WSJ: Αυτοκτονίες και ένα σύστημα υγείας σε κατάρρευση
«Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η αντίληψη 'διάσωση με λιτότητα' δημιουργεί μη βιώσιμες οικονομικές συνθήκες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», τονίζει η εφημερίδα «Wall Street Journal» και καταλογίζει ευθύνες σε αυτούς που επιμένουν να την ακολουθούν.
Το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας βρίσκεται σε αποσύνθεση. «Δεν υπάρχει σταθερή καταναλωτική βάση για να ανέβει η ζήτηση, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατακόρυφα και οι επενδύσεις έχουν αρνητικές τιμές τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι τρελοί για να περιμένουν επιστροφή κέρδους στο κοντινό μέλλον και η μαζική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό αντανακλά αυτή την πραγματικότητα», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το διάστημα 2007-2009 αυξήθηκε κατά 19%. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο τραγική. Για κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα ανεργίας, οι αυτοκτονίες αυξάνονται κατά 0,8%. Τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% από το 2010 στο 2011.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για την αύξηση των αυτοκτονιών μερίδιο ευθύνης έχει το υπό κατάρρευση σύστημα Υγείας, που θα υποστεί περαιτέρω υποχρηματοδότηση λόγω των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά, κατ' εντολή της τρόικας. Οι Έλληνες που πάσχουν από κατάθλιψη και έχουν τάσεις αυτοκτονίας περιμένουν τρεις μήνες για να ένα ραντεβού με τον κατάλληλο γιατρό, σημειώνει η WSJ.
Στο εκρηκτικό μείγμα που επικρατεί στην Ελλάδα, η εφημερίδα προσθέτει την αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού: «Το ελληνικό κοινοβούλιο στεγάζει πλέον μια μειονότητα φωνακλάδων, που υποστηρίζουν τα ναρκοπέδια, το νεοναζισμό και προτείνουν στρατιωτικούς για οικονομικούς αξιωματούχους».
«Ήρθε η ώρα» για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και ιδιαιτέρως για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προσπαθήσουν να σώσουν την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση την Ευρώπη, από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική αταξία.
Για την WSJ, η μοναδική λύση είναι η χρεοκοπία ή αλλιώς ένα γενναίο κούρεμα του χρέους, που θα το φέρει σε επίπεδα κάτω του 100% του ελληνικού ΑΕΠ, αφού βέβαια πρώτα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.