Εκλογές 2012: Γιατί τα εθνικά βρέθηκαν εκτός ατζέντας

Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο σε Θράκη, Αιγαίο, ΑΟΖ, εκμετάλλευση πετρελαίων
4'

Αγωνία για τα εθνικά θέματα, τρεις ημέρες από πριν τις εκλογές! Γείτονες, σύμμαχοι και αντίπαλοι! Τα δεδομένα αναλύθηκαν εκτενώς στην καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Αποκαλύπτω» του “Newsbomb.gr” με τους Κώστα Χαρδαβέλλα και Χάρη Λαζαρόπουλο.

Χωρίς αναστολές και φόβους ακούστηκαν απόψεις και γεγονότα που δεν ακούγονται συχνά από άλλα ΜΜΕ τόσο για αυτά που διαδραματίζονται στη Θράκη, όσο και για τα προσκόμματα που δεν έχουν επιτρέψει ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ.

Η κουβέντα ξεκίνησε με τον πρέσβυ επί τιμή Ελευθέριο Καραγιάννη ο οποίος υποστήριξε ότι δυστυχώς στην Θράκη υπάρχει εμπλοκή πολιτικών κομμάτων μέσω των υποψηφίων τους. Συμπλήρωσε επίσης πως Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μια πολιτική σοβαρότητας ώστε να καταλάβουν οι τούρκοι ότι υπάρχουν κάποια όρια.

«Έλληνες Μουσουλμάνοι είναι»

Ο υποψήφιος Β' Αθηνών με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» κ. Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε πως το κόμμα του έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, ότι δηλαδή δεν τίθεται θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη. «Πρόκειται για Έλληνες μουσουλμάνους», συμπλήρωσε ο κ. Καπερνάρος προσθέτοντας πως η λέξη «τουρκική» θα απαλειφθεί.

Χαμένες ευκαιρίες

Ο κ. Χαράλαμπος Τσουτρέλης, καθηγητής μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρώην πρόεδρος του ΙΓΜΕ, εξέφρασε την άποψη πως δεν δόθηκε προσοχή στην ανάπτυξη της περιοχής της Θράκης αναφέροντας επιχειρήσεις οι οποίες δεν εκμεταλλεύτηκαν όπως θα έπρεπε.

Σχέδιο από έξυπνους Έλληνες

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο από έξυπνους Έλληνες για να αντιμετωπιστεί η απειλή. Η μειονότητα στην Θράκη δεν είναι τουρκική. Αυτό που οι τούρκοι θα προσπαθήσουν να κάνουν είναι να προχωρήσουν περισσότερο στο πολιτικό ζήτημα», σημείωσε ο διεθνολόγος κ. Μιχάλης Ρέλλος.

Τι παίζεται με την ΑΟΖ

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων κ. Αντώνη Φώσκολο να υποστηρίζει πως τα διυλιστήρια της Ελλάδας εμποδίζουν το θέμα της ΑΟΖ αφού θα κλείσουν, καθώς πλέον προτιμάται, λόγω της χαμηλής τιμής του το φυσικό αέριο.

Ο κ. Φώσκολος προσέθεσε ότι οι αντιδράσεις για την ανακήρυξη της ΑΟΖ θα έρθουν από το εσωτερικό και όχι από την Τουρκία. «Χρειαζόμαστε ανακήρυξη της ΑΟΖ και όχι οριοθέτηση κάτι που είναι πολύ απλό. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αντιδράσεις της Τουρκίας μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά οι μεγάλες αντιδράσεις δεν θα έρθουν από τους Τούρκους αλλά από τα διυλιστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Σε ερώτηση του Κώστα Χαρδαβέλλα σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται η χώρα μας για να εξορύξει υδρογονάνθρακες, ο κ. Φώσκολος απάντησε φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο η οποία όπως είπε ανακάλυψε τα κοιτάσματά της τον Ιανουάριο του 2011 και το πρώτο φυσικό αέριο θα βγει το 2014.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Μ. Ρέλλος ο οποίος μίλησε περί Εθνικού συμφέροντος το να εφάπτεται η Ελληνική με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Γιώργος Αδαλής

Στην εκπομπή παρενέβη ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αδαλής ο οποίος αποκάλυψε πως έχουν γίνει πετρελαϊκές έρευνες σε συγκεκριμένες ζώνες του Αιγαίου, τις οποίες ανέφερε και μάλιστα εξήγησε για ποιους λόγους η Τουρκία προβάλλει υπόγεια αλλά σταθερά αξιώσεις ελέγχου ζωνών στο Καστελόριζο και τη Γαύδο με το πρόσχημα της οθωμανικής κληρονομιάς.

«Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος θα έχει οικονομικά οφέλη αφού θα εκμεταλλεύεται το 80% των υδρογονανθράκων ώστε όταν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την απειλητική πολιτική να βρεθεί μπροστά σε όχι μια αδύναμη Ελλάδα αλλά κράτη με τα οποία δεν μπορεί να τα βάλει», σχολίασε ο κ. Καραγιάννης .

Τέλος ο κ. Τσουτρέλης αναφορικά με την ΑΟΖ υποστήριξε ότι «όποιος ξεκινήσει να κάνει ΑΟΖ με την Τουρκία θα κάνει το μεγάλο πολιτικό σφάλμα γιατί η Χάγη κρύβει πολλές παγίδες. Η Ελλάδα δεν έχει καμιά εμπειρία στις διαδικασίες τήρησης ΑΟΖ. Η χώρα μας αν θέλει να ξεκινήσει πρέπει αρχικά να το κάνει με φίλιες χώρες όπως είναι η Ιταλία».