Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Η Αθήνα του 2004 και του σήμερα
Το BBC κάνει λόγω για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πλήττουν και τον τομέα του αθλητισμού.
Γίνεται ακόμα λόγος για την έλλειψη χρηματοδότησης και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2004.
"Δεν υπάρχουν πια τα χρήματα για να φτιαχτεί ο κλιματισμός μέσα στο κυρίως μέρος των εγκαταστάσεων του στίβου στην Αθήνα. Λογικό είναι οι αθλητές να ζεσταίνονται και να υποφέρουν. Τα πάντα βρίσκονται υπό διάλυση, το τσιμέντο είναι φθαρμένο και τα εξαρτήματα έχουν πια σκουριάσει. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάλυση μέσα σε περίοδο μόνο 8 ετών.
Αλλά σήμερα, η χώρα πνίγεται στην χειρότερη οικονομική κρίση στην μοντέρνα ιστορία της, και ο αθλητισμός έχει πληγωθεί αναπόφευκτα", αναφέρει το κείμενο του Mark Lowen.
"Η Ελλάδα στέλνει την μικρότερη Ολυμπιακή ομάδα τα τελευταία 20 χρόνια στο Λονδίνο. Η πολιτεία έχει κόψει κάθε μορφή χρηματοδότησης στην Ομοσπονδία αθλητισμού με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν ούτε τα βασικά. Στην αίθουσα ενόργανης γυμναστικής η Βασιλική Μιλούση προετοιμάζεται για τους δεύτερους ολυμπιακούς αγώνες στην καριέρα της.
"Δεν έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε για φάρμακα, γιατρούς ή φυσικοθεραπευτές" δηλώνει χαρακτηριστικά. "Δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε νέες εγκαταστάσεις προπόνησης ή να πληρώσουμε για προπόνηση στο εξωτερικό. Η ομοσπονδία κάνει μεγάλη προσπάθεια αλλά τα πάντα είναι δύσκολα τώρα.".
Όσο για τις εγκαταστάσεις:
"Οι εγκαταστάσεις έχουν πια φτάσει σε σημείο διάλυσης. Φαίνεται πως τις έχουν παρατήσει. Είναι φανερό, επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC, ότι η Ελλάδα ξόδεψε πολλά λεφτά σε εγκαταστάσεις και υποδομές αλλά δεν τις αξιοποίησε μετά το τέλος των αγώνων καθρεφτίζοντας έτσι το μοντέλο της Ελληνικής πολιτικής, το οποίο βασίζεται στο να ξοδεύει λεφτά και να μην έχει μακροπρόθεσμα σχέδια κάτι το όποιο έφερε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
Οι ελπίδες για την μεταπώληση των εγκαταστάσεων ή της ενοικίασης αυτών είναι κάτι το οποίο χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν χαρακτηριστικά πως κανείς δεν διατίθεται να αγοράσει ή να τις ενοικιάσει κάνοντας έτσι σαφές το λανθασμένο μοντέλο που ακολούθησαν πριν από τους Ολυμπιακούς. Σημαντικό παράδειγμα είναι το πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου και οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να έχουν διαλυθεί μετά τους αγώνες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ιδιώτες να επενδύσουν στην τεράστια αυτή περιοχή.
Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν πως το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών στην Αθήνα ανέρχεται στα 10 δις ευρώ. Κόστος που δεν μπορούσε να αντέξει η Ελληνική κοινωνία".