Στο επίκεντρο του καναδικού Τύπου η ελληνική διαπραγμάτευση
Συνεχίζονται τα ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα που αφορούν το ελληνικό ζήτημα, τόσο στα ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ όσο και στις ημερήσιες εφημερίδες του Καναδά.
Ειδικότερα θα πρέπει να επισημανθεί δισέλιδο αφιέρωμα στη σημαντικότερη από πλευράς πολιτικής και οικονομικής επιρροής εφημερίδας του Καναδά, της Globe and Mail που φιλοξενεί τέσσερα ρεπορτάζ (τα δύο από Ευρώπη) σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και την κατάσταση στην ευρωζώνη.
Στο αφιέρωμα τονίζεται και επισημαίνεται «η σκληρή διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης» καθώς και οι προσπάθειες ανεύρεσης συμβιβασμού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Λιου αλλά και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Ρέντσι.
Επισημαίνεται ότι τυχόν Grexit θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη συνοχή της ΕΕ και αναφέρεται ότι ενώ οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το Grexit, είναι πιο κοντά στην εκτίμηση εξεύρεσης συμβιβασμού.
Γίνονται επίσης αναφορές στους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας όπου παρουσιάζεται το προφίλ τους, τα χαρακτηριστικά τους και η πολιτική τους πορεία.
Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο κ. Σόιμπλε είχε διεκδικήσει, με αποτυχία, την ηγεσία του CDU λόγω ανάμειξής του σε οικονομικό σκάνδαλο χρηματοδότησης του κόμματος ενώ αναφέρεται ότι και η σχέση του με την κα Μέρκελ είναι μία μακρά και περίπλοκη σχέση. Ο ίδιος περιγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντικός στα πολιτικά πράγματα της ευρωπαϊκής ηπείρου με πίστη στο όραμα της Ευρώπης.
Για τον κ. Βαρουφάκη τονίζεται ότι δεν έχει τη μακρά πολιτική ιστορία του κ. Σόιμπλε αλλά ότι είναι ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον οποίο είχε διαφωνήσει το 2009 για την πολιτική που ακολουθούσε. Επιπλέον αναφέρονται με θετικό τρόπο οι επικοινωνιακές ικανότητες του κ. Βαρουφάκη που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και άρθρο γνώμης του στους New York Times. Αναφέρεται επίσης ότι ίσως η πιο σημαντική του δήλωση είναι αυτή που τονίζει τη σημασία της στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους της, ιδιαίτερα από αυτούς του Βορρά, γιατί διαφορετικά η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα αφεθεί στην κοινωνική μιζέρια και τον ακροδεξιό εθνικισμό.
Τέλος, επιχειρείται μία παρουσίαση της κατάστασης για το πως η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο που βρίσκεται και τονίζεται ότι αφενός σχετίζεται με πολιτικές της ευρωζώνης και σε αυτό το σημείο «η Ελλάδα δεν διαφέρει από άλλες χώρες» και αφετέρου με χρόνιες καταστάσεις που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα όπως π.χ. το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς τα οποία διαφοροποιούν την Ελλάδα προς το χειρότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Οι ανταποκρίσεις των πρακτορείων που αναπαράγονται στην ηλεκτρονική έκδοση των ΜΜΕ της χώρας ενημερώνονται σχεδόν λεπτό προς λεπτό για τις τρέχουσες εξελίξεις και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Από αυτές θα πρέπει να επισημανθεί η θετική ανταπόκριση, με ανοδικές τάσεις, των διεθνών χρηματιστηρίων στην κατάθεση πρότασης παράτασης της δανειακής σύμβασης από την ελληνική κυβέρνηση παρά την καταρχήν αντίδραση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.