NYT: «Ανθίζει» η εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα...

Ευλογία ή σύμβολο της προθυμίας της χώρας να δεχτεί οποιαδήποτεανάπτυξη ανεξάρτητα από το περιβαλλοντικό κόστος;
3'

Ως μία διαδικασία που βρίσκεται σε άνθηση περιγράφει την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα η εφημερίδα New York Times. Ωστόσο, πέρα από τα οφέλη, η εφημερίδα επισημαίνει και τις σοβαρές συνέπειες από το όλο εγχείρημα.

«Η εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα σε άνθηση, αλλά με κόστος», τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας, το οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στα μεταλλεία της Ιερισσού.

«Στο δάσος εδώ κοντά, οι μπουλντόζες έχουν ξεκινήσει ήδη... την ισοπέδωση εκατοντάδων στρεμμάτων για ένα ανοικτό ορυχείο χρυσού και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, που η Καναδική Eldorado Gold Corporation ελπίζει να ανοίξει μέσα σε δύο χρόνια. Η Eldorado έχει ξανανοίξει κι άλλες μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή, σκάβοντας για χρυσό, χαλκό, ψευδάργυρο και μόλυβδο στους γύρω λόφους», αναφέρει η συντάκτρια.

«Για κάποιους από τους κατοίκους, όλη αυτή τη δραστηριότητα, η οποία υπόσχεται ίσως 1.500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2015, είναι μια ευλογία που θα μπορούσε να δώσει κάποια ζωή στην υποτονική οικονομία των γύρω χωριών σε αυτή την αγροτική περιοχή στη βορειοανατολική Ελλάδα. Αλλά για εκατοντάδες άλλους, οι οποίοι έχουν κάνει επανειλημμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η νέα μεταλλευτική δραστηριότητα δεν είναι παρά ένα σύμβολο της προθυμίας της Ελλάδας αυτές τις μέρες να δεχτεί οποιαδήποτε ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το περιβαλλοντικό κόστος. Πριν από 10 μόλις χρόνια, όπως επισημαίνουν, το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάνθηκε ότι η περιβαλλοντική ζημία που θα προκαλούσε εδώ η εξόρυξη θα ήταν μεγαλύτερη από το οικονομικό κέρδος», συνεχίζει το άρθρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι εντάσεις γύρω από τα νέα αναπτυξιακά σχεδίων γίνονται αισθητές και αλλού στην Ελλάδα, καθώς η χώρα βυθίζεται στον έκτο χρόνο της ύφεσης, πρόθυμη να φέρει επιχειρήσεις που να βγάζουν λεφτά και εξαναγκαζόμενη από τους πιστωτές της για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης».

Ωστόσο, επισημαίνεται πως «οι οικολόγοι αντιτίθενται στα σχέδια πώλησης χιλιάδων στρεμμάτων για φωτοβολταϊκά πάρκα και στο να επιτρέψουν έρευνες για πετρέλαιο κοντά σε ευαίσθητα οικοσυστήματα».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι κανένα έργο δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη δημόσια κατακραυγή από την επανέναρξη των εργασιών εξόρυξης στους πλούσιους σε μέταλλα λόφους, από όπου ο θρύλος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος επίσης εξόρυσσε χρυσό.

«Ίσως, όμως, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο θυμός για τα μεταλλεία να είναι μια αντανάκλαση της θεμελιώδους δυσπιστίας που πολλοί Έλληνες νιώθουν για την κυβέρνησή τους: μια πεποίθηση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι απασχολημένοι να πλουτίσουν οι ίδιοι, οι φίλοι τους και οι οικογένειές τους, σε βάρος της χώρας», καταλήγει η συντάκτρια.

Διαβάστε επίσης:

Η Le Monde για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Έχουμε το περισσότερο χρυσάφι στην Ευρώπη

Bloomberg:Η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της Ευρώπης