Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν από τον Μπαν Κι-μουν για ένα καινούριο σχέδιο στο Κυπριακό, τα επεισόδια μεταξύ εθνικιστών και Κούρδων φοιτητών στην Αμμόχωστο και η Τουρκοκύπρια μαθήτρια η οποία ήρθε πρώτη στην εξέταση μαθηματικών IGCSE Edexcel είναι τα κύρια κοινά θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.
3'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «10 τοις εκατό έκπτωση στην προκαταβολή», αναφέρει ότι η «κεντρική τράπεζα» του ψευδοκράτους και η «ένωση τραπεζών» αποφάσισαν σχετικά με την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων όπως εφαρμοστεί 10 τοις εκατό έκπτωση στην περίπτωση προκαταβολής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτνογάν ζήτησε από τον Μπαν Κι-μουν να ετοιμάσει ένα σχέδιο που να μοιάζει με το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι στο θέμα της συμφωνίας στη Ζυρίχη για το κυπριακό ποδόσφαιρο, η Τουρκία αφήνει την τελική απόφαση στο ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Θα σταματήσουν οι πτήσεις», γράφει ότι η «συντεχνία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας» ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιήσει 10ωρη απεργία, λόγω του ότι το «υπουργείο οικονομικών» δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους για λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αλλού γράφει ότι στο παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, καυγάς που ξέσπασε μεταξύ Τούρκων εθνικιστών και Κούρδων φοιτητών μετατράπηκε σε βίαιη διαμάχη με ξύλα και πέτρες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία, όταν όμως έφτασαν κοντά στο κτίριο της «βουλής» βρέθηκαν αντιμέτωποι με την «αστυνομία».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) έχει τίτλο «Ένταση στο ΡΤΚ» και αναφέρει ότι το ΡΤΚ βρίσκεται σε ένταση μιας και σήμερα είναι η τελευταία μέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος, ενώ μέχρι στιγμής υποψήφιοι είναι οι Ακάνσοϊ και Γιορκαντζίογλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Μεράλ Οκσούζ μαθήτρια της 10ης τάξης συμμετείχε στην εξέταση μαθηματικών IGCSE Edexcel, στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια μαθητές από όλο τον κόσμο και ήρθε πρώτη απαντώντας σωστά και τις 100 ερωτήσεις της εξέτασης. Αλλού αναφέρεται επίσης στα επεισόδια μεταξύ Τούρκων εθνικιστών και Κούρδων φοιτητών στην Αμμόχωστο και γράφει ότι περίπου 500 εθνικιστές φοιτητές με ξύλα και πέτρες στα χέρια ξεχύθηκαν στο δρόμο με τον ισχυρισμό ότι Κούρδοι φοιτητές έσπασαν τα τζάμια του οικήματος τους. Αναφέρει επίσης ότι η «αστυνομία» ζήτησε ενισχύσεις για να μπορέσει να σταματήσει τα επεισόδια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Θέλουμε σύντομα λύση στην Κύπρο», γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό Πρόεδρο Ράινφελτ στη Στοκχόλμη έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία θέλει σύντομα λύση στην Κύπρο και ότι αν ο «νότος» είναι αποφασισμένος για λύση, η Τουρκία θα κάνει τις απαραίτητες υποδείξεις στο «βορρά». Αλλού γράφει ότι ο Έρογλου δήλωσε αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών για την επανέναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η παραγωγή ελιών στη Μεσαορία και στην Καρπασία έχει μειωθεί κατά 75 τοις εκατό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Φοβερή ένταση στην Αμμόχωστο», αναφέρεται επίσης στα βίαια επεισόδια μεταξύ εθνικιστών και Κούρδων φοιτητών, που ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο και συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης με ξύλα και πέτρες, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αλλού αναφέρει ότι τα παιδιά κάτω των 18 χρονών, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας του ψευδοκράτους, τα οποία επιθυμούν να περάσουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές θα πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφο έγκρισης από τους γονείς του με σφραγίδα κοινοτάρχη. Σε άλλο θέμα γράφει επίσης ότι η μαθήτρια της 10ης τάξης στο κολλέγιο Τουρκ Μααρίφ, Μεράλ Οκσούζ, ήρθε πρώτη παγκοσμίως στην εξέταση μαθηματικών IGCSE Edexcel που διεξάχθηκε τον Ιούνιο. Η Μεράλ έστειλε το μήνυμα ότι αντί να είναι μπροστά από ένα υπολογιστή, προτιμά να διαβάζει βιβλία.