Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλώσεις για το Κυπριακό, και η απόφαση της ΕΚΑ για εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της Ζώδιας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
4'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Όλοι τους Σουάτ Μπέι» γράφει ότι η πιο ουσιαστική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος, πραγματοποιήθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Μπαράκα, όταν οργανώσεις όπως η Συντεχνία καθηγητών ΚΤΟΣ, με αίτηση τους στο «οικογενειακό δικαστήριο», ζήτησαν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα τους σε Σουάτ Γκιουνσέλ, το όνομα του πρύτανη του παράνομου πανεπιστημίου εγγύς ανατολής, το οποίο δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο επικεφαλής της κίνησης "Συγκροτούμαστε", Κουντρέτ Οζερσάι, κάλεσε τον κόσμο να μην πληρώσει τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και να τους παραδώσουν. Αλλού αναφέρει ότι τα τροχαία δυστυχήματα στα κατεχόμενα είναι πενταπλάσια των δυστυχημάτων που συμβαίνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ποιος έδωσε αυτή την εντολή;» γράφει ότι ενώ χθες σε διάφορα μέρη στα κατεχόμενα, περισσότερες από 60 οργανώσεις πραγματοποίησαν την ίδια ώρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τα αυτοκίνητα τους ενάντια στην αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος, η αστυνομία απαγόρευσε στα οχήματα να περάσουν μπροστά από την «βουλή» και οι διαδηλωτές αναρωτιούνται ποιος διέταξε αυτή την απαγόρευση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι «γενικός διευθυντής» της «αστυνομίας» Αχμέτ Ζαϊν μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα των προαγωγών στην «αστυνομία» και δήλωσε ότι η διαδικασία έγινε με διαφάνεια. Αλλού αναφέρει ότι η πρωτοβουλία «χωρίς περιορισμούς» που ασχολείται με τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, δήλωσε ότι οι οικογένειες των ατόμων αυτών δεν έχουν καμία κοινωνική ζωή και βρίσκονται στο περιθώριο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ανακαλέστε την αύξηση» αναφέρεται στις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος, που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ώρα σε πέντε περιοχές των κατεχομένων, με την πρωτοβουλία της ένωσης τεχνιτών και καταστημάτων βιοτεχνίας. Αλλού αναφέρεται επίσης στην αίτηση που έκαναν στο «οικογενειακό δικαστήριο» τα μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Μπαράκα, για αλλαγή του ονόματος του σε Σουάτ Γκιουνσέλ, και γράφει ότι το «δικαστήριο» δεν αποδέχθηκε τις αιτήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τις επόμενες μέρες θα εξεταστεί το «νομοσχέδιο» για μείωση της στρατιωτικής θητείας από 15 σε 12 μήνες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Μέρα διαμαρτυρίας» αναφέρεται επίσης στις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά μέρη στα κατεχόμενα και γράφει ότι οι οργανώσεις που συμμετείχαν αντέδρασαν έντονα ενάντια στην απόφαση του «κράτους» για αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού και δήλωσαν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Αλλού γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι σε ένα περιβάλλον όπου λέγεται ότι μέσα σε 5 μήνες θα υπάρξει συμφωνία ακόμα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν και κατέκρινε το Νίκο Αναστασιάδη ότι η συμπεριφορά του δείχνει ότι είναι απρόθυμος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός εξωτερικών» δήλωσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει το δικαίωμα αναζήτησης φυσικού αερίου στη θάλασσα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Ένταση στη Ζώδια» γράφει ότι η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) προγραμματίζει στις 7 Δεκεμβρίου Ελληνοκύπριοι γεωργοί να περάσουν από το οδόφραγμα της Ζώδιας με τα τρακτέρ τους και να καλλιεργήσουν τα δικά χωράφια τους που βρίσκονται κάτω από το έλεγχο του τουρκικού στρατού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με οχήματα σε όλες τις πόλεις ενάντια στην αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος και γράφει ότι συγκεκριμένα στη Λευκωσία οι διαδηλωτές έφτασαν με τα αυτοκίνητα τους μέχρι το πάρκο Κουγουλού, όπου διαβάστηκε ανακοίνωση Τύπου. Αλλού γράφει ότι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι του ΡΤΚ, Οζκάν Γιορκαντζίογλου και Ασίμ Ακάνσοϊ, ενόψει των εκλογών του κόμματος, συναντήθηκαν με το κέντρο ειδήσεων της εφημερίδας και εξέφρασε ο καθένας τις απόψεις του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή