία αυτή, η Λιβύη κέρδισε περίπου 36 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας συγκριτικά με αυτή που είχε οριοθετηθεί με βάση τη λογική της Ελλάδας».

Καθορίζει τη στάση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο

Ενεργώντας μάλιστα ως ανεπίσημος εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνει με σαφήνεια τη θέση και την αναμενόμενη αντίδραση της Άγκυρας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».