«60’ Ελλάδα» στον ακριτικό Έβρο

H πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στον ακριτικό Έβρο.

«60’ Ελλάδα» στον ακριτικό Έβρο
3'

Ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων κατά μήκος του ποταμού - φυσικού συνόρου των 230 χιλιομέτρων που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία. Μαζί με τους πολίτες που ζουν και προσπαθούν για την επόμενη μέρα, 980 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και μόλις μερικά μέτρα πολλές φορές από Τουρκία, στην αυλή της Αδριανούπολης.

Νέα Βύσσα και Μαράσια

Στην Νέα Βύσσα, στην μετά Φρόντεξ, οι λαθρομετανάστες έπαψαν να αποτελούν το βασικό σημείο αναφοράς αφού ελάχιστοι πλέον περνούν το ποτάμι. Αυτό ωστόσο που «καίει» την περιοχή είναι η μάστιγα της ευλογιάς, της ασθένειας των αιγοπροβάτων που πρόσφατα πέρασε τα σύνορα, και έχει οδηγήσει την τοπική κτηνοτροφία στην καταστροφή. Δεκάδες κοπάδια, με οδηγία των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγούνται στη σφαγή και την υγειονομική ταφή προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος.

Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν για τις συνέπειες στην αγορά.

Με την κάμερα του «60’ Ελλάδα», ο Νίκος Μάνεσης πηγαίνει στα χωράφια, καταγράφει τη συγκομιδή της πατάτας, την τυποποίηση σκόρδου, και μιλά με παραγωγούς και εργάτες, Έλληνες και Βούλγαρους. Στα Μαράσια, συναντά τους εσωτερικούς μετανάστες. Μια νεαρή κοπέλα από το Περιστέρι και τα καφέ του Μπουρναζίου, υποδέχεται την εκπομπή στη δική της καφετέρια, μια ανάσα από τα σύνορα και το ποτάμι.

Τι λέει για τον χαρακτηρισμό «πρωτευουσιάνα» που της αποδίδουν και πως οι οικονομικές απολαβές την κάνουν να ξεχνά την απομόνωση;

Στο Τριεθνές

Λίγο πιο βόρεια, στον Δήμο Τριγώνου και στο Πεντάλοφο, οι κάτοικοι μας ξεναγούν στο σημείο όπου συναντούνται τα σύνορα τριών χωρών. Τρεις σημαίες: Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

ΑLPHA Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 23:45

Εκεί, Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι πρόσφατα πήραν την απόφαση της επιστροφής, εξηγούν τι τους οδήγησε από την ξενιτιά στην εξορία των συνόρων αλλά μιλούν και για τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν.

Στις Καστανιές και την Αδριανούπολη

Το οδοιπορικό της εκπομπής συνεχίζεται στο χωριό του σκουπόχορτου, στις Καστανιές, και από εκεί περνώντας τα μοναδικά χερσαία σύνορα με την γείτονα χώρα, στην Αδριανούπολη. Εκεί, γεννιέται μια μεγαλούπολη. Μισό εκατομμύριο πληθυσμός και έξυπνη διαχείριση των συνόρων από τους Τούρκους, έχουν μετατρέψει την Αδριανούπολη από μια μικρή κωμόπολη, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Οι ακόμη και κατά 50% χαμηλότερες τιμές, δεν αφήνουν περιθώρια στους Έλληνες του Έβρου που περνούν τα σύνορα για τις αγορές τους.

Ορεστιάδα

Στην Ορεστιάδα, τη νεότερη ίσως πόλη της χώρας, οι κάτοικοι δίνουν τη δική τους μάχη με την ανεργία. Αν και στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις, μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι Βούλγαροι οικονομικοί μετανάστες. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης πάντως όλο και περισσότεροι Έλληνες αρχίζουν να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή