Η κριτική του Γ. Πλειού για την ΕΡΤ και η απάντηση του Νίκου Παππά
Με τη φράση «περσινά ξινά σταφύλια» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για την επιλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, μιλώντας την Τετάρτη (13/05/2015) στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
«Θα κριθούν άπαντες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εντάξει στο νομοθετικό της έργο, τις περισσότερες από τις απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, έχουν δεχτεί πυρά -και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της νέας ΕΡΤ.
Μία ημέρα πριν την απάντηση του κ. Παππά, από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα, σκληρή κριτική είχε ασκήσει ο πρόεδρος του τμήματος ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Γιώργος Πλειός.
Ο κ. Πλειός έκανε λόγο για «προαποφασισμένες επιλογές» οι οποίες δείχνουν «προσανατολισμό στην ανταγωνιστικότητα ιδιωτικού τύπου» και υποστήριξε ότι «το μοντέλο της νέας ΕΡΤ διατηρεί την εξάρτηση από την κυβέρνηση και δεν επιτελεί άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών» όπως θα όφειλε να διασφαλίσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς.
«Η δημόσια ράδιο - τηλεόραση πάντα κινδύνευε από την πολιτική εξουσία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, γι' αυτό ήταν πολύ σωστή η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για άνοιγμα της δημόσιας τηλεόρασης στην κοινωνία, κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίφαση με το σημερινό σχέδιο λειτουργίας της νέας ΕΡΤ», δήλωσε ο κ. Πλειός προκαταλαμβάνοντας μάλιστα ότι «χάνεται μια χρυσή ευκαιρία για την δημόσια ραδιοτηλεόραση», καθώς και ότι «ο κόσμος αισθάνεται απογοήτευση».
Η κριτική του κ. Πλειού ως ειδικού στο γνωστικό αντικείμενο της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ θα είχε μεγαλύτερο βάρος, ασφαλώς, αν δεν είχε εμπλακεί και ο ίδιος στην ονοματολογία για την πλήρωση των θέσεων του ΔΣ.
Όπως δήλωσε στο «Κόκκινο», δεν υπέβαλε αίτηση, «στην ουσία αποσύρθηκα» είπε, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν σκέψεις και συζητήσεις για τη συμμετοχή του στο ΔΣ της νέας ΕΡΤ.
Καθώς, όμως, η εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται πως δεν συμβάδιζε με τα ζητούμενα του κ. Πλειού, ο καθηγητής ΜΜΕ μοιάζει να προβαίνει στις αιτιάσεις του περί διακοσμητικού ρόλου του νέου διοικητικού οργάνου, ως ελεγχόμενου από τον υπουργό Επικρατείας, μετά τη μη επιλογή του σε καίρια θέση του ΔΣ. Με δεδομένη και την επιστημονική του συγκρότηση, θα περίμενε κανείς ο κ. Πλειός να μην επιτρέψει σε προσωπικές ενδεχομένως πικρίες να υπερσκελίσουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, να διορθώσουν ένα εγκληματικό πλήγμα κατά της δημόσιας ραδιοφωνίας-τηλεόρασης και της ενημέρωσης, με το «μαύρο» που έριξε στη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά.