Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας «πρωταγωνιστεί» στα ΜΜΕ της Ευρώπης

Με εκτενή δημοσιεύματα καλύπτουν και σήμερα (19/1/2015) τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitics» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Ελλάδα/Εκλογές: προεκλογική εκστρατεία» και υπότιτλο «Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών σε σκληρή δοκιμασία».
2'

Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στο αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας των ελληνικών συστημικών τραπεζών, δεδομένης της αυξανόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδας. Συνεχίζοντας την περιγραφή της ελληνικής πολιτικής σκηνής αναφέρεται στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να προσελκύσει την ψήφο των αναποφάσιστων. Κλείνοντας, το Europolitics υπενθυμίζει ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2015 ο οποίος ψηφίστηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των πιστωτών γίνεται όλο και πιο εύθραυστος.

Σε δημοσίευμα εξάλλου στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης «euractiv.fr» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Η Επιτροπή φοβάται ότι η Ελλάδα παίρνει λάθος δρόμο» όπου επισημαίνεται ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, αυξάνεται και η ένταση στην Επιτροπή σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Μέχρι στιγμής η Επιτροπή προσπαθεί να κρατήσει μια ουδέτερη στάση έναντι της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα, αν και ο πρόεδρός της έχει ήδη σχολιάσει ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα αλλά αναμένει ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναφέρεται στο δημοσίευμα .

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής που εξειδικεύεται σε θέματα οικονομίας δήλωσε στη euractiv ότι «Πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία» προσθέτοντας ότι «αν ένας λαός θέλει να πάρει λάθος δρόμο, είναι επιλογή του». Οι αρμόδιοι, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πιθανή ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ακολουθήσει η επόμενη μέρα, η 26η Ιανουαρίου. Με το Σαμαρά, ήταν απλό. Με τον Τσίπρα, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θα επιστρέψουμε στη συζήτηση. Αλλά προσοχή, το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας βρίσκει τον Τσίπρα καταπληκτικό, σημειώνει, επισημαίνοντας ότι η Λε Πεν είχε γράψει στο blog της ότι ένας «ευτυχής άνεμος δημοκρατίας» φυσά στην Ελλάδα. Ωστόσο, συμπληρώνει, αν σβηστεί το χρέος της Ελλάδας, θα το πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων!».

Δημοσίευμα, τέλος, στη διαδικτυακή πύλη EUObserver, με τίτλο «Τα "γεράκια" της δημοσιονομικής προσαρμογής προειδοποιούν κατά της διαγραφής του ελληνικού χρέους», αναφέρει ότι η Γερμανία, η Φινλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

Η ιδέα της διάσκεψης εκλαμβάνεται, όπως αναφέρεται, θετικά από την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν ο πρώτος πολιτικός στην ευρωζώνη που μίλησε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της διεξαγωγής μιας τέτοιας διάσκεψης, η οποία θα μπορούσε, επίσης, να εξετάσει το χρέος της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σχετικές ειδήσεις