«Νόμος λογοκρισίας» για τον έλεγχο του διαδικτύου στην Τουρκία

Νόμο που αυξάνει επικίνδυνα τους ελέγχους στο διαδίκτυο ενέκρινε η τουρκική βουλή προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους δημοσιογράφους.
1'

Η αντιπολίτευση αλλά και μεγάλη μερίδα του πνευματικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου πιστεύει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά κάνοντας άλλο ένα βήμα κατά της ελευθερίας της έκφρασης και ήδη ο νόμος έλαβε το χαρακτηρισμό «νόμος λογοκρισίας» από τους διαφωνούντες.

Πίσω από αυτή την απόφαση, βρίσκεται η επιθυμία της κυβέρνησης Ερντογάν να ελέγξει κάθε αντίθετη φωνή, αλλά κυρίως να εμποδίσει τις αποκαλύψεις για διαφθορά των στελεχών της, αποκαλύψεις που ύστερα και από τον 'αποκεφαλισμό' των μη φιλοκυβερνητικών δικαστικών αρχών, βρίσκουν το δρόμο τους σε ελεύθερους ιστότοπους, όπως το Youtube. Εκεί καταλήγουν ακόμη και ηχητικά αποσπάσματα από υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, ακόμη και του πρωθυπουργού, όπου κλείνονται περίεργες συμφωνίες, κυρίως με οικονομικό περιεχόμενο.

Η δημοσιογράφος Εμρέ Ουσλού, η οποία γράφει στην ανεξάρτητη εφημερίδα Τaraf, δε διστάζει να αναρωτηθεί σκωπτικά για το κατά πόσο τελικά, βάσει του νέου νόμου, θα πρέπει να λογοκριθεί ακόμη και η ίδια η λέξη «λογοκρισία».