Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνάντηση της ΚΟΠ με την τουρκοκυπριακή «ομοσπονδία» ποδοσφαίρου στη Ζυρίχη, η χρήση της μαντίλας στη τουρκική Βουλή και η στρατιωτική θητεία στα κατεχόμενα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
3'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Το 90 τοις εκατό παίρνει μισθό από το ‘νότο’» γράφει ότι ο πρόεδρός της τουρκοκυπριακής «ομοσπονδίας» ποδοσφαίρου (KTFF), Χασάν Σέρτογλου, σε δηλώσεις του είπε ότι το 90 τοις εκατό των ηλικιωμένων, οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν την «ομοσπονδία» από το να συναντηθεί με την ΚΟΠ στη Ζυρίχη στις 5 Νοεμβρίου για κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ των δύο, κάθε μήνα παίρνει μισθό από τη «νότια» Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι ο πρόεδρος της «ένωσης» των ποδοσφαιρικών σωματείων στα κατεχόμενα, Γιουρνταέρ Γκαρίπ εξέφρασε τη στήριξή των σωματείων στην προσπάθεια της τουρκοκυπριακής «ομοσπονδίας» ποδοσφαίρου για κατάληξη σε συμφωνία με την ΚΟΠ, ενόψει της συνάντησης στη Ζυρίχη, στην παρουσία της UEFA και της FIFA. Αλλού γράφει ότι η μαντίλα μπήκε επίσημα στη τουρκική Βουλή, ενώ η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Σαφάκ Παβέι, η οποία έχασε το ένα της πόδι σε δυστύχημα, σε ομιλία της στη βουλή, κατακρίνει το γεγονός ότι στην ίδια δεν είχε επιτραπεί να φορέσει παντελόνι στο κτίριο της βουλής, ενώ τώρα επιτρέπεται σε κάποια να φορέσει μαντίλα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Στρατιωτική επέκταση», γράφει ότι ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Αμπάς Σινάι, σε δηλώσεις του εξήγησε ότι έθεσε το ζήτημα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στη «βουλή» και ότι ετοιμάζει «νομοσχέδιο» για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού με την πρόσληψη 350 στρατιωτών, το οποίο θα παρουσιάσει σύντομα στη «βουλή» προς εξέταση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες το βράδυ στα κατεχόμενα γιορτάστηκε έντονα με διάφορες εκδηλώσεις η ξενόφερτη «γιορτή των μαγισσών», αλλιώς Halloween. Αλλού γράφει ότι οι Ελληνοκύπριοι έσκυψαν τελικά το κεφάλι στην Τρόικα και υπέκυψαν στις πιέσεις για ιδιωτικοποιήσεις.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η ποινή φυλάκισης στην ημερήσια διάταξη», αναφέρει ότι παρόλο που έχει ετοιμαστεί νέο νομοσχέδιο για όσους έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες και αδυνατούν να το πληρώνουν λόγω των ψηλών τόκων, εντούτοις δεν έχει αφαιρεθεί το σημείο της ποινής φυλάκισης για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «δήμος» Λευκωσίας κατέληξε τελικά σε συμφωνία με την εταιρεία Τσανγκάρ Φινάνς στην οποία χρωστά ένα υπέρογκο ποσό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στη Τουρκία υπήρξαν δύο σημαντικές εξελίξεις μέσα σε μία μέρα, η παρουσία της μαντίλας στη Βουλή και η επιστροφή του Μουσταφά Σαριγκιούλ στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Χάνουμε χρόνο», αναφέρει ότι ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη λύσης ζημιώνει και τις δύο κοινότητες και ότι αυτή τη στιγμή χάνουμε χρόνο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αντιδρώντας στην κοινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με το ΡΤΚ για το Κυπριακό, δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις προσπάθειες μας. Αλλού αναφέρει ότι χθες για πρώτη φορά τέσσερις γυναίκες βουλευτές στη Τουρκία, συμμετείχαν στην Ολομέλεια της Βουλής, φορώντας μαντίλα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Στήριξη 81 τοις εκατό», γράφει ότι στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η τουρκοκυπριακή «ομοσπονδία» ποδοσφαίρου (KTFF), ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση για τις συναντήσεις μεταξύ της ΚΟΠ και της KTFF που θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου στη Ζυρίχη, το 81% των ερωτηθέντων εξέφρασαν υποστήριξη στις συναντήσεις της Ζυρίχης. Αλλού γράφει ότι το θέμα της στρατιωτικής θητείας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της «βουλής», ενώ ο «πρωθυπουργός» Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι οι νέοι φεύγουν από τη «χώρα» για να μην υπηρετήσουν στο στρατό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή