3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) το 1993, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μίας έκκλησης για ελευθεροτυπία την οποία είχαν κάνει αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991.

3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας
3'

Βέβαια, η Ημέρα μπορεί να γιορτάζεται αλλά η Ελευθερία του Τύπου μάλλον πάσχει αν δει κανείς τα στοιχεία από τις οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, η Ελευθερία του Τύπου εμφανίζει υποχώρηση σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η οργάνωση Freedom House για το 2014.
Στη μελέτη της η οργάνωση αναφέρεται στα συμβάντα του 2013 και την ανάμιξη της τότε κυβέρνησης στα χώρο των ΜΜΕ. Αναφέρεται σε μεροληπτική κάλυψη σε ό,τι αφορά εκλογές και ειδήσεις και βαθμολογεί την Ελλάδα με 46.

Η βαθμολογία για κάθε χώρα κυμαίνεται από 0 όπου υπάρχει πλήρης ελευθερία έως 100 που σημαίνει απόλυτη ανελευθερία.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας την τελευταία 5ετία δεν είναι και πολύ ελπιδοφόρες σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή μας. Η ελευθερία του Τύπου υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 21 μονάδες από το 2010 διαπιστώνει η έκθεση και αυτό την θέτει στον κατάλογο με τις 18 χώρες με τις μεγαλύτερες αλλαγές προς την ανελευθερία. Οι άλλες χώρες είναι το Χονγκ Κονγκ, η Ισλανδία, η Σερβία και η Νότια Αφρική.

Να θυμίσουμε ότι το 2014 ήταν η χρονιά όπου συνέβησαν τα δραματικά γεγονότα στο περιοδικό Charlie Hebdo. Ένα μέρος του κόσμου πενθούσε τους νεκρούς της επίθεσης και την ίδια στιγμή ένα άλλο διαδήλωνε για να κλείσει το περιοδικό.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν στο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου την απόδοση των 180 χωρών, σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που περιλαμβάνουν την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία, το σεβασμό για την ασφάλεια και την ελευθερία των δημοσιογράφων, καθώς και το νομοθετικό, θεσμικό και υποδομών περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πρώτες πάντα με τη μεγαλύτερη ελευθερία στον Τύπο τους, παραμένουν τρεις σκανδιναβικές χώρες: Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τελευταίες από 180η θέση και πάνω βρίσκονται το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία. Εκεί ο Τύπος είναι ολοκληρωτικά ανελεύθερος. Η Γαλλία κατατάσσεται 38η, οι Ηνωμένες Πολιτείες 49η, Ιαπωνία 61η, Βραζιλία 99η, η Τουρκία 149η, Ρωσία 152η, το Ιράν 173η, η Κίνα 176η.

Η έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2015 τονίζει πως καταγράφεται παγκόσμια επιδείνωση της ελευθερίας της πληροφόρησης το 2014. Οι κίνδυνοι από συνεχόμενους πολέμους, η αυξανόμενη απειλή από μη κρατικούς πράκτορες, η βία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και η οικονομική κρίση καθώς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης υποχωρούν σταθερά και στις πέντε ηπείρους.

Ειδικότερα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκάνια η Έκθεση σημειώνει τη μεγάλη πτώση στο δείκτη ελευθερίας μεταξύ του 2014 και 2015. Όπως αναφέρεται η ανησυχητική αυτή τάση αντανακλά αφενός τις υπερβολές ορισμένων χωρών μελών και την αδυναμία των μηχανισμών της ΕΕ για τον περιορισμό τους από την άλλη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή