Θανάσης Βέγγος: Τα παιχνίδια της μοίρας και η ιστορία αγάπης με την στυλοβάτη σύζυγό του

Ο Θανάσης και η Ασημίνα Βέγγου υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα καλλιτεχνικά ζευγάρια των Ελλήνων
4'

Η Ασημίνα Βέγγου είχε μιλήσει δύο φορές δημοσίως μετά τον θάνατο του Θανάση Βέγγου για τον αγαπημένο της σύζυγο, με απίστευτη σεμνότητα μπροστά στο μεγαλείο του «καλού μας ανθρώπου».

«Με τον Θανάση μου περάσαμε πολλές πίκρες εκείνα τα χρόνια. Ο Θανάσης έφαγε πολύ κυνήγι. Δούλεψε όμως σκληρά, πάλεψε, αγωνίστηκε και δεν κατάφεραν οι τοκογλύφοι να μας πάρουν το σπίτι και το θέατρο. Από το πρωί έως το βράδυ οι τοκογλύφοι περιμεναν να μας πάρουν τα πάντα. Κι αν δεν δούλευε τόσο πολύ θα είχαμε μείνει στον άσο. Ποτέ δεν απέκτησε χρήματα. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να ξεπληρώσει τους τοκογλύφους, προκειμένου να μη μας πάρουν όλα τα υπάρχοντα. Αυτό ήταν το μεγάλο του κατόρθωμα και ήταν ευτυχισμένος για όσα κατάφερε», είχε εξομολογηθεί η σύζυγος του σπουδαίου ηθοποιού στην εφημερίδα Espresso.

Η γυναίκα που υπήρξε στυλοβάτης του Θανάση Βέγγου έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου έναν χρόνο και αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα, όπως και ο ηθοποιός, ενώ η τέφρα και των δύο βρίσκεται στην οικία που έζησε το πιο αγαπημένο καλλιτεχνικό ζευγάρι.

Μοναδική ιστορία αγάπης

Η ιστορία ζωής του ζευγαριού ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του '50, σε μία Ελλάδα που προσπαθούσε να σταθεί «στα πόδια της» μετά τον πόλεμο του 40. Η Ασημίνα Βέγγου από την πρώτη γνωριμία τους μέχρι και το τέλος της ζωής του, έπινε νερό στο όνομα του συζύγου της, με την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό που είχαν να συγκινεί.

Σύμφωνα με τον Λευκαδίτη συμπατριώτη της Ασημίνας Βέγγου, Πσναγιώτη Σκληρό, που συνέλεξε πλήθος στοιχείων και τα αποκάλυψε το 2020, γύρω στο 1947-48 ο θείος της Ασημίνας Καρύδη από το Καλαμίτσι ζήτησε από τον πατέρα της να την πάρει στην Αθήνα, να προσέχει τα παιδιά του και έτσι βρέθηκε στην Αθήνα, όπου αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει, ενώ ο Θανάσης Βέγγος την ίδια εποχή ήταν γαλατάς στη γειτονιά που έμενε εκείνη και κάθε μέρα της παρέδιδε τα γάλατα με τα αστεία του, το πλατύ του χαμόγελο και την πιο ζεστή καλημέρα. Δύο χρόνια αργότερα της έκανε πρόταση γάμου, ωστόσο η οικογένειά της δεν δέχτηκε και όσο τα χρόνια περνούν και εκείνη μεγαλώνει, ο ηθοποιός συλλαμβάνεται και τον στέλνουν στην Μακρόνησο, όπου γνώρισε όλους τους σπουδαίους της εποχής, Θεοδωράκη, Κατράκη, Λουντέμη, Ρίτσο, Κούνδουρο και ο Κούνδουρος ήταν εκείνος που έσπρωξε τον Βέγγο να ασχοληθεί με την υποκριτική και στη συνέχεια να ακολουθήσει την πορεία που τον έκανε σπουδαίο και τόσο αγαπητό στο κοινό.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα ο ηθοποιός, ο πρώτος άνθρωπος που έψαξε ήταν η Ασημίνα του, σύμφωνα πάντα με την Espresso και ενώ άρχισε τα πρώτα γυρίσματα και συμμετείχε στις πρώτες ταινίες του ξανα ζήτησε την κοπέλα που αγαπούσε σε γάμο με την οικογένεια αυτή τη φορά να τον αποδέχεται και να λέει το πολυπόθητο ναι!

Έμεναν αρχικά στο Φάληρο, εκεί όπου έμενε ο Θανάσης Βέγγος, ενώ μεγάλωσαν την οικογένειά τους με δύο γιους, τον Βασίλη και τον Χάρη, που τους χάρισαν και εγγονάκια τα οποία ο Θανάσης Βέγγος λάτρευε.

Ο Θανάσης και η Ασημίνα Βέγγου κατάφεραν μαζί να χτίσουν μία ζωή γεμάτη με αγάπη, αλληλοστήριξη, σεβασμό και εμπιστοσύνη, ενώ η σύζυγος του ηθοποιού ήταν πάντα δίπλα του, σε όλα τα βήματά του και στις δύσκολες στιγμές που πέρασαν μα και σε όλες τις χαρές.

Χαρακτηριστικά της σπουδαίας σχέσης που είχαν ως ζευγάρι ήταν τα λόγια της Ασημίνας Βέγγου για τη μοναξιά που ένιωθε μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου. «Είναι δυνατόν να μη μου λείπει; Πολύ, πάρα πολύ. Όμως παρηγορούμαι με τις αναμνήσεις που μου έρχονται στον νου με όσα βίωσα στο πλευρό του. Κάθε βράδυ του λέω καληνύχτα, σαν να είναι μαζί μου. Νιώθω ότι μας προσέχει. Και εμένα και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Σχετικές ειδήσεις