Βρετανικός τύπος: Αφιερώματα για τον Γλαύκο Κληρίδη
Στο σύνολό τους τον χαρακτηρίζουν ως τον πολιτικό που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες, συνδεόμενος με την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος αλλά και με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Αναφέρονται στα νεανικά του χρόνια και τις νομικές σπουδές του στο Λονδίνο, όπου ήταν συμφοιτητής και φίλος με τον μετέπειτα πολιτικό αντίπαλό του Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και στην πολιτική του δράση αλλά και τη συμμετοχή του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη βρετανική RAF.
Στη νεκρολογία του ο Guardian αναφέρει ότι ο αποθανών είναι ένα έξοχο παράδειγμα Κυπρίου πολιτικού που έχει σταθεί στο ύψος των προκλήσεων του ρόλου του ανάμεσα σε εκπροσώπους πολύ μεγαλύτερων και ισχυρότερων κρατών – ένας τοπικός εθνικιστής που συγκριτικά νωρίς στην πολιτική του καριέρα κέρδισε το δικαίωμα να θεωρείται ως ηγετική πολιτική προσωπικότητα. «Υπό μια έννοια, η ικανότητά του να βλέπει ξεκάθαρα τα σοβαρά ζητήματα ήταν και η τραγωδία του.
Αντιλήφθηκε δέκα χρόνια νωρίτερα από τους συμπατριώτες του Ελληνοκυπρίους τις πραγματικές επιπλοκές της τουρκικής εισβολής, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει για την άποψή του ότι μισή φρατζόλα είναι καλύτερη από το τίποτα, πληρώνοντας για αυτά τα πιστεύω του με μακρά περίοδο πολιτικής απομόνωσης», γράφει η εφημερίδα.
Σχολιάζει επίσης κατά τρόπο ειρωνικό ότι η άρνηση των Τουρκοκυπρίων να αποδεχθούν αυτές που ο ίδιος θεωρούσε προφανώς λογικές προτάσεις τον έκαναν να αλλάξει και να υιοθετήσει από συμφιλιωτική απορριπτική στάση.
Για έναν από τους λίγους Ελληνοκυπρίους που συμβολίζουν την αμφίθυμη σχέση της χώρας με τους πρώην αποικιοκράτες, κάνουν λόγο οι Times, αναφέροντας ότι ο «Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε δύο φορές πρόεδρος του διηρημένου νησιού και για πολλά χρόνια πριν από αυτό επικεφαλής στις συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους, ήρωας πολέμου της RAF και δικηγόρος».
Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στη δράση του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναφερόμενη στην προεδρική θητεία του επισημαίνει ότι αυτή συνέπεσε με μια άνευ προηγουμένου ευημερία για την Κύπρο και με την ανακοίνωση ότι πληροί τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε πρόοδος στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «30.000 τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις παρέμειναν στο νησί γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στην ξεροκεφαλιά του Ντενκτάς, ωστόσο και ο Κληρίδης δεν επέδειξε το αναμενόμενο από έναν μεγάλο πολιτικό ηγέτη όραμα. Ποτέ δε διακήρυξε τη δύσπεπτη αλήθεια ότι η επίλυση (του Κυπριακού) θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τεράστιο συμβιβασμό και συναίνεση», σημειώνεται.
Ο Independent με τη σειρά του αναφέρει ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί την ενσάρκωση της σύγχρονης, ανεξάρτητης Κύπρου – από τη μάχη για την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, στην τραγωδία της τουρκικής εισβολής και τη διχοτόμηση του νησιού το 1974 και από τις μακρές και άκαρπες προσπάθειες να επουλωθεί αυτή η διχοτόμηση μέχρι την είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Για μισό αιώνα κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, υπήρξε ακτιβιστής με το κίνημα της ΕΟΚΑ που επεδίωξε να δοθεί τέλος στη βρετανική κυριαρχία και να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα. Υπήρξε διαπραγματευτής- κλειδί στην προσπάθεια να βρεθεί ειρηνική λύση, ξεχωρίζοντας για το ευγενές ρεαλιστικό του στυλ και το ευφυές χιούμορ του».