Η νέα αμερικάνικη συνταγή περιοδικού online για άνδρες
Ένα κλικ στο ίντερνετ και ο σύγχρονος άντρας ξέρει τι πρέπει να κάνει πριν να έρθει το τέλος: να κάνει ένα τατουάζ, να μάθει ηλεκτρική κιθάρα και να οργανώσει βραδιά σεξ με περισσότερες από δυο συνοδούς. Αυτές είναι οι συμβουλές που δίνει κάποιος κύριος Σίβερλινγκ στο περιοδικό Centurio. Αν το καλοσκεφθεί βέβαια κανείς, οι ιδέες αυτές δεν είναι και τόσο πρωτότυπες. Αντίθετα μάλλον πληκτικές, αν στην πραγματικότητα δεν προέρχονταν από μια γυναίκα.
Η Ναντίν Μίταγκ είναι η κυρία που κρύβεται πίσω από τον «κύριο Σίβερλινγκ», οποίος δίνει συμβουλές στους αναγνώστες του. Παίζουμε με τα στερεότυπα, λέει η Ναντίν Μίταγκ. «Κανόνας 1: Οι άντρες δεν χορεύουν με τα χέρια. Κανόνας 2: Οι άντρες δεν τρώνε δημητριακά. Κανόνας 3: Οι άντρες δεν κάθονται σταυροπόδι. Centurio: Πάνω από όλα άντρας». Αυτό είναι το διαφημιστικό του νέου περιοδικού.
Όχι στις κλασσικές συνταγές
Οι νεαροί συνεργάτες του, φοιτητές και φοιτήτριες στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου του Βερολίνου, έχουν ένα διαφορετικό σκεπτικό για το περιοδικό. Δεν είναι μόνο τα γρήγορα αυτοκίνητα, ιστορίες σεξ και αθλητισμός. Κλασικά περιοδικά του είδους, όπως το Playboy ή το Matador, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ο σημερινός άνδρας φαίνεται να βαριέται αυτή την χιλιοχρησιμοποιημένη συνταγή επιτυχίας. Φαίνεται και αυτός να ενδιαφέρεται πια περισσότερο για μια μόνιμη σχέση, για την ισότητα των δύο φύλων, για οικογένεια και παιδιά.
Η πρόταση για τη δημιουργία του περιοδικού προήλθε από μια φοιτήτρια στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου για online δημοσιογραφία και οι συμφοιτητές της την υιοθέτησαν ενθουσιωδώς. Όταν τα πράγματα έγιναν πιο συγκεκριμένα για το ποιος θα αναλάβει ποια καθήκοντα, τότε έγινε σαφές πως μόνο γυναίκες ήθελαν να γράψουν. Κάτι που τους διευκόλυνε στο να προωθήσουν το περιοδικό. Στους άλλους τομείς πάντως, όπως ο σχεδιασμός του, η παρουσία των δύο φύλων είναι ισορροπημένη. Αντίθετα, πάντως, από ό,τι συμβαίνει με τα γνωστά περιοδικά, οι συνεργάτες εργάζονται από το σπίτι τους.
Πρωτοτυπία και στη δομή ...κατά τα άλλα ισορροπημένη η εκπροσώπηση των δύο φύλων...
Η δομή του περιοδικού είναι και αυτή διαφορετική από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχουν σταθερές ρουμπρίκες αλλά ζώνες χρόνου. Ο Μάρκους Λέονχαρντ λέει σχετικά: «Στην πρωινή βάρδια ο αναγνώστης θα διαβάσει κείμενα με ελαφρύ περιεχόμενο, όπως συμβουλές για να ξεκινήσει καλά η μέρα του. Αργότερα ασχολούμαστε με θέματα καριέρας αλλά και καθημερινότητας. Αργότερα, το βράδυ, τα θέματα γίνονται και πάλι πιο ελαφρά. Για παράδειγμα, χόμπι που μπορεί να έχει κανείς. Τέλος, η βραδινή βάρδια ασχολείται με θέματα που αφορούν τη θρησκεία, το θάνατο, την αγάπη και φυσικά περιλαμβάνεται και λίγη διασκέδαση. Για παράδειγμα, στη μορφή μικρών διηγημάτων».
Το online περιοδικό μπορεί να διαβαστεί από οποιαδήποτε συσκευή. Από κινητά τηλέφωνα αλλά και από iPad. Οι εμπνευστές του είναι κάτι παραπάνω από υπερήφανοι για το επίτευγμα τους. Και τα άρθρα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα, όχι μόνο για άνδρες αλλά και για γυναίκες.
πηγη DW