Παράνομα εξακολουθούν να λειτουργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί
Ο όρος «τέταρτη εξουσία» αποδόθηκε στα ΜΜΕ, επειδή με την απελευθέρωση και την ανεξαρτητοποίησή τους από το κράτος συνέβαλαν στην εκδημοκράτισή του. Φύσει και θέσει ο ρόλος τους ήταν να δρουν ελεγκτικά απέναντι στο κράτος και να παρακολουθούν την άσκηση των τριών εξουσιών, αποκαλύπτοντας τυχόν καταχρήσεις και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία των θεσμών.
Ωστόσο, στην πορεία των χρόνων, τα ΜΜΕ αντί για δίαυλος μεταξύ του λαού και της κυβέρνησης, σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν ακόμη και να υποκαθιστούν τις πολιτικές ηγεσίες, όχι βέβαια φυσικά, αλλά παρασκηνιακά, κινώντας τα νήματα των «υποχείριών» τους που βρίσκονταν στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Ένα ανάλογο «αλισβερίσι» συντελείται εδώ και χρόνια, μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, εξασφαλίζοντας «απυρόβλητο», θώκους και αξιώματα για τους πρώτους και προκλητικά προνόμια, αλλά και ασυδοσία για τους δεύτερους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας παραμένει ταμπού, λόγω των «ιδιαίτερων» σχέσεων που έχουν πολιτικοί με τους καναλάρχες. Μάλιστα, για να μην χρεωθούν οι «βαρόνοι» οι εκάστοτε υποτακτικοί τους έχουν εφεύρει ένα σωρό τερτίπια, ώστε να τους θέτουν σε καθεστώς νομιμοφάνειας.
Εδώ και 18 χρόνια τα κανάλια λειτουργούν παράνομα, αλλά ουδείς δείχνει πρόθυμος να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να τα βάλει με το μιντιακό κράτος εν κράτει. Ακόμα και η απόφαση του Αρείου Πάγου (4578/2010), η οποία έκρινε παράνομο το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, έμεινε ανεφάρμοστη. Έτσι, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν σε καθεστώς προσωρινής νομιμότητας, με άδειες που ανανεώνονται κάθε τόσο, χρησιμοποιώντας δωρεάν τις κρατικές συχνότητες.
Όμως, η ειδική μεταχείριση των καναλαρχών που προ κρίσης ήταν απλά ύποπτη και ενοχλητική, σήμερα που οι πολίτες υποφέρουν και που τα ασημικά του κράτους πωλούνται έναντί πινακίου φακής, είναι εξοργιστική.
Και αυτό επειδή το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ, με το να μη βγάζει σε κανονικό διαγωνισμό τις ψηφιακές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Ερώτηση βουλευτών για το καθεστώς ανομίας των ΜΜΕ
Επικαλούμενοι τις καταγγελίες του γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου και Δημήτρης Στρατούλης) κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ζητώντας να μπει ένα τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και ανομίας των ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα:
* Γιατί δεν γίνεται διασταύρωση στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ με τα στοιχεία που αποστέλλονται από άλλες δημόσιες αρχές για να εντοπιστούν οι ασυμβίβαστες ιδιότητες που απαγορεύει ο νόμος;
* Γιατί δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις και δεν υποβάλλονται εισηγήσεις στο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ;
* Γιατί από το 2007 δεν τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων με τις εταιρείες που υπογράφουν συμβάσεις έργων και προμηθειών με το κράτος;
*Επειδή, παγκοσμίως, η επικυριαρχία των καναλιών διαπλοκής απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν μπορεί να είναι όμηρος των καναλαρχών, και επειδή οι καναλάρχες πρέπει να υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να κυβερνούν, προτίθενται οι αρμόδιοι υπουργοί να καλέσουν τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών επιχειρήσεων να συμμορφωθούν με τους νόμους;
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα φτάνει στη Βουλή. Ας ελπίσουμε όμως ότι κάποια στιγμή θα γίνει η αρχή ώστε να πάψει πλέον η «ασυλία» των καναλαρχών.
Διαβάστε επίσης:
«Παγώνουν» τα χαράτσια στα κανάλια γιατί προσφέρουν ... κοινωνικό έργο!
Κυβέρνηση - Καναλάρχες: Το ταγκό της διαπλοκής
Μυστικά, η κυβέρνηση χαρίζει φόρους στους καναλάρχες