Eurovision 2015: Ο Τελικός είναι η επανάσταση των γυναικών;
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τη δημοσίευση ενδελεχούς ανάλυσης του πολιτικού μηνύματος που "περνά" η ελληνική συμμετοχή με το Οne Last Breath. Η Μαρία Έλενα Κυριακού λέει ο Guardian τραγουδάει "Come Back and save me" και παρότι όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα τραγούδι χωρισμού δε μπορούμε παρά να σκεφτούμε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις εκκλήσεις της προς την ευρωπαϊκή κοινότητα.
Η συμμετοχή της Αρμενίας
Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα. Είναι κι άλλες συμμετοχές που έχουν πολιτικό μήνυμα, αναφέρει στην ανάλυσή του ο Guardian. Πάρτε για παράδειγμα τη συμμετοχή της Αρμενίας. Το γκρουπ Genealogy με το κομμάτι Face the Shadow επέλεξε ως αρχικό τίτλο της συμμετοχής του το Don’t Deny (Μην το Αρνείσαι) αλλά αναγκάστηκε να το αλλάξει αφού οι διοργανωτές θεώρησαν ότι ο τίτλος παραήταν πολιτικός. Να θυμίσουμε πως λίγες μέρες πριν η αρμένικη κοινότητα είχε εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Το γκρουπ επαναλαμβάνει τη φράση “don’t deny” και το video του κομματιού δείχνει ένα οικογενειακό πορτρέτο που αδειάζει σιγά σιγά.
Η Ρουμανία
Το μήνυμα της ρουμανικής συμμετοχής είναι ακόμα πιο προφανές. Οι Voltaj και το De La Capat/All Over Again προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για το θέμα των παιδιών που αφήνουν πίσω τους οι οικονομικοί μετανάστες. Πηγαίνουν σε μια ξένη χώρα για να δουλέψουν ενώ τα παιδιά τους μένουν πίσω. Ακούγεται πολύ γνώριμο για όλες τις χώρες που υποδέχονται μετανάστες.
Μηνύματα παντού
Tραγούδια με στίχους όπως "κινδυνεύω πολύ καιρό, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να μάθω να πολεμάω", "ένα βήμα κάθε φορά για να βγω από το σκοτάδι", όλα από γυναίκες τραγουδίστριες λέει ο Guardian. Mήπως, αναρωτιέται ο Guardian, οι γυναίκες της Ευρώπης σκέφτονται κάποιου είδους επανάσταση, μήπως προετοιμάζονται για μια μάχη;