Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η ετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος από την τ/κ πλευρά, οι πρόσφατες συλλήψεις στη Τουρκία, οι νέες αυξήσεις στις φιάλες υγραερίου και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν καθώς και η πτώση ενός ψεκαστικού ελικοπτέρου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
3'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Πολιτικός σεισμός», γράφει ότι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθηκαν τις πρωινές ώρες στη Τουρκία, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις, βρίσκεται και ο Εμρουλλάχ Τουρανλί, διευθυντής της εταιρίας Τασγιαπί, η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Αλλού γράφει ότι ελικόπτερο το οποίο εκτελούσε αεροψεκασμό σε περιοχή μεταξύ Λαπήθου και Βασίλειας, έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και συνετρίβη, χωρίς όμως να τραυματιστεί ο πιλότος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σειρά στις αυξήσεις έχουν οι φιάλες υγραερίου, με αύξηση 4,25 ΤΛ (περίπου 1,5 Ευρώ).

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Νέα κίνηση», γράφει ότι η τ/κ πλευρά έχει παρουσιάσει στην ελληνοκυπριακή «διοίκηση» ένα κοινό ανακοινωθέν, μέσω του Αλεξάντερ Ντάουνερ και περιμένει απάντηση. Αλλού αναφέρεται επίσης στην ξαφνική επιχείρηση συλλήψεων ατόμων στη Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα που σχετίζονται με δωροδοκίες και διαφθορά, μεταξύ τους τρεις γιοι υπουργών, σύμβουλοι υπουργών και δήμαρχοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συντεχνίες προειδοποίησαν το ΡΤΚ ότι με την συνεχόμενη επιβολή αυξήσεων, θα έχει το ίδιο τέλος με το ΚΕΕ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Εφιάλτης αυξήσεων», γράφει ότι οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν αρχικά στα καύσιμα, έπειτα στο ηλεκτρικό ρεύμα και χθες στις φιάλες υγραερίου, προκάλεσε τις αντιδράσεις και την αγανάκτηση του κόσμου και των σχετικών φορέων. Αλλού αναφέρεται επίσης στο ψεκαστικό ελικόπτερο που συνετρίβη και γράφει ότι ο 33χρονος Γάλλος πιλότος, Φρανσουά Φρανσούι Τζιλέτ, τραυματίστηκε ελαφρά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι παραγωγοί εκφράζουν έντονες αντιδράσεις και αγανάκτηση για τις αυξήσεις στα καύσιμα, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα την εργασία και τα κέρδη τους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Το 2014 ας είναι η χρονιά της λύσης», αναφέρει ότι αυτό είπε ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ζαν-Λουκ Φλοράντ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, τονίζοντας ότι η λύση θα είναι προς το συμφέρον όλων. Σε άλλο θέμα αναφέρει επίσης ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι παρουσίασαν στην ε/κ πλευρά μέσω του Αλεξαντερ Ντάουνερ ένα κοινό ανακοινωθέν, για το οποίο τα ΗΕ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά την επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι η στήριξη της Τουρκίας στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι κρίσιμης σημασίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το ελικόπτερο συνετρίβη αλλά αυτός δεν έπαθε ούτε γρατσουνιά», αναφέρεται στην πτώση του ψεκαστικού ελικοπτέρου στη περιοχή Λαπήθου –Βασίλειας και αναφέρει ότι ο 33χρονος πιλότος τραυματίστηκε πολύ ελαφρά. Αλλού γράφει ότι η τ/κ «αρχή ηλεκτρισμού» βρίσκεται σε συζητήσεις με τους «δήμους» οι οποίοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με στόχο εξεύρεσης μιας μέσης λύσης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πριν δύο νύχτες στην Αμμόχωστο σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα ληστεία, με τους ληστές να κλέβουν εμπορεύματα αξίας 20 χιλιάδων ΤΛ (περίπου 7 χιλιάδες Ευρώ) μαζί με το όχημα στο οποίο ήταν μέσα τα εμπορεύματα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή