Έκθεση για το ιταλικό κόσμημα στο Μουσείο Ηλία Λαλαούνη

Έκθεση για το ιταλικό κόσμημα πραγματοποιείται στο Μουσείο Ηλία Λαλαούνη με τίτλο «Diva-Italian Glamour in Fashion Jewellery»

Η έκθεση κοσμήματος "Diva"

3'

Στις 6 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση «Diva-Italian Glamour in Fashion Jewellery» στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Η έκθεση παρουσιάζει 200 σύγχρονα κοσμήματα που αναδεικνύουν την φινέτσα της ιταλικής μόδας, από το 1950 μέχρι σήμερα. Τα κοσμήματα ένδυσης, που διακρίνονται για την υψηλή αισθητική τους, σχεδιάστηκαν από Ιταλούς σχεδιαστές και φορέθηκαν από σπουδαίες "ντίβες".

Η ιταλική μόδα και το κόσμημα κατέχουν βαρυσήμαντη θέση για την πολιτιστική ταυτότητα της γείτονος χώρας, όχι μόνο ως προϊόν καλαισθησίας, αλλά ως πολιτιστικό και εμπορικό προϊόν που συνθέτει και αντικατοπτρίζει τις ρίζες του σύγχρονου πολιτισμού της Ιταλίας.

Η Ιταλία, από την εποχή της Αναγέννησης, φημίζεται για τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνία κοσμημάτων. Σήμερα, πρωτοστατεί στην σύγχρονη παραγωγή στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας, του Πολύτιμου Κοσμήματος οίκων και σχεδιαστών, καθώς και του Εικαστικού Κοσμήματος, αποτελώντας παγκόσμιο παράδειγμα. Η ενίσχυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης τροφοδοτεί την αλυσίδα της βιομηχανίας του κοσμήματος, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και κατασκευαστικό επίπεδο, υποστηρίζοντας σημαντικά τα ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Έτσι, σχεδιαστές και καλλιτέχνες βρίσκουν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη εργαστηρίων, παραγωγικών μονάδων, αλλά και νέων προσεγγίσεων σχεδιασμού, καθιστώντας την Ιταλία ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής κοσμήματος.

Περιδέραια του οίκου Gucci

Το κόσμημα ένδυσης (fashion ή costume jewelry), γνωστό στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ως "φο μπιζού" (faux bijoux στα Γαλλικά), αναφέρεται, ως όρος, στα κοσμήματα που κατασκευάζονται από μη-πολύτιμα υλικά και ακολουθούν τις νέες τάσεις της μόδας. Τα περισσότερα κοσμήματα της έκθεσης, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και προτρέπουν τον επισκέπτη να γνωρίσει τη σχεδιαστική ικανότητα καλλιτεχνών που τροφοδοτούν το Δημιουργικό Τμήμα διεθνών οίκων, όπως Gucci, Sharra Pagano, Bozart per Tita Rossi, Enrico Coveri και άλλοι.

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση που, από το 2021, έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 9 χώρες, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας και με στόχο την προβολή του σύγχρονου κοσμήματος. Φέτος, η "DIVA! Italian Glamour in Fashion Jewellery" κάνει στάση στην Ελλάδα και το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, ένα από τα ελάχιστα μουσεία του είδους του στον κόσμο, βρίσκοντας την καταλληλότερη θέση για την επιτομή του ιταλικού κοσμήματος, στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του μουσείου.

Η έκθεση τελεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας και την αρωγή της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει παρουσία της Α.Ε. Πρέσβη της Ιταλίας, κ. Paolo Cuculi.

Επιμέλεια έκθεσης

Dr. Alba Cappellieri, Beatrice Rossato, Livia Tenuta, Susanna Testa

Διάρκεια

6 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2024

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων

https://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr/

Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη, Αθήνα