Στο επίκεντρο των καναδικών ΜΜΕ οι εκλογές στην Ελλάδα
Κοινός τόπος της πλειοψηφίας των ανταποκρίσεων και δημοσιευμάτων αποτελεί η διαπίστωση ότι η φιλολογία για ένα «Grexit» νο2 έχει αναζωπυρωθεί λόγω του προβαδίσματος που φέρεται να έχει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και λόγω πρόσφατου δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Παρατηρείται όμως ποικιλία στις αναλύσεις, τις διαπιστώσεις και τις συνέπειες πιθανής εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τονίζεται ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν παρουσιάζει ομοιότητες με το 2012 (κοινή διαπίστωση σε όλα τα δημοσιεύματα) και ότι η οικονομία της χώρας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την εποχή εκείνη όπως επίσης και αυτή της Ευρωζώνης.
Επιπλέον αναφέρεται ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ενώ τονίζεται ότι η προοπτική ανόδου στην εξουσία του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δημιουργήσει πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια και έχει συντελέσει στην αγωνία για το μέλλον και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον αναφέρεται ότι πιθανή εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ίσως αποτελέσει αφετηρία επικράτησης άλλων αντι-μνημονιακών κομμάτων όπως το Podemos στην Ισπανία, υποδηλώνει ότι οι λαοί της Ευρώπης επιδιώκουν την απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ (άρθρο της σύνταξης της εφημερίδας Le Devoir) χωρίς να σημαίνει ότι τα εν λόγω κόμματα επιδιώκουν την εθνικοποίηση των τραπεζών ή την απομάκρυνση από το ευρώ.
Το ενδεχόμενο επιπτώσεων τύπου ντόμινο με την επικράτηση κομμάτων που κινούνται σε λογική αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας, λόγω πιθανής επικράτησης του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται από τον ανταποκριτή στην Ευρώπη (Ρώμη) της πιο έγκυρης εφημερίδας της χώρας Globe and Mail, Eric Reguly, ο οποίος τονίζει όμως ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές κλείνει η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον αναφέρει ότι σε μήνυμά του της 3ης Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο όπως έγινε με την Γερμανία το 1953.
Ο έγκριτος Καναδός δημοσιογράφος προσθέτει ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο φτάνει στο 175% του ΑΕΠ, είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο ύστερα από αυτό της Ιαπωνίας ενώ τονίζει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει, ξανά, στα επίπεδα της κρίσης χωρίς όμως να επηρεάζονται άλλες χώρες από την ελληνική κρίση. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις πρώην στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι πιθανή αποτυχία αποπληρωμής του χρέους της χώρας θα ναρκοθετήσει τις προσπάθειές του για ανάπτυξη και ότι ο ίδιος, προκειμένου να επιβιώσει, θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική του πολιτική.
Τέλος, τονίζεται ότι τόσο η Τρόικα όσο και οι επενδυτές θα παραμένουν σε ανησυχία όσο η προοπτική του «Grexit» παραμένει, ανεξάρτητα από το πόσο πιθανή φαντάζει στον ορίζοντα.