Οι σειρές εποχής που θα καθηλώσουν τη νέα χρονιά

Ιστορίες του χθες - Οι παραγωγές μάς μεταφέρουν σε άλλες εποχές και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συζητηθούν
Unsplash
12'

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα τηλεοπτική σεζόν μπορεί να μην έχει ξεκινήσει, όμως ήδη γνωρίζουμε την πληθώρα τηλεοπτικών σειρών που θα βγει στον αέρα. Αρκετές από τις νέες παραγωγές μυθοπλασίας είναι εποχής, αφού αποτελεί μία αποδεδειγμένα επιτυχημένη συνταγή.

Το MEGA είναι, τις τελευταίες σεζόν, πιστό στις παραγωγές μυθοπλασίας στην prime time γυρίζοντας την πλάτη σε οποιοδήποτε άλλο πρότζεκτ. Μία από τις σειρές που θα καθηλώσει φέρει τίτλο «Οι Αθώοι». Πρόκειται για ένα σίριαλ εποχής υψηλών προδιαγραφών, που αναμένεται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες το 2025 και φέρει τις υπογραφές δύο ξεχωριστών δημιουργών, του Νίκου Κουτελιδάκη (σκηνοθεσία) και της Ελένης Ζιώγα (σενάριο-μεταφορά), οι οποίοι άντλησαν την έμπνευσή τους από το κλασικό αριστούργημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Κατάδικος».

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του συγγραφέα, όπου παρουσιάζεται ανάγλυφα μια πιστή τοιχογραφία της αγροτικής Ελλάδας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Μια επίλεκτη ομάδα εξαιρετικών συνεργατών έρχεται να συνδράμει, τόσο δημιουργικά, όσο και ερμηνευτικά, για την επίτευξη του ιδανικότερου αποτελέσματος.

Τους ήρωες της σειράς, που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχογραφικό δράμα, το αστυνομικό θρίλερ και το μεταφυσικό μυστήριο, αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν οι Κώστας Νικούλι, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Γιάννης Νιάρρος, Κίμων Κουρής, Αμαλία Καβάλη, Γιώργος Στάμος, Μαρία Καλλιμάνη, Ελένη Ζιώγα, Λουκία Μιχαλοπούλου και μια πλειάδα αγαπημένων και ταλαντούχων ηθοποιών.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα φτωχικό αγροτικό χωριό της Βόρειας Κέρκυρας, αλλά και στα άγρια τοπία της Ηπείρου. Ο Γιάννος ή Τουρκόγιαννος (Κώστας Νικούλι), είναι ένα νόθο παιδί που προέκυψε από τον βιασμό της Αρβανίτισσας μάνας του (Αμαλία Καβάλη), από έναν Τούρκο ληστή. Μεγαλώνοντας, τόσο εκείνος, ο ταλαιπωρημένος από την υποτίμηση των χωριανών, όσο και ο άσπονδος φίλος του Πέτρος (Γιάννης Νιάρρος) - ένας αντιφατικός χαρακτήρας με έντονες θετικές και αρνητικές πλευρές- είναι ερωτευμένοι με την παιδική τους φίλη, Μαργαρίτα (Χριστίνα Χειλά Φαμέλη), μια κοπέλα με δυνατή προσωπικότητα και ιδιαίτερη, για την εποχή της, αίσθηση της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, η Μαργαρίτα, καθ’ υπόδειξη των γονιών της, (Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Στάμος) παντρεύεται κάποιον άλλον, τον ήπιο και έντιμο Γιώργη Αράθυμο (Κίμων Κουρής). Κατά τη διάρκεια του γάμου της, όμως, ερωτεύεται τον Πέτρο, ο οποίος παράλληλα διατηρεί ερωτική σχέση με τη φτωχή χήρα του χωριού Στεφανία (Λουκία Μιχαλοπούλου). Όταν ο άντρας τής Μαργαρίτας θα βρεθεί δολοφονημένος, ο Γιάννος, ύστερα από την επιβαρυντική μαρτυρία του Πέτρου, θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί ως ένοχος. Ο ίδιος, όμως, αυτοθυσιαστικός εξαιτίας του έρωτά του με τη Μαργαρίτα, δεν θα πάψει, μέσα στη φυλακή, να υποστηρίζει την αθωότητά του, κάτι που κινητοποιεί εκείνη να αναζητήσει τον πραγματικό ένοχο. Η αποκάλυψή του θα ανατρέψει τα πάντα...

Επιστρέφει, όμως, και η δεύτερη σεζόν της σειράς για τη ζωή του Αγίου Παϊσίου. Η μοναχική πλέον πορεία του Αγίου που ξεκινά από το Άγιο όρος, περνά από τη μονή Στομίου στην Κόνιτσα, την έρημο του Σινά, και πάλι στο Άγιο Όρος. Ταυτόχρονα με την πορεία της οικογένειάς του, θα ζήσουμε τους μεγάλους ασκητικούς του αγώνες, την αγάπη του για τον κόσμο και τα αμέτρητα θαύματα που έκανε.

Τέλος, τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον καρκίνο και την οσιακή του κοίμηση. Οι μετά θάνατον εμφανίσεις του και τα θαύματα που επιτελεί μέχρι σήμερα θα είναι ο επίλογος της σειράς «Άγιος Παΐσιος».

Το περίφημο Grand Hotel

Στον ΑΝΤ1, το κοινό θα παρακολουθήσει το περιβόητο «Grand Hotel». Κηφισιά 1925. Η ιστορία της εξαφάνισης μιας προσφυγοπούλας καμαριέρας από ένα πολυτελές ξενοδοχείο και η απρόσμενη άφιξη του αδερφού της που θα κάνει τα πάντα για να μάθει τι της έχει συμβεί, ένας απαγορευμένος έρωτας, ανομολόγητα πάθη και αναπάντεχα εγκλήματα, είναι ο βασικός άξονας της ιστορίας.

Σε σενάριο Δήμητρας Τσόλκα και σκηνοθεσία Γιάννη Βασιλειάδη, πρωταγωνιστούν οι Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τάσος Νούσιας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Καλλιόπη Χάσκα, Κόρα Καρβούνη, Μιχάλης Συριόπουλος, Γιολάντα Καλογεροπούλου, Τζώρτζια Κουβαράκη. Το σίριαλ βασίζεται στο ισπανικό «Gran Hotel», που σάρωσε και έκανε τον γύρο του κόσμου.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο η Μάγισσα

Τα γυρίσματα του περιβόητου prequel της «Μάγισσας» έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Με τίτλο «Μάγισσα-Φλεγόμενη καρδιά», η παραγωγή θα προβάλλεται -σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό- δύο φορές την εβδομάδα ώστε να κρατήσει συντροφιά όλη την τηλεοπτική χρονιά 2024-2025. Οι δύο σεναριογράφοι, Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης, ο προαναφερθέντας και το καστ είναι στη θέση τους. Μαρία Κίτσου, Μελέτης Ηλίας, Γιούλικα Σκαφιδά, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιάννης Ποιμενίδης, Σπύρος Τσεκούρας, Ελένη Σακκά, είναι λίγοι μόνο εκ των πρωταγωνιστών.

«Όπως η μέρα συνυπάρχει με τη νύχτα, η αγάπη με το μίσος, το καλό με το κακό, έτσι και για κάθε Κυπριανή θα υπάρχει πάντα μια Θεοφανώ. Κι αυτή η αλυσίδα δεν θα σπάσει ποτέ… Θα τη συναντάμε από την αρχή… μέχρι το τέλος του κόσμου. Στην αρχή αυτής της αλυσίδας είναι το επόμενο ταξίδι. Στο μακρινό 1710, στην ενετοκρατούμενη Μάνη. Εκεί όπου οι δύο αυτές δυνάμεις δημιουργήθηκαν και συγκρούστηκαν για πρώτη φορά.

Μια σύγκρουση που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στις γενιές που ακολούθησαν. Η ίδια αλυσίδα θα μας οδηγήσει μέχρι το 1910, που ένας απόγονος προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις για ένα χάρισμα που μπορεί να είναι, τελικά, κατάρα. Θα είναι, όμως, το τέλος του ταξιδιού; Σταματάει ποτέ, στ’ αλήθεια, αυτό το ταξίδι;», αναφέρεται στο σημείωμα που δόθηκε από το συγγραφικό δίδυμο. Ο Λευτέρης Χαρίτος είχε, με τη σειρά του, αποκαλύψει: «Είναι διαφορετική ιστορία και άλλης λογικής. Είναι πολύ πιο “crime” ιστορία, πιο εσωτερική, η μαγεία παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Επειδή αναφερόμαστε στην Ενετοκρατία, υπάρχουν πρωταγωνιστικοί ρόλοι που έρχονται από τη Βενετία, γιατί υπάρχει ιταλικό στοιχείο».

Ο Alpha και ο Άγιος Έρωτας

ALPHA χωρίς καθημερινή σειρά… δεν γίνεται! Η Δανάη Παππά, η Κατερίνα Παπουτσάκη, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, η Καλλιρρόη Μυριαγκού, έρχονται με τον «Άγιο Έρωτα» που βασίζεται στη χιλιανή τηλενουβέλα με τίτλο «Perdona Nuestros Pecados».

Η άφιξη ενός νεαρού ιερέα και καθηγητή θεολογίας αναστατώνει μια μικρή πόλη. Εκτός από ομορφιά και γοητεία, κρύβει και μυστικά. Δεν επέλεξε τυχαία να βρεθεί σε αυτό το μέρος. Όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω του. Κάποια είναι πιο έντονα. Βλέμματα παθιασμένα, άλλοτε γεμάτα μίσος, άλλοτε γεμάτα έρωτα. Παράνομες συναντήσεις, απαγορευμένα φιλιά, μυστικά, ίντριγκες, έρωτες, δολοφονίες. Οργή, ξέσπασμα, μίσος. Και τέλος μια προσευχή, μια ικεσία και δυο φράσεις: «Κουράγιο μάνα.

Η δικαίωση θα ‘ρθει». Πολλές ιστορίες ανοίγουν και πολλά ερωτηματικά ζητούν απαντήσεις. Τι γυρεύει σε αυτό τον τόπο ο ιερέας; Για ποια ‘δικαίωση’ μιλά και ποιες δοκιμασίες τον περιμένουν; Τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις αποκλίνουσες δυνάμεις που συνυπάρχουν στην ψυχή του;

Κέρδισε ένα σταθερό μερίδιο κοινού και θεωρήθηκε μία από τις πιο αξιόλογες παραγωγές της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Το ερωτικό δράμα εποχής «Ηλέκτρα», βασισμένο σε μια ιδέα της συγγραφέως Ελένης Καπλάνη, σε σκηνοθεσία της Βίκυς Μανώλη και σενάριο των Μαντώς Αρβανίτη και Θωμά Τσαμπάνη, επιστρέφει τη νέα τηλεοπτική σεζόν στην ΕΡΤ1 με καινούργια επεισόδια γεμάτα ανατροπές, ανομολόγητους έρωτες και σκοτεινά μυστικά που έρχονται στο φως. Το σκληρό φως του ήλιου φωτίζει το μικρό νησί της Αρσινόης. Ένοχα μυστικά, προδοσίες και εγκλήματα έρχονται στο φως. Ο καθρέφτης γυρνάει ανάποδα…

Ο Σωτήρης, προδομένος από γυναίκα, πατέρα και αδελφό, θα γίνει από θύμα θύτης. Οι επιλογές του σε αυτό το ταξίδι εκδίκησης θα τον οδηγήσουν στο μοιραίο τέλος. Ο Νικόλας, σε ένα ειρωνικό γύρισμα της μοίρας, θα γίνει από θύτης θύμα μιας αδίστακτης γυναίκας. Η Νέμεσις είναι εδώ για τον Νικόλα, αλλά και για την Ηλέκτρα, που πρόδωσε τον Σωτήρη, αλλά και προδόθηκε από τον Παύλο. Ο αρραβώνας της κόρης της μαζί του θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχτεί ποτέ στη ζωή της. Θα το αντέξει; Η Ηλέκτρα, ο Σωτήρης, ο Παύλος, η Νεφέλη και ο Νικόλας παλεύουν να ζήσουν, να λησμονήσουν, να αγαπηθούν, να εκδικηθούν, να εξιλεωθούν.

Ολοι τους έρμαια της μοίρας, μα και των επιλογών τους. Καθένας στον πόνο του, καθένας στη μοναξιά του, αλλά και στην οργισμένη εκδίκησή του… Στο τέλος, ποιος θα νικήσει, μα και ποιος θα διαλύσει; Τι θα απομείνει; Ραγισμένες ψυχές, σκόρπια κομμάτια χάους, που μονάχα ένα χέρι θεϊκό θα μπορέσει να συναρμολογήσει. Οι νέοι χαρακτήρες που έρχονται στη σειρά «Ηλέκτρα» είναι οι Αλεξάνδρα Παντελάκη (Δέσπω Καραβά), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Αγνή Ντούτση) και Σπύρος Σταμούλης (Αλέξης Μπόγρης), που αναμένεται να κερδίσουν με τις ερμηνείες τους.

Με γεύση από την παραλία της Κρήτης

Η σειρά «Η παραλία», που αγαπήθηκε από το κοινό για τις δυνατές ιστορίες, τους πολύπλευρους χαρακτήρες και το ειδυλλιακό σκηνικό της Κρήτης, επιστρέφει στην ΕΡΤ1, τη νέα τηλεοπτική σεζόν, για να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της. Η δεύτερη χρονιά της «Παραλίας» μάς μεταφέρει στην Κρήτη του 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα αφήνει σιγά σιγά πίσω το σκοτάδι της χούντας και η Δημοκρατία παλεύει να βρει τα πατήματά της στο ανασυγκροτημένο ελληνικό κράτος.

Στους λαξευμένους βράχους των Ματάλων, παλιοί και νέοι χαρακτήρες συνυπάρχουν και αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Μυστικά, έρωτας και εκδίκηση… Ταυτόχρονα, μία σκοτεινή ιστορία από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής έρχεται στην επιφάνεια, απειλώντας ακόμα μια φορά να στοιχειώσει το παρόν. Μία ιστορία που όλοι λίγο έως πολύ ήξεραν, αλλά πολύ συνειδητά επέλεξαν να ξεχάσουν και όσοι την έζησαν και επιβίωσαν, αργά ή γρήγορα, θα ζητήσουν εκδίκηση.

Η επιστροφή του Παύλου (Δημήτρης Κίτσος) στην πατρογονική γη και η γνωριμία του με την Ιφιγένεια (Αφροδίτη Λιάντου) θα φέρουν στην επιφάνεια έναν απαγορευμένο, αλλά ταυτόχρονα παράφορο έρωτα. Ο Παύλος προσπαθεί να πάρει την εξουσία στα χέρια του, ενώ η Ιφιγένεια να τη διατηρήσει. Δεν γίνεται ο ένας να επιτύχει, χωρίς να αποτύχει ο άλλος. Αφροδίτη Λιάντου (Ιφιγένεια Τουφεξή), Αλεξία Καλτσίκη (Φανή Τουφεξή), Κώστας Κάππας (Χρήστος Τουφεξής), Χρήστος Κραγιόπουλος (Απόστολος Τουφεξής), Ντένια Στασινοπούλου (Σοφί), Σύρμω Κεκέ (Μπέρτα), Ειρήνη Γιώτη (Αρια), Ανδριάνα Σαράντη (Γιούντιθ), Ευθαλία Παπακώστα (Εϊμι), Αλκης Μπακογιάννης (Ιάκωβος Γεροντάκης) προστίθενται στο καστ και φέρνουν τα πάνω-κάτω.

Η συναρπαστική ζωή της Μαρίας Κάλλας

Τη νέα συναρπαστική μίνι σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας», σε σκηνοθεσία και σενάριο Όλγας Μαλέα, με πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών και συντελεστών, θα παρακολουθήσουμε τη νέα σεζόν. Η κοινωνική βιογραφική σειρά 10 επεισοδίων καταγράφει με διεισδυτική ματιά τη μεταμόρφωση της νεαρής Μαρίας Κάλλας από ασχημόπαπο στη μεγαλύτερη ντίβα όλων των εποχών, την περίοδο της Κατοχής, στην Αθήνα. Παρακολουθούμε τη Μαρία μέσα από τη σχέση της με τα βασικά πρόσωπα της νεανικής ζωής της: τη μητέρα της, την Ισπανίδα δασκάλα της, τον βαρύτονο εραστή της, την πιανίστρια αδελφή της, τον Γερμανό μαέστρο.

Όμως, καθένας από αυτούς, εντυπωσιασμένος από το ταλέντο της, έχει άλλα σχέδια για τη Μαρία. Μ’ ένα ταξίδι ανάμεσα στην αγάπη και την αιωνιότητα, η Μαρία ψάχνει κάποιον που θα την αγαπήσει γι’ αυτό που είναι, χωρίς όρους ή απαιτήσεις. Η έλλειψη αγάπης αποτελεί την κινητήρια δύναμη, ώστε να αναπτύξει το ταλέντο της και να καλλιεργήσει τη μοναδική φωνή της, που αποτελεί σημείο αναφοράς και ορόσημο για την όπερα παγκοσμίως.

Η σειρά βασίζεται στη συλλογή πληροφοριών από το βιβλίο «Η άγνωστη Κάλλας» του ιστορικού Νικόλα Πετσάλη-Διομήδη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε την Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου (πρωτοεμφανιζόμενη λυρική σοπράνο και φοιτήτρια υποκριτικής, στον ρόλο της Μαρίας), την Ελένη Ράντου (Λίτσα, μητέρα της Μαρίας), τη Ρένια Λουιζίδου (Ελβίρα, Ισπανίδα δασκάλα), την Demy (Τζάκι, αδελφή της Μαρίας), τον Αργύρη Πανταζάρα (Μαγκλιβέρας, βαρύτονος, εραστής της Μαρίας) και τον Μάξιμο Μουμούρη (Μπόντμαν, Γερμανός αρχαιοκάπηλος). Η μεταμόρφωση, μάλιστα, της Ελένης Ράντου είναι εντυπωσιακή, καθώς για τις ανάγκες του ρόλου μπαίνει στο κλίμα της εποχής και αλλάζει ύφος.

Σχετικές ειδήσεις