Από αύριο όλη η Αττική περνάει ολοκληρωτικά στην ψηφιακή εποχή
Σε επανασυντονισμό των δεκτών τους θα πρέπει να προχωρήσουν αύριο, Παρασκευή οι περίπου 4,5 εκατ. τηλεθεατές σε Αττική και βόρεια Εύβοια, καθώς μετά τις 2 τα ξημερώματα, οι περιοχές αυτές περνούν στις τελικές ψηφιακές συχνότητες.
Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου τα ξημερώματα πραγματοποιείται στην Αττική το δεύτερο «περιοχικό» switch-off όπου 13 κέντρα θα εκπέμπουν επίγειο ψηφιακό σήμα στις τελικές συχνότητες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Από τα 13 αυτά κέντρα, δύο, ο «Υμηττός» και η «Αίγινα» εκπέμπουν ήδη ψηφιακά στις μεταβατικές συχνότητες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τηλεθεατές που λαμβάνουν ήδη ψηφιακό σήμα από τα εν λόγω κέντρα θα χρειαστεί από την 1η Αυγούστου να πραγματοποιήσουν επανασυντονισμό των τηλεοράσεων ή των αποκωδικοποιητών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειάζεται και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
Ποιοι τηλεθεατές θα έχουν σε αυτό το «περιοχικό» switch – off πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα;
Πρόσβαση αποκτούν οι τηλεθεατές του νομού Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και των βορειοδυτικών ακτών των Κυκλάδων.
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τους τηλεθεατές που λαμβάνουν σήμα από τα κέντρα εκπομπής: Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Ανάβυσσος, Οχθωνία, Πράσινο, Χαλκίδα, Αυλώνας, Βάρη, Στύρα, Λαύριο, Σούνιο, Νέα Μάκρη. Στο www.digea.gr ένας τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να πληκτρολογήσει στην ειδική εφαρμογή την περιοχή του και να ενημερωθεί για τα κέντρα εκπομπής από τα οποία μπορεί να κάνει λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος.
Πώς γίνεται ο επανασυντονισμός;
Για να συντονίσετε ή να επανασυντονίσετε το δέκτη σας απαιτούνται λίγα και απλά βήματα.
Σημειώστε ότι κάθε μοντέλο συσκευής διαφέρει γι’ αυτό και μπορεί να ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ρύθμισης των καναλιών. Τα παρακάτω βήματα αποτυπώνουν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λεκτικά, συνεπώς για πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση θα χρειαστεί να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.
1. Στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης πατήστε το κουμπί με την ένδειξη «Menu» (μενού)
2. Επιλέξτε «Ρυθμίσεις» για τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-4 ή «Εγκατάσταση» για τηλεόραση με εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG-4
3. Επιλέξτε «Αυτόματος Συντονισμός» για αυτόματη εύρεση και αποθήκευση όλων των διαθέσιμων συχνοτήτων. Ανάλογα τη συσκευή, η επιλογή αυτή μπορεί να αναφέρεται ως «Αυτόματη Αναζήτηση» ή «Αυτόματο Σκανάρισμα». Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε εσείς τις συχνότητες όπως επιθυμείτε, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε «Χειροκίνητος Συντονισμός»
4. Πατήστε «ΟΚ» ή «Yes» ή την αντίστοιχη εντολή της συσκευής σας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία
5. Πατήστε «Exit» για να βγείτε από το μενού
Ενδεχόμενα προβλήματα και τρόποι επίλυσης
Κατά τη διαδικασία του επανασυντονισμού ενδέχεται να συναντήσετε ορισμένα προβλήματα, τα οποία οφείλονται στον τρόπο που ο κάθε δέκτης αναζητά και αποθηκεύει τα ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα.
Ακολουθούν κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβλημάτων επανασυντονισμού που ίσως αντιμετωπίσετε, μαζί με συμβουλές για την επίλυσή τους.
Μαύρη οθόνη μετά τον επανασυντονισμό
Το όνομα του προγράμματος εμφανίζεται κανονικά, ωστόσο ο δέκτης δείχνει μαύρη εικόνα και δεν αναπαράγει ήχο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δέκτης κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες [που είναι πλέον ανενεργές], με αποτέλεσμα όταν τα εντοπίζει σε καινούρια συχνότητα να τα παραβλέπει και να μην τα αποθηκεύει.
Λύση:
Διαγράψτε όλα τα αποθηκευμένα προγράμματα και προβείτε σε νέα αναζήτηση προγραμμάτων. Εναλλακτικά μπορείτε να επαναφέρετε το δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις [συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για τη διαδικασία] και στη συνέχεια να προχωρήσετε με νέα αναζήτηση.
Τα προγράμματα εντοπίζονται και αποθηκεύονται κανονικά, ωστόσο εμφανίζονται προβλήματα στην ποιότητα της εικόνας [pixel, στιγμιαία παγώματα, σπασίματα]
Εάν εξυπηρετείστε από ένα κέντρο εκπομπής, ίσως να βρίσκεστε σε περιοχή με οριακή κάλυψη από αυτό το κέντρο, με συνέπεια το σήμα που λαμβάνετε να είναι ασθενές. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα στην εικόνα συνήθως εμφανίζεται [ή εντείνεται] όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα.
Λύση:
Πληκτρολογώντας τον οικισμό ή τον δήμο σας, αρχικά χρησιμοποιήστε τον χάρτη κάλυψης για να δείτε μήπως η περιοχή σας καλύπτεται καλύτερα από κάποιο άλλο κέντρο που έχει ενεργοποιηθεί, έτσι ώστε να στρέψετε εκεί την κεραία σας. Εάν δεν καλύπτεστε από κάποιο άλλο κέντρο, μπορείτε να ελέγξετε την εγκατάστασή σας [καλωδίωση] για τυχόν αλλοιώσεις και να τοποθετήσετε ενισχυτή σήματος για να δυναμώσετε τη λήψη.
Από την άλλη, εάν η περιοχή σας εξυπηρετείται από δύο ή περισσότερα δίκτυα [SFN], τότε ενδέχεται ο δέκτης σας να λαμβάνει το ίδιο κανάλι σε δύο διαφορετικές συχνότητες και να αποθηκεύει μόνο το ένα, κάνοντας την επιλογή με δικά του κριτήρια [π.χ. το πρώτο που εντοπίζει κατά την αναζήτηση]. Σε αυτή την περίπτωση το σήμα [του καναλιού] που έχει επιλεγεί μπορεί να είναι ασθενέστερο από το άλλο που αγνοήθηκε με συνέπεια να φτάνει στο δέκτη σε συνθήκες οριακής λήψης. Αυτό αρκεί για να προκληθούν προβλήματα έπειτα από μια ελαφριά επιδείνωση όπως έντονα καιρικά φαινόμενα.
Λύση:
1. Ξεκινήστε χειροκίνητη αναζήτηση έτσι ώστε να αποθηκευτούν μόνο τα προγράμματα που λαμβάνετε από το κέντρο εκπομπής [και το αντίστοιχο SFN] που σας παρέχει το ισχυρότερο σήμα. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή:
2. Διαγράψτε όλα τα αποθηκευμένα προγράμματα ή επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δέκτη σας ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
Χρησιμοποιήστε τον χάρτη κάλυψης για να εντοπίσετε το κέντρο εκπομπής που εξυπηρετεί καλύτερα την περιοχή σας.
3. Σημειώστε τις συχνότητες εκπομπής του δικτύου [SFN] στο οποίο ανήκει το κέντρο αυτό [οι συχνότητες αναγράφονται στον χάρτη κάλυψης και στον χάρτη συχνοτήτων].
4. Εκτελέστε χειροκίνητη αναζήτηση προγραμμάτων μόνο σε αυτές τις συχνότητες [η χειροκίνητη αναζήτηση συνήθως βρίσκεται στο ίδιο μενού με την αυτόματη αναζήτηση].
Τα ίδια προγράμματα αποθηκεύονται δύο ή και περισσότερες φορές
Αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή σας εξυπηρετείται από δύο [ή και περισσότερα] διαφορετικά δίκτυα συχνοτήτων [SFN]. Όταν ο δέκτης σας εντοπίσει το ίδιο κανάλι περισσότερες από μια φορές, δεν το επιλέγει μία φορά αλλά τα αποθηκεύει όλα.
Λύση:
Μπορείτε να διαγράψετε χειροκίνητα τα προγράμματα που δεν θέλετε να εμφανίζονται στο δέκτη σας. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να διατηρήσετε τα κανάλια που λαμβάνετε από το κέντρο εκπομπής που σας εξυπηρετεί καλύτερα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να διαγράψετε όλα τα αποθηκευμένα προγράμματα και στη συνέχεια να προβείτε σε χειροκίνητη αναζήτηση μόνο για τις συχνότητες του κέντρου εκπομπής που σας παρέχει το καλύτερο σήμα.
Διαβάστε επίσης: