Der Spiegel: Ο Πούτιν «τζογάρει» με την κυπριακή κρίση
«Μικρή Μόσχα», αποκαλούν την πόλη τους οι κάτοικοι της Λεμεσού, λόγω των πολλών επιχειρηματιών από τη Ρωσία που την επιλέγουν ως τόπο διαμονής αλλά κυρίως ως έδρα των επιχειρήσεων τους, σύμφωνα με το περιοδικό.
Τώρα, λοιπόν, που το κοινοβούλιο στη Λευκωσία έχει απορρίψει το σχέδιο διάσωσης των Ευρωπαίων, συνεχίζει το άρθρο, η κυπριακή κυβέρνηση αναζητά έναν σωτήρα στο πρόσωπο της Ρωσίας.
Το γεγονός όμως ότι μια ευρωπαϊκή χώρα ζητάει βοήθεια από τη Ρωσία χαρακτηρίζεται ως δυσάρεστη κατάσταση από τον συντάκτη, καθώς είναι σίγουρο ότι ο Πούτιν θα επωφεληθεί και θα ζητήσει ακριβά ανταλλάγματα που δεν θα επηρεάσουν μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το άρθρο, η Μόσχα διατηρεί μία πιο ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τους ενώνει η Ορθοδοξία.
Μάλιστα, το περιοδικό αναφέρει προς επίρρωση του ισχυρισμού του το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος ζήτησε από τον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο να πει μια «καλή κουβέντα» στον Πούτιν για την Κύπρο.
Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, οι κοινές θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν πρόκειται να κάμψουν τον Ρώσο πρόεδρο, όσον αφορά στις αξιώσεις που θα εγείρει η Ρωσία σε περίπτωση που δεχθεί τελικά να σώσει την Κύπρο.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Μόσχα σκέφτεται σοβαρά να αναλάβει το ρόλο του σωτήρα, καθώς εκτός του ότι θα αποκτήσει πλήρη γνώση για το ρωσικό, συνήθως «μαύρο» χρήμα που βρίσκεται στο νησί, παράλληλα θα πλασαριστεί διεθνώς ως μία άγκυρα σταθερότητας και ένα φορολογικά ασφαλές καταφύγιο, τόσο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες της.
Όσον αφορά στα ανταλλάγματα που ενδέχεται να ζητήσει ο Πούτιν για να βάλει το «χέρι στην τσέπη», ο συντάκτης υποστηρίζει ότι θα είναι τα εξής:
-Θα ζητήσει πρόσβαση σε πληροφορίες για τις ρωσικές επιχειρήσεις της Κύπρου που λειτουργούν ως «πλυντήρια» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
-Θα ζητήσει να μπει στο «παιχνίδι» του φυσικού αερίου η κρατική Gazprom.
-Θα ζητήσει μερίδιο των κρατικών εταιρειών να περάσει στα χέρια Ρώσων επενδυτών.
-Τέλος, θα απαιτήσει τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο νησί, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αφού αυτή τη στιγμή διατηρεί βάση μόνο στην Ταρτούς της Συρίας.
Διαβάστε επίσης: