«60’ Ελλάδα» με τον Νίκο Μάνεση στην Καστοριά

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στην Καστοριά. Στη λίμνη και τα χωριά της αλλά και στη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία, στον Γράμμο.
3'

Άνθρωποι απλοί, φιλόξενοι, είτε στην πόλη είτε στα ακριτικά χωριά, ανοίγουν τα σπίτια τους εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και μας καλούν σε ένα ταξίδι στις ομορφιές του τόπου τους.

Το οδοιπορικό ξεκινά από τους ορεινούς οικισμούς του Γράμμου, στη μεθόριο με την γειτονική Αλβανία. Τα χωριά μια ανάσα από τα σύνορα. Αίσθημα ανασφάλειας για τους πολίτες, περιουσίες ρημαγμένες από τους «γείτονες». Τα φυλάκια του στρατού ερειπωμένα.

Οι «γείτονες» δεν «χτυπούν» μόνο σπίτια ή κτηνοτροφικές μονάδες αποψιλώνουν το δάσος της περιοχής. Οι αλβανοί λαθροϋλοτόμοι δρουν ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους, την ώρα που οι έλληνες επαγγελματίες ξυλοκόποι ζητούν απεγνωσμένα την βοήθεια της Πολιτείας.

Τα μήλα της περιοχής, μαζί με την γούνα, αποτελούν τον πυρήνα στις εξαγωγές προϊόντων. Οι πελάτες πλέον είναι Ρώσοι.

Η εκπομπή συναντά, επίσης, τους παραγωγούς του μοναδικού σε ποιότητα Φασολιού «ελέφαντας» και καταγράφει πως οι μεσάζοντες νοθεύουν το προϊόν με φασόλια εισαγωγής, κερδοσκοπώντας και οδηγώντας τους ίδιους σε οικονομικό αδιέξοδο. Εικονικά τιμολόγια, κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων του μόχθου στο πλαίσιο της απουσίας οποιασδήποτε μορφής ελεγκτικού μηχανισμού από πλευράς Πολιτείας.

Στα χωριά των Κορεστείων, ξεχωρίζουν οι έρημοι σήμερα πλινθόκτιστοι οικισμοί, όπως το χωριό φάντασμα του Γάβρου. Ο τηλεοπτικός φακός μετατρέπεται σε μηχανή του χρόνου καταγράφοντας τον τρόπο ζωής των κατοίκων δύο αιώνες πριν.

Στην πόλη της Καστοριάς, η λίμνη ήταν πάντα πηγή ζωή. Κυπρίνοι, όπως Γριβάδια και Πεταλούδες, άφθονα κάποτε, μεγάλωσαν γενιές και έθρεψαν την πόλη σε δύσκολες περιόδους. Σήμερα, ο αλιευτικός σύλλογος των 100 ψαράδων δίνει μάχη για την επιβίωση, με αντίπαλο όχι την κρίση αλλά ένα άγνωστο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια για την περιοχή, είδος ψαριού, τα Ηλιόψαρα. Το πώς βρέθηκε στη λίμνη; Μυστήριο. Το αποτέλεσμα για τους αλιείς; Καταστροφικό.

Στο οδοιπορικό της, η εκπομπή συναντά ένα από τους τελευταίους μάστορες του «καστοριανού καραβιού», όπως λένε τις βάρκες τους, οι κάτοικοι των παραλίμνιων χωριών.

Ενώ, οι επαγγελματίες ψαράδες μας συστήνουν τον καλύτερο συνεργάτη τους, τα πουλιά της λίμνης. Τα φροντίζουν περισσότερο και από τις βάρκες τους γιατί είναι εκείνα που τους δείχνουν που να ρίξουν τα δίχτυα.

Επίσης, ο Νίκος Μάνεσης συναντά τον Κόμη Χ, κατά κόσμον Λευτέρη Παναγιωτίδη. Ο Καστοριανός τραγουδιστής της Χιπ Χοπ μεταφέρει την εικόνα της πόλης όπως την γνώρισε από τη στιγμή που επέστρεψε με την οικογένεια του από την Αυστραλία.

Όμως, και σε αυτό το ταξίδι δεν λείπουν οι εκπλήξεις …

Οι «Θεοί του Ολύμπου» μας συναντούν και στήνουν ένα αυθόρμητο διονυσιακό γλέντι, συνοδεία της μουσικής του τόπου, την ώρα της απόσταξης του τσίπουρου