Κούρεμα καταθέσεων για όλους ή νέο Μνημόνιο για 50 χρόνια
Τι προτείνουν οι διεθνείς δανειστές-Οι προϋποθέσεις και το παρασκήνιο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές...
Κρίσιμο αναμένεται να είναι το αμέσως επόμενο διάστημα όχι μόνο για τη συνοχή της συγκυβέρνησης, αλλά και για την πορεία της οικονομίας.
Και αυτό, γιατί, όπως επισημαίνουν, ξένοι αναλυτές, η χώρα δεν «απογειώθηκε» τον Ιούνιο όπως είχε προβλέψει ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε συζήτηση με τους βουλευτές του, τον Ιανουάριο του 2013.
Ως εκ τούτου εντείνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις και το ΔΝΤ μελετά την αποχώρησή του από το πρόγραμμα διάσωσης, βλέποντας την αναβλητικότητα αλλά και την απροθυμία των Ευρωπαίων να συζητήσουν τη μόνη εφικτή λύση: Το κούρεμα του χρέους!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας NEWSBOMB, παράγοντες του ΔΝΤ δηλώνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ένα χρέος που αγγίζει τα 320 δισ. ευρώ, όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο αλλά δεν είναι και διαχειρίσιμο σε μια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση.
Μάλιστα προσθέτουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμα και αν είναι πραγματικό, είναι πολύ ασθενές για να καλύψει την πληρωμή τόκων και να συνεισφέρει στη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, το γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι αλλά «κάνουν τα στραβά μάτια» επειδή οι Γερμανοί δεν έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν.
Νέο Μνημόνιο, ΔΝΤ, ΕΚΤ
Σε περίπτωση που επιλεχθεί η λύση ενός νέου Μνημονίου, το ΔΝΤ εκτιμά πως πρέπει να δοθεί νέο δάνειο 13-15 δισ. ευρώ, επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε βάθος 50ετίας. Ωστόσο και πάλι, όχι μόνο το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά η Ελλάδα θα ζήσει μαύρες μέρες. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, αναμένεται να κορυφωθεί η κόντρα του ΔΝΤ με το Βερολίνο για αυτό το θέμα.
Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ κ. Γιόργκ Ασμουσεν ήδη έχει εκφραστεί εναντίον του ΔΝΤ ενώ οι δυνατότητες παρέμβασης είναι μικρές για τη χώρα μας εφ' όσον το πολιτικό σύστημα δεν έχει βάλει «κόκκινες γραμμές».
Όπως αναφέρει η NEWSBOMB, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έρχονται ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις και διαψεύδονται οι ελπίδες για ανάκαμψη ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανεχθεί η κοινωνία πρόσθετα μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η αντιπολίτευση έχει καλλιεργήσει ανεδαφικές προσδοκίες για καταγγελία του Μνημονίου και επιστροφή στην προτεραία κατάσταση.
Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία αυτοδύναμα ή κάνοντας συμμαχίες με ΔΗΜΑΡ ή ΑΝ.ΕΛ ή και τμήμα του ΠΑΣΟΚ θα έρθει αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις του. Είτε θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη και σε σύγκρουση με το Βερολίνο ή θα αποδεχθεί τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, που θεωρείται αδιαπραγμάτευτη από τους δανειστές, και θα καταρρεύσει μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες.
ΔΥΟ (ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ) ΣΕΝΑΡΙΑ
Σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ, το Βερολίνο θα σκληρύνει τη στάση του. Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της NEWSBOMB, προκαλεί ανησυχία σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αφού ελλοχεύει το ενδεχόμενο της αποσταθεροποίησης.
Σενάριο 1: Αν το Βερολίνο προκρίνει την μετακύλιση αποπληρωμής του χρέους σε βάθος 50ετίας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας θα καλυφθούν με νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο (με μειώσεις μισθών, συντάξεων και δημοσίων δαπανών).
Σενάριο 2: Μερίδα βουλευτών αλλά και στις Βρυξέλλες ζητούν «κούρεμα» του χρέους. Τότε το Βερολίνο θα επιβάλει «κούρεμα» των καταθέσεων με τρόπο που θα εξυπηρετήσει τους δανειστές.
Στο μεταξύ, η σκιά της «Black Rock» εξακολουθεί να μοιάζει με αγχόνη για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες εξακολουθούν να παρέχουν ρευστότητα από καταθέσεις ή τη δυνατότητα των τραπεζών να προσελκύουν κεφάλαια και να δημιουργούν υπεραξίες, παρότι μειώνονται οι καταθέσεις και θα εξακολουθήσουν όσο συνεχίζεται η ύφεση. Ταυτόχρονα, τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν το 30%.
Αν οι τράπεζες χρειαστούν μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, τότε θα έχουν δύο λύσεις: Είτε να απευθυνθούν στην αγορά για προσέλκυση κεφαλαίων (δύσκολο για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα), είτε να κουρέψουν καταθέσεις. Ήδη στις 27 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι μπορεί να γίνει κούρεμα και σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για το αποτέλεσμα των stress test αλλά κυρίως για τις αντοχές των τραπεζών να αντέξουν σε μία ενδεχόμενη νέα ύφεση ως το 2016. Το θέμα περνά στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει ποιο σενάριο επιλέγει να διαχειριστεί...
Ρυθμίσεις – «πακέτο» από τις τράπεζες
Ενιαία πολιτική ρύθμισης για την διευκόλυνση εξυπηρέτησης των οφειλών προωθούν οι τράπεζες ενόψει της ολοκλήρωσης της μελέτης της BlackRock. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας NEWSBOMB, στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κοινοποιηθεί στις τραπεζικές διοικήσεις το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, το σχέδιο αντιμετώπισης προβληματικών χορηγήσεων, μετά τη BlackRock II, περιλαμβάνει δύο σκέλη:
Το πρώτο αφορά στην κοινή αντιμετώπιση, από πλευράς τραπεζών, των δανειοληπτών που έχουν εκκρεμότητες με πολλές τράπεζες και το δεύτερο στην καλύτερη «οργάνωση» των εν λόγω δανείων στα βιβλία των τραπεζών, βάσει της οποίας προβλέπεται η δημιουργία μίας «bad bank» σε κάθε τράπεζα.
Ωστόσο, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, τίποτε δεν είναι βέβαιο. Το ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την «καυτή» πατάτα για το σύνολο του κλάδου, αφού οι προεκτάσεις του είναι τόσο κοινωνικές, για μεγάλο μέρος των δανειοληπτών και κυρίως των κατόχων στεγαστικών, όσο και λογιστικές, με «φόντο» την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ελέγχων της BlackRock και της Ernst & Young, για την αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των προβληματικών δανείων (Troubled Asset Review) φέρνει άμεσες εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης:
ΣΟΚ από το ΔΝΤ: Ζητά εφάπαξ φόρο 10% στις καταθέσεις
ΣΟΚ: Ο υπουργός και η τρανσέξουαλ
ΛΑΜΠΗΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Η πρώτη συνάντηση με τα παιδιά του
Τι πρέπει να κάνετε για να μην παγώσετε
Ποιος είναι ο διάσημος τραγουδιστής που βρέθηκε στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ