Οι απολύσεις στο Δημόσιο στα σημερινά πρωτοσέλιδα
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Το πάρτι του Ραϊχ στο Κολωνάκι".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εξήντα οκτώ κεράκια έσβησε την Τρίτη 5 Μαρτίου ο επιτετραμμένος της Frau Μέρκελ και των δανειστών της Ελλάδας Herr Ράιχενμπαχ και ως bon viveur αποφάσισε να το... γλεντήσει με καλή παραδοσιακή κουζίνα σε μπιστρό επί της Λουκιανού στο κοσμικό (ακόμα) Κολωνάκι".
ΕΘΝΟΣ: "Σύνταξη με 25ετία για 250.000 εργαζομένους".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κλειδί για τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αποτελεί η συμπλήρωση της 25ετίας. Μειωμένα όρια ηλικίας προβλέπονται για τους άνδρες που θεμελίωσαν δικαίωμα το 2011-2012. Για τις γυναίκες ισχύει η 31η Δεκεμβρίου 2010".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κίσινγκερ: να αφανίσουμε Ρωσία και Κίνα!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να «καταβροχθίσουν» τη Ρωσική Αρκούδα. Ποθούμενο για τους Αμερικάνους η άμεση εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Σε πυρηνική ετοιμότητα εποχής «Ψυχρού Πολέμου» η Ρωσία. Γιατί ο μετεωρίτης ή «μετεωρίτης» έπεσε κοντά στην πόλη Tσελύαμπινγκ, όπου εδρεύει μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες πυρηνικών αποβλήτων του κόσμου!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρύθμιση πακέτο για φόρους, εισφορές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κεφαλαιοποιούνται οι παλιές οφειλές οι οποίες θα εξοφληθούν σε 66 έως 72 δόσεις. Για χρέη άνω των 100.000 θα απαιτείται τραπεζική εγγύηση".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σφαγή υπουργών στην ποδιά των επιόρκων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βατερλό με ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, που θα παραπέμπει στην περίοδο των «κίτρινων» καρτών, επιχειρεί να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο Γ. Στουρνάρας πετά το μπαλάκι των ευθυνών στον Α. Μανιτάκη, υποστηρίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο Δημόσιο». Οι αιχμές για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα κινητικότητας και τις απολύσεις επιόρκων είναι σαφείς".
ΕΣΤΙΑ: "Μύθοι και αλήθειες για την φορολογία"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην Ελλάδα ο καθένας λέει ό,τι θέλει χωρίς την παραμικρή υποχρέωση να το τεκμηριώνη με στοιχεία. Είναι τέτοια η άγνοια και η παραπληροφόρησις της κοινής γνώμης ακόμη και για στοιχειώδη ζητήματα, ώστε γίνονται πιστευτές πάσης φύσεως τερατολογίες. Αρκεί να πη κάτι κάποιος και να το προβάλουν μερικά μέσα ενημερώσεως, για να γίνη αποδεκτό. Και ας απέχη παρασάγγας από την αλήθεια. Ετσι, στον τόπο μας έχουν δημιουργηθή για κάποια θέματα μύθοι που αναπαράγονται διαρκώς, ώστε τελικώς παρεμποδίζουν την εφαρμογή οιασδήποτε ορθολογικής πολιτικής".
Η ΑΥΓΗ: "Σύγκρουση Τσίπρα - Σαμαρά για την πορεία της χώρας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι διαφορετικές προσεγγίσεις από τον Αλ. Τσίπρα και τον Αντ. Σαμαρά του ιστορικού ρόλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αφορμή την εκδήλωση για τα 15 χρόνια από τον θάνατό του, σηματοδοτούν τους δύο διαφορετικούς δρόμους, μεταξύ των οποίων καλούνται να επιλέξουν οι πολίτες για το μέλλον τους".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Δάνεια. Στον αέρα η ρύθμιση".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αν οι ενστάσεις της τρόικας γίνουν δεκτές, τότε υπολογίζεται ότι τα περιθώρια της ρύθμισης θα στενέψουν περαιτέρω, δηλαδή εκτιμάται ότι αυτή θα αφορά λιγότερους δανειολήπτες, την ώρα που υπολογίζεται ότι 1,2 εκατ. δάνεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Τα στεγαστικά που εμφανίζουν καθυστέρηση υπολογίζεται ότι είναι το 20% του συνόλου και αφορούν δάνεια ύψους σχεδόν 16 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των επιχειρηματικών δανείων που εμφανίζουν πρόβλημα".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "«Να ανοίξουμε τους φούρνους»".
Η εφημερίδα υποστηρίζει "σοκ από το φασιστικό παραλήρημα υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής σε ντοκιμαντέρ Ελληνα κινηματογραφιστή που μεταδόθηκε από το Channel 4. Παραπέμποντας στις πιο σκοτεινές εποχές μιλάει για «3 εκατομμύρια χαραμοφάηδες», μετανάστες, «υπάνθρωπους» και «μιάσματα». Δεν του αρκούν μόνο αυτά και συνεχίζει: «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους (...) οι μετανάστες μπορούν να γίνουν σαπούνια και το δέρμα τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λαμπατέρ και τα μαλλιά τους για μπεγλέρια». Την ίδια τύχη όμως θα ήθελε και για τους αριστερούς".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Η κρυφή γοητεία του καραμανλισμού".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο καραμανλισμός φάνηκε ότι μπορεί και γοητεύει ακόμα. Η καλύτερη ένδειξη είναι το δύσκολο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει τον μεσαίο χώρο. Κάτι που δεν το έκρυψε χθες. Η εκδήλωση με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής: τότε και τώρα», που πραγματοποίησε το ομώνυμο Ιδρυμα στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε την ευκαιρία να φανούν οι κρυφές και φανερές επιδιώξεις των πολιτικών αρχηγών σε μια κρίσιμη ώρα για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τρία «όχι», ένα «ναι» και ένα «ίσως»".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν ακόμη πολύ δρόμο, όπως αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη νέα συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής του κλιμακίου. Η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό των απολύσεων στο Δημόσιο, αντανακλώνται στην απόφαση να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Δάνεια: 7 επιλογές σας βγάζουν από το τούνελ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της Τρόικα με βασικό θέμα το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών δυστυχώς δεν μας έκανε σοφότερους. Αγκάθια παραμένουν η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την προωθούμενη ρύθμιση αλλά και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρόικα όλα εδώ και τώρα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ανοιχτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα θέματα μέχρι να κλείσουν δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη δόση του Μαρτίου".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στον προκρούστη οι μισθοί απολύσεις και άρση μονιμότητας στο Δημόσιο".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η διάταξη για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση, σε όφελος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είναι ήδη έτοιμη και παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Εργασίας στη συνάντηση με την τρόικα. Ταυτόχρονα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα συζητήθηκε το θέμα των απολύσεων, της μείωσης μισθών και της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η πληρωμή των «κόκκινων» δανείων των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες".
ΤΑ ΝΕΑ: "Λένε «όχι» για μειώσεις φόρων και επιμένουν σε απολύσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον αέρα είναι προς το παρόν η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα στελέχη της οποίας τοποθετήθηκαν αρνητικά στην προσπάθεια για συμφωνία μείωσης των φόρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί. Αντίθετα, πιέζουν έντονα για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Σε αυτό το κλίμα, αναβλήθηκε η σημερινή συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά".
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Ο,τι φάνε κι ό,τι αρπάξουν!"
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι δανειστές αρχίζουν και επισήμως το πλάτσικο. Φτώχεια και ανεργία γκρεμίζουν τη μαγική εικόνα της «ανάκαμψης». Οι Γερμανοί δεσμεύουν υποδομές και υδρογονάνθρακες όσο ακόμη αντέχει η κυβέρνηση. Μέσω μνημονίου καπαρώνουν και την ΑΟΖ της Κύπρου".
6ΜΕΡΕΣ: "Σε διαθεσιμότητα βγάζουν τον Μανιτάκη".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "σκληρότερη από ποτέ η τρόικα, δεν πείστηκε από την παρελκυστική τακτική Σαμαρά και ζήτησε αυστηρό πρόγραμμα απολύσεων κάθε τρεις μήνες. Η «θυσία» επισπεύδει τον ανασχηματισμό. Αναζητείται «γαλάζιος» εκκαθαριστής που θα ανοίξει τον Καιάδα...".
City Press: "Δημόσιο: «Πόλεμος για τις απολύσεις»".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η τρόικα ζητά σαν πρώτο βήμα να φύγουν οι επίορκοι. Το πολιτικό σύστημα μπλοκάρει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Καλά μαντάτα για τον τουρισμό".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διαφωνία με την τρόικα".
Η εφημερίδα σημειώνει "παρατείνεται η παραμονή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Αντιπαράθεση για απολύσεις, ρύθμιση τραπεζικών δανείων και χρέη στα ταμεία".
ΚΕΡΔΟΣ: "Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ σκοντάφτει στις απολύσεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σοβαρότερη απ΄ό,τι αρχικά διαφαινόταν, αποδεικνύεται η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα να αφήνει χθες, για πρώτη φορά, να εννοηθεί ότι η δόση του Μαρτίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη για την Ελλάδα".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προχωρήστε σε απολύσεις τώρα για να πάρετε τη δόση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δύο ενστάσεις της τρόικας για ρύθμιση των τραπεζικών χρεών των νοικοκυριών και για το Ελληνικό επενδυτικό Ταμείο, δύο ανοιχτά ζητήματα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης και αφόρητες πιέσεις για απολύσεις στο Δημόσιο, υπό την απειλή της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου, καταγράφηκαν στις επαφές των ξένων ελεγκτών με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας".