Δημοσιογράφος των NY Times αρνείται να αποκαλύψει τη πηγή του σε δίκη για τη CIA
Ο Τζέιμς Ρίζεν, δημοσιογράφος που έχει τιμηθεί με βραβείο Πούλιτζερ, είχε κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου το 2008 και το 2011 για να καταθέσει στη δίκη ενός πρώην στελέχους της CIA, του Τζέφρι Στέρλινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι δημοσιοποίησε απόρρητες πληροφορίες. Ο Ρίζεν είχε αρνηθεί και τις δύο φορές να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.
Όταν του ζητήθηκε από τη δικαιοσύνη να αποκαλύψει το όνομα της πηγής του, αρνήθηκε να το κάνει, κινδυνεύοντας ακόμη και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης.
Η υπόθεση αφορά μια επιχείρηση της CIA στο Ιράν, την οποία ο Ρίζεν περιγράφει στο βιβλίο του State of War, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2006.
Η New York Times επικαλείται δικαστικά έγγραφα τα οποία αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τον καλέσει ως μάρτυρα στη δίκη αυτή», ενώ ο δημοσιογράφος είχε επαναλάβει στη διάρκεια μιας προκαταρκτικής ακρόασης την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει την πηγή του.
Οι δικηγόροι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση αυτή και δήλωσαν ότι πρόκειται για μια νίκη για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο.
«Από την αρχή δεν είχαμε σταματήσει να επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποκάλυπτε την απόρρητη πηγή του», δήλωσε η Τζόελ Κούρτσμπεργκ, δικηγόρος του Ρίζεν.
«Αυτό πάει πέρα από την περίπτωση του Ρίζεν. Αφορά την ελευθερία όλων των δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κρατούν απόρρητες τις πηγές τους για να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.
Η New York Times επίσης χαιρέτισε την απόφαση και υπερασπίστηκε το έργο του δημοσιογράφου της.
Η υπόθεση του Ρίζεν είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να υπογράφουν μια διαδικτυακή αίτηση με την οποία ζητούσαν να σταματήσει να διώκεται ο δημοσιογράφος και την οποία επέδωσαν στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το εθνικό συνδικάτο των δημοσιογράφων Newspaper Guild τίμησε τον Αύγουστο τον Ρίζεν με το βραβείο για την ελευθερία του Τύπου, επειδή «έθεσε σε κίνδυνο την ίδια του την ελευθερία για να προστατεύσει τις βασικές αρχές ενός πραγματικά ελεύθερου Τύπου».
Απόδοση: nooz.gr