Απειλούνται με χρεοκοπία λόγω ΕΡΤ

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και απειλούνται με χρεοκοπία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το Υπουργείο Οικονομικών δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί τους από τότε που λειτουργούσε η ΕΡΤ.

Απειλούνται με χρεοκοπία λόγω ΕΡΤ
4'

Αναλυτικά τονίζονται σε ανακοίνωση τα εξής:

«Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), εκπροσωπώντας ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων δημιουργών του οπτικοακουστικού τομέα δηλώνουμε απειλούμενοι! Αντιμετωπίζουμε ένα Κράτος εχθρικό απέναντι στην Τέχνη και τη Δημιουργία, ένα Κράτος που δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες δημιουργοί στον τόπο τους.

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Όταν τον Ιούνιο του 2013 έκλεισε η ΕΡΤ με απόφαση της κυβέρνησης, όλες οι υποχρεώσεις της μεταβιβάστηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ως μεταβατικός φορέας, ανήκει –κατά παγκόσμια πρωτοτυπία- στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τότε το Υπουργείο αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανεξάρτητους παραγωγούς-δημιουργούς:

-για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και εκκρεμεί η πληρωμή τους
-για έργο που έχει παραχθεί ή παραδοθεί ή μεταδοθεί με βάση αποφάσεις δημοσιευμένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, του τελευταίου, πριν το κλείσιμο, Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ
-για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, από προγράμματα που είχαν μεταδώσει από τις συχνότητές τους τα τότε κρατικά κανάλια.

Την καθυστέρηση επιτείνει το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αγνοούν εντελώς τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας, τον τρόπο παραγωγής, το τι σημαίνει συμπαραγωγή ενός προγράμματος ή μιας ταινίας και τι υποχρεώσεις απορρέουν από υπογεγραμμένα συμβόλαια με Ευρωπαϊκούς φορείς όπως το EURIMAGES ή η EBU, παραγνωρίζοντας τον διεθνή αντίκτυπο που δημιουργείται, όταν οι Έλληνες παραγωγοί γίνονται αφερέγγυοι συνομιλητές έναντι των ξένων συναδέλφων τους, των συμπαραγωγών εταιριών, και των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών καναλιών που συν-χρηματοδοτούν ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι:βρισκόμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε συνεργάτες δημιουργούς και συμπαραγωγούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αντιμετωπίζουμε κατασχέσεις και ποινικές διώξεις από:

-το κράτος, δηλαδή το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αφού δυσκολευόμαστε να αποδώσουμε ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει,
-τις τράπεζες, λόγω δανείων στα οποία είχαμε προβεί, για να πραγματοποιήσουμε τις εν λόγω παραγωγές

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Παρ' όλο που από τις 8 Αυγούστου του 2013 έχουμε καταθέσει ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη γραπτή απάντηση. Ο αρμόδιος – μέχρι πρόσφατα- κ Γ. Μάναλης (Ειδικός Διαχειριστής της ΕΡΤ), και οι κυρίες Π. Παγώνη (Πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών) και Α. Τουρκολιά (μέλος της επιτροπής) δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες.

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, συναντήσεις και επεξηγήσεις σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδο.

Πρόσφατα, στις 7 Φεβρουαρίου 2013 απευθυνθήκαμε με επιστολές μας στο υπουργείο Οικονομικών (κυρία Παγώνη, κυρία Τουρκολιά, κύριο Μάναλη) καθώς και προς τον κο Καψή, ενημερώνοντάς τους για όλα τα ζητήματά μας και ζητώντας μια συνάντηση. Στις 21 Φεβρουαρίου 2013, αντιπροσωπεία της ΕΕΝ και της ΕΣΠΕΚ συναντήθηκε με την νέα διαχειρίστρια της ΕΡΤ κυρία Γουγά, τον κύριο Κουπελίδη (διευθυντή Οικονομικού της Δημόσιας Τηλεόρασης, την κυρία Παγώνη και τον κύριο Σκέρτσο, Διευθυντή του Γραφείου του κυρίου Στουρνάρα, για να συζητήσουμε και πάλι το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της ΕΡΤ.

Ζητήσαμε ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στις αποπληρωμές των τιμολογίων και επανατοποθετήσαμε το θέμα των υποχρεώσεων του διαχειριστή όσον αφορά στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ και στις αναρτήσεις των παραγωγών στην διαύγεια. Το Υπουργείο Οικονομικών να εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δημιουργοί, οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιλάει για το νέο Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Creative Europe), που θα στηρίξει με 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2014-2020 περισσότερους από 250.000 δημιουργούς –καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη, εμείς αισθανόμαστε παρίες στη χώρα μας. Όταν επισήμως στην Ευρώπη οι τομείς του Πολιτισμού και της Οπτικοακουστικής Δημιουργίας αντιπροσωπεύουν το 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και πιστοποιούν ότι 8 εκατ. άτομα εργάζονται και δημιουργούν στους τομείς αυτούς, εμείς αισθανόμαστε ότι η δική μας παρουσία σε αυτή τη χώρα είναι περιττή.

Να γνωρίζουν ότι φέρουν πλέον αποκλειστικά την ευθύνη για τις πράξεις ή μάλλον τις παραλείψεις τους, ένας σημαντικός τομέας παραγωγής πολιτισμού – αυτός των ανεξάρτητων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών δημιουργών θα καταστραφεί. ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ (14-23/3), ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΕΞΑΣΚΟΥΜΕ».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή