«Έφυγε» ο Ανδρέας Καλομάρης

Ο άνθρωπος που αναμόρφωσε την ΕΣΠΗΤ και συνέβαλε τα μέγιστα για την ίδρυση της ΠΟΕΣΥ άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί
4'

Ένας εξαίρετος δημοσιογράφος, μοναδικός συνάδελφος, γνήσιος συνδικαλιστής και εξαίσιος δάσκαλος, ο Ανδρέας Καλομάρης άφησε σήμερα το πρωί την τελευταία του πνοή.

Ο Ανδρέας Καλομάρης έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι αφήνοντας πίσω του πλούσιο δημοσιογραφικό και συνδικαλιστικό έργο. Ύστερα από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, δεν άντεξε και κατέληξε.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το 1963 πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε όμως ποτέ τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία.

Εργάστηκε σε πλειάδα ιστορικών περιοδικών («Πάνθεον», «Ελληνική Τρίαινα», «Ρομάντσο», Φαντασία», «Σινεμά», «Χόμπυ», «Βεντέτα», «Μυστήριον», «Ο Κόσμος του Τραγουδιού», «Ζέφυρος») και εβδομαδιαίων εφημερίδων της εποχής, («Φωνή», «Στρατιωτικά Νέα», κλπ.). Άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στο περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί» το οποίο απογείωσε με την θεματολογία και την απήχηση που είχε στη νεολαία της εποχής.

Στην πρώτη γραμμή

Επί σειράν ετών, ο Ανδρέας Κολομάρης υπηρέτησε σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Πέρασε από τη «Μεσημβρινή», τον «Ελεύθερο», την «Αθηναϊκή», τη «Νέα Ελλάδα». Παράλληλα εργάστηκε και στο ραδιόφωνο μέσα από το Β’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ενώ υπήρξε και αρχισυντάκτης δελτίου ειδήσεων στο «Star Channel» ως το 2003. Η δημοσιογραφική του δραστηριότητα μάλιστα είχε μετουσιωθεί και σε συγγραφική, καθώς ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων.
Στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη, το γραφείο του θύμιζε μικρή συλλογή της δημοσιογραφικής ιστορίας του. Από μια προσωπογραφία του Αρχέλαου Αντώναρου μέχρι τους δερματόδετους τόμους με τα περιοδικά μπορούσε να δει κανείς την αγάπη του Ανδρέα για τη μεγάλη ερωμένη του, τη δημοσιογραφία.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΠΗΤ επισημαίνει: «Ο Ανδρέας Καλομάρης υπήρξε τόσο ένας αγνός βετεράνος της ελληνικής δημοσιογραφίας, ευγενής κι αγαπητός συνάδελφος, παράδειγμα ήθους, ευπρέπειας και απαράμιλλης ευγένειας, όσο κι ένας αγωνιστής και εμπνευσμένος συνδικαλιστής που προώθησε με ζήλο και αφοσίωση τα θέματα του ελληνικού περιοδικού Τύπου».

Ο Ανδρέας αποτελεί εμβληματική προσωπικότητα για τον περιοδικό Τύπο αφού διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ από το 1981 ως το 1994 και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. επί προεδρίας του εκσυγχρόνισε το Καταστατικό της ΕΣΠΗΤ, υπέγραψε τις πρώτες ΣΣΕ (1983) και απέκτησε τα ιδιόκτητα γραφεία της επί της οδού Βαλαωρίτου 9. Επί προεδρίας του, η τότε ΕΣΠΤ έγινε και τακτικό μέλος της ΠΟΕΣΥ, για την ίδρυση της οποίας ανέλαβε και την πρωτοβουλία (1994) ενώ θεμελίωσε την ένταξη της ΕΣΠΗΤ στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Πώς θα τον θυμούνται οι συνάδελφοι

Συνάδελφοι του Ανδρέα Καλομάρη από την «Αθηναϊκή» θα τον θυμούνται στο γραφείο των συντακτών Ύλης στον 4ο όροφο του κτηρίου επί της Θεάτρου 3-5-7 να συζητά για τη χρυσή εποχή των εκδόσεων Θεοφανίδη, όταν το «Πάνθεον», το «Ρομάντζο» και η «Βεντέτα» άλλαζαν τα ήθη μιας ολόκληρης γενιάς ή να διδάσκει πώς η Ελένη Βλάχου μετουσίωσε τον ριζοσπαστισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε μια εφημερίδα γνώμης και κύρους όπως ήταν η «Μεσημβρινή».

Ο Ανδρέας θα μείνει στη μνήμη όσων τον έζησαν στην «Α» για την ηρεμία στη συνεργασία του ακόμα και στις πιο πιεστικές καταστάσεις αλλά και για τη συνειδητή επιλογή του να επιλέξει αυτήν την εφημερίδα για να κάνει τα πρώτα δημοσιογραφικά βήματά της, η μονάκριβη κόρη του Αφροδίτη.

Τα τελευταία χρόνια ο Ανδρέας Κολομάρης είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση αλλά παρακολουθούσε τις εξελίξεις στα συνδικαλιστικά και στα Μέσα. Παράλληλα είχε επιλέξει να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Κυψέλη για το ασκητικό του σπίτι στη Σαλαμίνα όπου μελετούσε, έγραφε βιβλία, ψάρευε και περίμενε κάθε σαββατοκύριακο να δει την Αφροδίτη και τον εγγονό του, τον Αντρίκο, για να του πει ιστορίες από τη χρυσή εποχή του ελληνικού Τύπου…

Καλό ταξίδι Ανδρέα!

Χ.Κ.Λ.