European Voice: «Η ΕΕ είναι ανάστατη από την αλλαγή στην Ελλάδα»
Μια αλλαγή που, όπως αναφέρεται, απειλεί να αποσταθεροποιήσει τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ένταξη στην ευρωζώνη, αλλά και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κράτησε γρήγορα αποστάσεις από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τρίτη (27 Ιανουαρίου), σχετικά με ενδεχόμενες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Ο Λετονός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Κρίσγιανις Κάριντς δήλωσε στη «European Voice»: «Το να ακούμε επιφυλάξεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία από επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης είναι πολύ ανησυχητικό. Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε μια αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής».
Ο διορισμός του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του ηγέτη της αριστερής πτέρυγας ΣΥΡΙΖΑ, ως επικεφαλής ενός «σούπερ υπουργείου» που καλύπτει την ενέργεια, το περιβάλλον και την «παραγωγική ανασυγκρότηση» θα έχει επίσης ευρείες επιπτώσεις στην πολιτική της ΕΕ, σημειώνει η «European Voice» αναφέροντας ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο νέος υπουργός χαρακτήρισε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως «εντελώς απαράδεκτες» και υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας.
«Αυτό δεν αφορά μόνο την ελληνική πολιτική- αφορά το σύνολο της Ευρώπης» δήλωσε ο επίσης κεντροδεξιός ευρωβουλευτής της Σλοβακίας, Ιβάν Στέφανετς, ο οποίος σημείωσε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις μιας «προβληματικής» σχέσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ρωσίας. «Το κόμμα αυτό έχει κάνει πολύ επικίνδυνες δηλώσεις και η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη απέναντι στη Ρωσία» σημειώνει ο ίδιος.
Η στάση της νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να τροφοδοτήσει εντάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανακατευθύνει τη διανομή αερίου που προορίζεται για την ΕΕ, μέσω κόμβου στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, τοποθετώντας ουσιαστικά την Αθήνα στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής της στην Ευρώπη.
Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση ανακατεύθυνσης της ροής του αερίου από την Ουκρανία δεν χαροποίησε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενέργεια, Mαέρος Σέφκοβιτς ο οποίος σημείωσε ότι οι δύο πλευρές -Ρωσία και Τουρκία- θα μπορούσαν να βρουν μια «καλύτερη λύση».
Τέλος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής της δεξαμενής Centre for European Policy Studies, η ελληνική ρητορική σχετικά με τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία είναι πιθανό να εξατμιστεί μόλις η κυβέρνηση καταλήξει σε μια αποδεκτή συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με το χρέος της. «Η θέση τους στην Ουκρανία δεν ενισχύεται από εθνικό συμφέρον και αυτό αναγνωρίζεται από τους εταίρους [της Ελλάδας]», σημειώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούν να δημιουργήσουν ενόχληση. Πρόκειται για ένα διαπραγματευτικό χαρτί».